Zašto ATX 3.0 napajanja mogu da isporuče duplo više snage u „piku“?

Napajanja sa ATX 3.0 specifikacijama je predstavio Intel još 2022. godine zato što smatra da je odstupanje u potrošnji energije sadašnje generacije PCIe grafičkih karti previsoko, usled čega može nastati oštećenje na hardveru

Zašto ATX 3.0 napajanja mogu da isporuče duplo više snage u „piku“?

S jedne strane, uloga ATX 3.0 specifikacija je zahtev proizvođačima da poboljšaju karakteristike  i kvalitet napajanja, sugerišući da napajanje mora biti sposobno da isporuči 200% više snage u kratkim vremenskim periodima opterećenja.

S druge strane, ATX 3.0 nameće ograničenja potrošnje energije na PCIe grafičkim kartama. Specifična odredba standarda uvodi ograničenje da je PCIe grafičkim kartama dozvoljeno da povuku i do 3 puta više energije od deklarisanog TDP-a u vremenskom periodu manjem od 100 mikrosekundi.

ATX 3.0 napajanje je sledeće na spisku nadogradnji desktop računara

Sa izlaskom GeForce RTX 40 serije grafičkih kartica, ATX 3.0 napajanja su polako ali sigurno postala glavni proizvod na ovom delu  tržišta.  Delom i zbog toga što uvode specifičnu granu za napajanje ovih grafičkih karti – 12VHPWR.  Međutim, mnogi potrošači trenutno sumnjaju u mogućnosti izlazne snage ATX 3.0 napajanja, a neki čak pogrešno veruju da se ATX 3.0 napajanja mogu lako preopteretiti, piše expreview.

Generalno, ATX 3.0 PSU je bolji za svakoga ko redovno koristi svoj računar za zahtevnije poslove koji troše više električne energije kao što su: strimovanje, igranje igara, kreativni rad poput obrade video materijala ili renderovanje video zapisa itd. Tačnije, ATX 3.0 je neophodan ako planirate da koristite grafičke karte iz Nvidia GeForce RTX 40 serije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Treba imati na umu kako nisu svi modeli napajanja koje možete trenutno kupiti na tržištu kompatibilni sa ATX 3.0 standardom. Pošto ispunjavanje zahteva sa ovim specifikacijama nije neophodno za rad računara, svakako ćete morati da obratite pažnju da li napajanje koje ste uzeli u razmatranje kompatibilno sa najnovijim specifikacijama.

Uglavnom, zaključak je da napajanje sa ATX 3.0 specifikacijama koristi moderniji dizajn koje odgovara potrebama PC komponentama novije generacije, posebno grafičkim kartama i centralnim procesorima koji u kratkom periodu i skokovitim koracima znaju da povuku veliku količinu električne energije. Sa novim PCIe 5.0 12VHPWR konektorom i zaštitom od preopterećenja, ATX 3.0 napajanja su napravljena tako da podrže rad čak i najjačih grafičkih karti današnjice, čak i tokom najzahtevnijih poslova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi