HP Omen Transcend 14 je najlakši gejming laptop na svetu

Novi HP Omen Transcend 14 teži samo 1,6 kg, što ga čini najlakšim gejming laptop računarom na svetu, dok ujedno sadrži i Nvidia GeForce RTX 4070 GPU

HP Omen Transcend 14 je najlakši gejming laptop na svetu

Ponekad beskonačna potraga za skidanjem još jednom grama ili milimetra s novog laptopa može postati dosadna, posebno ukoliko to utiče na njegove specifikacije. Međutim, kada kompanija to učini bez suviše odricanja, onda takav poduhvat zaslužuje pažnju – upravo jedan takav je i HP Omen Transcend 14, koji odnosi titulu za najlakši gejming laptop na svetu. To je novi HP laptop računar sa dijagonalnom ekrana od 14 inča i težine 1,6 kg, a upravo je predstavljen na tehnološkom sajmu CES 2024.

HP Omen Transcend 14 je prema svojoj veličini i težini u stvari mnogo bliži ultraprenosivom laptopu nego prosečnom gejming laptop račinaru. Da bismo to stavili u kontekst, to je samo 0,05 kg teže od 14-inčnog MacBook Pro računara i 0,07 kg lakše od konkurentskih superprenosivih gejming laptopova kao što je ASUS ROG Zepyrys G14.

I iako ovaj računar nije baš toliko moćan kao veći, HP Omen Transcend 16, sigurno neće patiti po pitanju performansi zahvaljujući podršci za 14. generaciju Intel Core Ultra 7 ili Ultra 9 procesora, do 32 GB DDR5 RAM-a, 2 TB prostora za skladištenje kao i Nvidia GeForce RTX 4070 grafičkoj karti.

Ono što je jako važno je i činjenica da uprkos svojim malim dimenzijama, računar nudi dva USB-A i dva USB-C porta (od kojih jedan podržava Thunderbolt 4), plus HDMI 2.1 punih dimenzija pozadi. Za one koji žele najviše bežične brzine, tu je i opcija za nadogradnju na Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.4.

Transcend 14 sadrži Meteor Lake čip sa namenskim NPU delom, ali ne očekujte nikakve revolucionarne stvari kada su u pitanju AI sposobnosti. Na CES sajmu, kompanija je prikazala kako HP Omen Transcend 14  bez problema pokreće Cyberpunk 2077 na 2K rezoluciji dok istovremeno emituje uživo koristeći OBS na 1080p. U ovoj situaciji, laptop preusmerava efekte kamere na NPU, što pruža mali skok u performansama jer bi taj zadatak inače obavljao GPU. Veštačka inteligencija je osuđena da bude velika reč na CES 2024, ali ovo je verovatno najrealniji primer onoga što možete očekivati na notebook računarima sledeće generacije.

Ekran Transcend 14 izgleda odlično, sa 2,8K (2.880×1.800) OLED panelom sa promenjivom brzinom osvežavanja od 120 Hz. Podržava HDR sa maksimalnom osvetljenošću od 500 nita i širokim spektrom boja koji obuhvata 100 posto DCI-P3 palete boja. Zvukom upravlja par DTS:X Ultra zvučnika, iako je zanimljiva promena za 2024. godinu ta da će, nakon HP-ove akvizicije 2021. godine, podešavanje audio uređaja Transcend 14 sada obavljati njegov interni podbrend HyperX. Ovo dolazi sa dodatnom pogodnošću ugrađenog bežičnog prijemnika za Cloud III slušalice iste kompanije. Dakle, ako već imate par ili odlučite da ih kupite kasnije, nećete morati da trošite jedan od svojih dragocenih USB portova na adapter.

Transcend 14 deli mnoge dizajnerske karakteristike sa svojim rođakom od 16 inča (koji dobija specijalno osveženje i novu OLED opciju ekrana za 2024), uključujući minimalističke linije sa mat završnicom u klasičnoj crnoj boji uz novu belu opciju boje. Dve glavne razlike su to što je na manjem modelu tačped centriran na svojoj platformi, dok tastatura ima više prozirnu rešetku koja omogućava HP RGB pozadinskoj osvetljenosti da više dođe do izražaja. To je ono što bi novi Transcend moglo da čini posebno dobrim u beloj boji, pri čemu je ujedno to malo neobično na crnom modelu, ali to je naravno stvar ukusa i ličnih preferencija.

HP je obratio pažnju na male detalje koji su bitni za putnički gejming laptop, kao što je izbor USB-C napajanja. To znači da možete koristiti HP adapter za punjenje drugih uređaja poput telefona ili tableta umesto potrebe za posebnim punjačem za svaki uređaj.

U velikom tehnološkom svetu, cilj da vaš uređaj bude najlakši nije toliko važan. Međutim, kada kompanija kao što je HP može da napravi laptop koji je lako nositi, a istovremeno ima solidne specifikacije i elegantan dizajn, to je trenutak kada superlativi ulaze u igru. I sa početnom cenom od 1.500 dolara, HP ne zahteva ogromnu premiju za ovako elegantan uređaj.

Ipak, sa nekim drugim izuzetno elegantnim gejming računarima koji treba da se pojave na ovogodišnjem CES 2024, nije jasno koliko će dugo HP Omen Transcend 14 držati titulu najlakšeg gejming laptopa na svetu. Svakako, on to trenutno jeste, a zvanično će u prodaju biti pušten tokom prvog kvartala 2024. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi