GeForce RTX 4090 nastavlja da spaljuje +12VHPWR konektore

Jedan od centralnih servisa za popravku Nvidia grafičkih karti tvrdi da mesečno primi i do 200 komada GeForce RTX 4090 grafičkih karti koje nastavljaju da spaljuju +12VHPWR konektor

GeForce RTX 4090 nastavlja da spaljuje +12VHPWR konektore

NorthridgeFix servis za popravku grafičkih karti otkriva da katastrofa u vezi topljenja konektora na GeForce RTX 4090 grafičkim kartama nije rešena kako su se svi nadali.

Servis izveštava kako i dalje nastavlja da prima na reklamaciju spaljene RTX 4090 kartice od kupaca širom sveta i da ih popravlja na dnevnom nivou. NorthridgeFix je pokazao jake dokaze i činjenice za ovu tvrdnju kada je otkrio fotografiju sa kutijom punom istopljenih 16-pinskih konektora za napajanje.

NorthridgeFix je takođe otkrio da mnogi GeForce RTX 4090 primerci grafičkih karti koje dobija, stižu kao rezultat istopljenih CableMod adaptera za napajanje. Ovo su originalni adapteri koje je CableMod zvanično ukinuo i opozvao. Međutim, ne postoji garancija da će svi njegovi kupci prestati da koriste ovaj adapter. NorthridgeFix priznaje da je početni dizajn ovog konektora „izrađen na pogrešnim osnovama“.

Starije RTX 4090 i dalje pune servisne police

Žalosno je što se RTX 4090 grafičke karte i dalje tope, bukvalno svaki dan. Međutim, sa stotinama hiljada RTX 4090 primeraka koje je Nvidia napravila u protekle dve godine, bar neke od ovih kartica će se neizbežno istopiti kako se njihova upotreba i dalje nastavlja. Konkretno, govorimo o GeForce RTX 4090 koji dolaze sa originalnim +12VHPWR konektorom za napajanje, a ne novim 12V-2×6 konektorom za napajanje.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kao što smo ranije pisali, problemi sa topljenjem konektora usled preopterećenja u potrošnji, mogu se pojaviti u bilo kom trenutku. Videli smo brojne RTX 4090 izveštaje o topljenju kartica u roku od nekoliko meseci upotrebe, ali i jedan izveštaj gde je trebalo čitavu godinu pre nego što je došlo do oštećenja.

Ovo je jednostavno rezultat slučajnosti i činjenice koliko se RTX 4090 kartica učestalo koristi. GeForce RTX 4090 karticama koje se sporadično koriste biće potrebno mnogo duže vremena da razviju ove simptome. Ne koriste svi svoje RTX 4090 24/7 direktno za igranje video igrica ili prikazivanje zahtevnih sadržaja.

Očigledno je da problem nastaje usled preopterećenja i da RTX 4090 povlači više struje koje su na samoj granici specifikacija ATX 3.0 standarda, a što dovodi do topljenja konektora, koji očigledno nije dobro dizajniran.

Podsećamo vas da je prema ATX 3.0 specifikacijama grafičkim kartama dozvoljeno da povuku maksimalno 600 W preko +12VHPWR konektora tj nastavka. U kratkim pikovima ova potrošnja se može čak utrostručiti ali samo u deliću vremena od 100 mikrosekundi.

Srećom, Nvidia je prešla na korišćenje novijeg 12V-2×6 konektora za napajanje na RTX 4090 modelima novijeg datuma proizvodnje, kao i na čitavoj porodici RTX 40 serije koja koristi 16-pinski konektor za napajanje. Izveštaji tvrde da je 12V-2×6 daleko manje podložan pregrevanju, a nismo videli ni jedan RTX 4090 koji je otkazao zbog kvara konektora za napajanje sa novijom 12V-2×6 verzijom konektora.

Nažalost, ovo ne menja činjenicu da još uvek postoji mnoštvo RTX 4090 u upotrebi sa originalnim +12VHPWR konektorom za napajanje. Kao rezultat toga, verovatno nikada nećemo prestati da slušamo priče o kvarovima RTX 4090, sve dok se ovaj tip grafičke karte ne ukine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. hedgehog

    Žalosno šta se valja za masne novce...

  2. Sila bato..

  3. Asusovo resenje sa konektorom za napajanje na samoj ploci je sigurnije i elegantnije resenje i ne zahteva kablove. A i provetrenost kucista je bolja. Treba ici u tom pravcu ubuduce za sve GPU kartice.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi