Corsair 12VHPWR koji vas rešava brige oko RTX 40 grafičkih karti, ipak oprez nije na odmet

Istopiće se, ma zapaliće se… samo su neke od briga koje muče novopečene vlasnike Nvidia GeForce RTX 40 grafičkih karti posebno onih jačih poput RTX 4090. Mukama je izgleda došao kraj sa novim Corsair 12VHPWR adapterom ili nije

Corsair 12VHPWR koji vas rešava brige oko RTX 40 grafičkih karti, ipak oprez nije na odmet

Jedni kažu ne valja konektor, drugi niste ga dobro utakli pa je kartica izgorela, bilo šta da je istina tek korisnici su prilično zabrinuti za sudbinu svojih skupo plaćenih gejming mezimica. Corsair je ponudio rešenje u vidu novog strujnog adaptera „U“ oblika koji vas rešava brige prisustva odgovarajuće kvalitetnog 12VHPWR konektora za napajanje ili pravilnog rutiranja kako se kablovi ne bi lomili pod nezgodnim uglom, a sve kako bi dohvatili poziciju konektora za napajanje na RTX 40 kartici.

Podsećamo vas na činjenicu da je izlaskom GeForce RTX 40 Ada Lovelace generacije grafičkih karti, Nvidia usvojila 12VHPWR interfejs za napajanje. Za razliku od sličnog koji se pojavio na RTX 30 seriji nije malo nagnut unazad već stoji pod pravim uglom.

Zato je potreban dodatni prostor za rutiranje i vođenje kablova kako biste ga lep spojili sa predviđenim mestom na karti što je posebno nezgodno kod kućišta sa manjkom prostora usled čega mogu nastati određeni sigurnosni problemi. Zbog problema sa dizajnom novih konektora u proteklih nekoliko meseci bilo je mnogo izveštaja o pregrevanju i topljenju konektora i oštećenju grafičkih karti.

Ranije su se neki od proizvođača potrudili da obezbede adaptere tipa „L“ tipa koji stoje pod pravim uglom ili modularne kablove koji smanjuju rizik od kvara izazvanog adapterom i donose igračima bezbednije i stabilnije rešenje za napajanje. Nedavno je Corsair lansirao novi 12VHPWR adapter u obliku latiničnog slova „U“ pod 180°, koji dodatno pruža još jednu olakšavajuću varijantu za rutiranje kablova, prenosi expreview.

Corsair 12VHPWR jeste bolji, ali

Naime ovaj adapter je u suštini vrlo jednostavan komad hardvera, minimalističkog je dizajna sa logotipom brenda na njemu i može da izdrži prilično visoke temperature od 105°C. Međutim, ovaj tip adaptera može imati problema sa kompatabilnošću sa grafičkim karticama zbog različite veličine i debljine upotrebljenih hladnjaka.

Na kraju krajeva, proizvodi svakog proizvođača grafičkih kartica se razlikuju po dizajnu radijatora i štampane ploče na kojoj se nalazi 12VHPWR konektor za napajanje. Na primer, grafičke kartice ASUS ROG Strix i TUF Gaming iz GeForce RTX 40 izgleda da nisu kompatibilne zbog širine PCB-a. CORSAIR na žalost nije obezbedio konkretnu listu kompatibilnosti, što predstavlja ozbiljan razlog za brigu pre kupovine ovog dodatka.

Takođe, Corsair nije naveo cenu ovog proizvoda, kao ni datum početka prodaje. Pominje se suma od 30-ak US$, dok se slični adapteri na Amazonu nude po 20 US$.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi