MediaTek i TSMC uspešno razvili prvi 3 nm čipset za mobilne telefone

Novi procesor za mobilne telefone koji su napravili MediaTek i TSMC je ujedno i prvi 3 nm čipset napravljen uz pomoć napredne proizvodne tehnologije zbog čega je 32 % štedljiviji u pogledu potrošnje

MediaTek i TSMC uspešno razvili prvi 3 nm čipset za mobilne telefone

MediaTek je odlučio da ne pomene predstojeće lansiranje Dimensity 9300 procesora u zajedničkom saopštenju za štampu koje je upriličio sa tajvanskim mega proizvođačem čipova, kompanijom TSMC. U najnovijem saopštenju ove dve kompanije je objavljeno da su uspešno razvile prvi 3 nm čipset za mobilne telefone na svetu.

Najava dolazi nedelju dana ranije od momenta kada bi Apple trebao da predstavi svoj sopstveni 3 nm SoC, A17 Bionic procesor, ali nažalost, MediaTek silicijum poslednje generacije, neće biti dostupan u skorije vreme jer će, prema objavljenim detaljima, ući u masovnu proizvodnju tek iduće, 2024. godine.

Prvi 3 nm čipset tek treba da dobije ime; najverovatnije će zadržati postojeći „Dimensity“ naziv

Nije iznenađenje činjenica da su MediaTek i TSMC izostavili podatak o nazivu novog 3 nm čipseta, ali dr Klif Hou, viši potpredsednik prodaje za Evropu i Aziju u kompaniji TSMC, je rekao će obe firme nastaviti svoj rad na sledećoj generaciji još naprednijeg proizvodnog procesa, nagoveštavajući još bolje procesore.

Može se sa velikom dozom sigurnosti pretpostaviti da je najveća prednost novog 3 nm TSMC proizvodnog procesa, njegova energetska efikasnost tj mala potrošnja električne energije

Iako MediaTek u svom saopštenju za štampu navodi da u poređenju sa TSMC N5  proizvodnim procesom, nova generacija pruža 18 % bolje performanse pri identičnom nivou potrošnje, najveći dobici su zapravo u domenu uštede energije. Nova i naprednija tehnologija omogućuje 32 % manji utrošak energije pri istim radnim frekvencijama, zajedno sa 60 % većom gustinom pakovanja tranzistora, prenosi wccftech.

Sa druge strane zvanična najava izlaska MediaTek 9300 čipseta je zapravo ništa drugo do 3 nm verzija ovog proizvođača koja silazi sa TSMC proizvodnih traka će se desiti u vrlo kratkom roku. Praktično je odmah iz ćoška. Očekuje se da će masovna proizvodnja novog procesora početi tokom sledeće godine, kao što smo ranije pomenuli.

Svi ovi podaci nam ukazuju da će ipak glavni pobednik u 3 nm trci zapravo biti Apple sa svojim A17 Bionic procesorom. Novi procesor će biti ekskluzivitet nove generacije iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max telefona, a što mu na kraju daje vremensku prednost od godinu dana u odnosu na ostale proizvođače iz ove oblasti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi