Stižu AMD Ryzen Pro 8000 procesori sa Zen 4 i AI jezgrima, ali izgleda da to neće biti dovoljno za Windows AI Copilot

AMD je prvi proizvođač koji je ponudio Ryzen Pro 8000 procesore za desktop računare sa NPU jedinicom za izvršavanje operacija koje pokreću algoritme veštačke inteligencije

Stižu AMD Ryzen Pro 8000 procesori sa Zen 4 i AI jezgrima, ali izgleda da to neće biti dovoljno za Windows AI Copilot

AMD je zvanično najavio izlazak Ryzen Pro 8000 linije procesora, pošto je proširio svoju „Hawk Point“ seriju 8040 APU čipova na modele namenjene poslovnim korisnicima laptop računara i radnih stanica, dok u isto vreme nastavlja da nudi Ryzen 8000 „Phoenix“ APU modele za poslovne verzije desktop računara.

Kao što smo i ranije imali prilike da vidimo, „Pro“ serija je zasnovana na postojećim AMD modelima procesora, namenjenih običnim individualnim korisnicima, ali je razlika u tome što dolaze sa dodatnim karakteristikama od kojih korist imaju poslovni korisnici. Sa standardnim verzijama ovih procesora, AMD je bila prva x86 kompanija koja je svoju neuralnu procesorsku jedinicu (NPU) za obradu poslova veštačke inteligencije, predstavila na tržištu mobilnih i desktop računara.

Te iste funkcije AI ubrzanja, sada su dostupne i poslovnim korisnicima, tako da  AMD može izaći sa tvrdnjom da je prvi proizvođač sa profesionalnom verzijom procesora naoružanim NPU hardverom za laptop računare i radne stanice.

Ugrađena XDNA tehnologija koja pokreće AMD NPU, obezbeđuje prednost Ryzen procesorima u odnosu na konkurentske Intel Core Ultra modele, isporučujući maksimalnih 16 TOPS NPU performansi u poređenju sa 11 TOPS-a koliko postižu Intel procesori. Korišćenjem integrisanog grafičkog jezgra, novi AMD Ryzen APU procesori održavaju prednost sa ukupno 39 TOPS-a u odnosu na Intel koji postiže 34 TOPS-a.

AMD Ryzen Pro 8000 kroz prizmu budućeg Windows AI OS-a

AMD u svojoj ponudi već ima Ryzen 8000 APU verziju koja ispručuje 16 TOPS performansi, dok Intel kasni i tek treba da predstavi verziju procesora za desktop platformu sa NPU hardverom.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, interesantan je detalj da trenutno nijedan od ponuđenih Intel i AMD procesora sa NPU hardverom, ne ispunjava Microsoft zahtev u smislu specifikacija AI PC računara sledeće generacije, koji će pokretati Windows AI verziju operativnog sistema. Naime, Microsoft je postavio zahtev prema kome NPU procesori moraju isporučiti najmanje 45 TOPS performansi. Intel je najavio da će njegova sledeća generacija Strix Point i Lunar Lake procesora odgovoriti u potpunosti na ovaj Microsoft zahtev.

Microsoft zahtev od minimum 45 TOPS performansi koje mora da isporuči NPU, ide u korak sa najavljenom mogućnosti Windows AI verzije koja će Copilot servis veštačke inteligencije pokretati lokalno, na računaru. Zbog toga nije baš najjasnije kako će buduće ažurirane i unapređene verzije Windows operativnog sa AI funkcijama raditi i hoće li uopšte biti uključene na računarima sa postojećim AI hardverom.

Mogućnost lokalnog pokretanja AI funkcija, pomaže u ublažavanju briga o privatnosti podataka u poslovnom prostoru. Takođe, pruža prednosti u smislu manjeg kašnjenja u davanju odgovora, boljih performansi i dužeg trajanja baterije za AI aplikacije jer je efikasnost iskorišćenja energije dramatično bolja sa korišćenjem namenskog NPU hardvera, nego kada isti AI posao izvršavate na grafičkom procesoru. Međutim, performanse i efikasnost AI funkcija sa trenutne tačke gledišta, pre svega zavise od softverske optimizacije, tako da će se rat za AI dominaciju svesti na bolje partnerstvo sa programerima i programerskim kućama.

Prostor veštačke inteligencije je još uvek u ranoj fazi razvoja jer programeri rade na tome da što bolje iskoriste NPU ubrzanje u svojim aplikacijama. AMD, Microsoft i drugi rade na izgradnji temelja koji će omogućiti širok spektar funkcija ubrzanih veštačkom inteligencijom kako u aplikacijama, tako i u samom Windows operativnom sistemu.

AMD navodi da će imati preko 150 nezavisnih partnera na polju softverskih rešenja vođenih veštačkom inteligencijom u 2024. godini, za razliku od Intelovog proširenog AI Developer Programa, koji do sada ima 100 softverskih i 100+ dobavljača hardverskih rešenja.

Naravno, oslobađanje moći lokalno generisane veštačke inteligencije počinje sa hardverom, prenosi tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi