Izgleda da Samsung razvija ISOCELL HW1 i HW2 senzore od 423 MP

Ni pošteno nismo zagazili preko granice od 100 i 200 MP, a najnovije informacije već pominju da Samsung sprema dva nova ISOCELL HW1 i HW2 senzora od 423 MP

Izgleda da Samsung razvija ISOCELL HW1 i HW2 senzore od 423 MP

Već smo više puta pričali da nije sve u rezoluciji senzora kada je kvalitet fotografije i video snimaka u pitanju. Nije sve, ali 423 miliona piksela, koliko broje dva nova Samsung ISOCELL HW1 i HW2 senzora, mogli bi značajno da promene stanje i kod telefona i kod digitalnih aparata.

Samsung je početkom godine predstavio svoj novi ISOCELL HP2 senzor od 200 MP koji se nalazi u Galaxy S23 Ultra telefonu, ali je izgleda vreme za dalje pomeranje granica. Ono što je juče bilo 200 MP, sutra će biti 432 MP, ili bar tako kažu insajderi.

U međuvremenu, za koji mesec bismo trebalo da vidimo Galaxy S24 seriju, a očekuje se da će S24 Ultra imati novi HP2SX senzor od 200 MP, koji bi mogao da ima značajno bolje performanse o HP2 koji se nalazi u S23 Ultra.

https://twitter.com/Tech_Reve/status/1710143201942880459

Insajder piše da novi senzori pripadaju ISOCELL HW seriji, a ono što ih odvaja praktično od svih ostalih je duplo veća rezolucija od one sa kojom raspolažu najmoćniji senzori u industriji. Naravno, ovolika rezolucija zahteva i ozbiljnu površinu senzora, koja se približava ekvivalentu jednoinčnog senzora u slučaju HW1 i za dlaku manja kod HW2.

ISOCELL HW1 i HW2: mali pikseli – mnogo detalja

Pored zaista impresivne rezolucije pikseli su maleni – 0,56 µm kod HW1 i 0,5 µm kod HW2. Na ovaj način se omogućava da senzor zabeleži i najsitnije detalje onoga što je ispred kamere, kao i da upije mnogo svetla spajanjem susednih piksela u jedan veliki.

Ono što za sad ostaje nepoznanica je kako će se Samsung izboriti sa velikim povećanjem dimenzija piksela, jer svi znamo da telefoni kao što su Vivo X90 Pro i Xiaomi 13 Ultra imaju velika izbačena kućišta kamera, baš zbog velikih primarnih senzora sličnih dimenzija. Ruku na srce, modeli telefona kao što je S23 Ultra zaista su pozamašnih dimenzija i nešto veće kućište kamera teško da bi ugrozilo dizajn.

Samsung (naravno) ništa od ovoga nije potvrdio, ali se čini da ova kompanija krupnim koracima grabi napred kada je u pitanju razvoj senzora kamera i polako ugrožava dominantnu poziciju koju Sony ima na ovom tržištu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi