PCI-SIG zabrinut - moguće pregrevanje PCIe 5.0 kablova za napajanje

Najavljena nova generacija grafičkih karti trošiće mnogo više energije od postojećih, a što izaziva bojazan u pogledu pregrevanja adaptera za napajanje…

Ukoliko to niste znali do sada, priprema se nova generacija napajanja zahvaljujući dolasku PCIe 5.0 grafičkih karti koje će zahtevati više električne energije, pa će shodno tome trošiti i puno,  puno više struje.
Nova napajanja sa ATX 3.0 specifikacijama će raspolagati novim PCIe 5.0 konektorom za napajanje grafičkih karti – 12VHPWR. O tome smo već pisali u testu Gigabyte napajanja. Sada je PCI SIG organizacija uputila email svim članicama ove organizacije u kome izražava zabrinutost u pogledu toplotnih varijacija, tačnije rečeno, pregrevanja prilikom korišćenja dosadašnjih 8-pinskih PCIe kablova u 12VHPWR adapterima.
PCIe_5_napajanje.jpg
“Gori vatra…”
Zbog čega je to toliki problem? Zadnja generacija grafičkih karti je imala maksimalne zahteve za napajanjem od oko 300W, dok su samo neki modeli dostigli nivo od 450W kao što je Nvidia GeForce RTX 3090 Ti. Čak i u tom slučaju Nvidia je koristila novi PCIe konektor za napajanje sa razdelnikom 12-pina PCIe na 3x 8-pina, a što je tačno odtgovaralo zahtevima GPU-a  – 150W po jednom 8-pinskom PCIe konektoru, što je 450W ukupno, tačno koliko je potrebno za RTX 3090 Ti.
Međutim, na netu se neretko mogu pronaći informacije kako će GeForce RTX 4090 modeli trošiti značajno više energije. Ima li razloga za brigu, obzirom da grafička karta preko jednog, jedinog PCIe 5.0 kabla može da povuče i do 600W električne energije? Svakako da ima jer se javlja opravdana bojazan da bi korišćenjem pomenutog adaptera (3×8-pin) moglo da izazove topljenje kablova usled visoke temperature i opterećenja.
PCIe_5_napajanje_2.jpg
Zato je možda pravi trenutak da pre nabavke GeForce modela serije RTX 4000, razmislite i o kupovini ATX 3.0 napajanja jer samo u tom slučaju nemate razloga za brigu. Zbog ove situacije je PCI-SIG organizacija izrazila zabrinutost da bi upotreba 12VHPWR u kombinaciji sa adapterima na starijoj generaciji napajanja mogala da u slučaju maksimalne potrošnje od 600W dovede do problema i rizika sigurnosti, tako da je na vreme preduzela korake i upozorila sve članice ove asocijacije.  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi