Snapdragon 8 Gen 4 jezgra mogla bi da rade na 4,30 GHz, ali postoji problem održivosti

Performansna jezgra Snapdragon 8 Gen 4 čipa mogla bi da rade na frekvenciji od 4,30 GHz, izjednačavajući se sa Snapdragon X Elite, ali to možda ne bude održivo

Snapdragon 8 Gen 4 jezgra mogla bi da rade na 4,30 GHz, ali postoji problem održivosti

Najnovije glasine ističu još veće razlike u radnoj frekvenciji predstojećeg Qualcomm mobilnog čipa, pri čemu bi on mogao da dostigne 4,30 GHz. Na taj način Snapdragon 8 Gen 4, ne samo da bi bio znatno napredniji od svog Snapdragon 8 Gen 3 prethodnika, već bi uspeo da se izjednači i sa Snapdragon X Elite procesorom za laptop računare.

Međutim, čak i da Qualcomm uspe to da uradi, pitanje koje održava problematiku je na koji način će kompaktni unutrašnji prostor pametnog telefona uspeti da održava te brzine duže vremenske periode?

Uz frekvenciju, šuška se da bi Snapdragon 8 Gen 4 trebalo da dostigne i pojedinačnu potrošnju energije od 10 W, ali prethodno će biti potrebno da ona bude niža kako bi se kontrolisala temperatura. Zbog informacija koje dele insajderi, moguće je da Qualcomm testira različite varijante predstojećeg čipseta pri čemu će prve finalizovane verzije verovatno biti poslate proizvođačima telefona u junu.

Međutim, zbog naglog povećanja temperature, ista frekvencija bi mogla da bude smanjena na 3,80 GHz, što je najviša granica koju mogu dostići performansa jezgra Apple A17 Pro čipa. Pretpostavka je da će Snapdragon 8 Gen 4 moći da održava brzine od 3,80GHz, a da se dalje izjednačava sa Snapdragon X Elite, čije radna frekvencija jezgara može varirati između 3,80 GHz i 4,30 GHz.

Uz insajdera sa Twitter (X) društvene mreže @negativeonehero, i korisnik @faridofanani96 smatra nemogućim da SoC za pametne telefone dostigne takve nivoe performansi, jer bi kapaciteti hlađenja bili zasićeni dugo pre nego što Snapdragon 8 Gen 4 dostigne maksimalne brzine takta.

Međutim, on pominje OnePlus 11 Concept, koji ima tečno hlađenje, jer ovakvo složeno rešenje može omogućiti Snapdragon 8 Gen 4 čipu da radi na tim frekvencijama. Nažalost, nijedan proizvođač ne bi bio voljan da investira milione u istraživanje i razvoj kako bi to postigao, već bi radije ostavili performanse na strani.

Takođe, ne trba zaboraviti ni da je jedan od izvršnih direktora kompanije Qualcomm nagovestio da će Snapdragon 8 Gen 4 biti skuplji od Snapdragon 8 Gen 3 zahvaljujući novim prilagođenim Oryon jezgrima.

S obzirom na to da se procenjuje da je Snapdragon 8 Gen 3 već 200 dolara, proizvođači telefona će se boriti da ostvare zdrave marže sa nadolazećim silicijumom, što čini besmislenim trošenje viška sredstava na sofisticirano rešenje hlađenja. Moguće je da se Snapdragon 8 Gen 4 testira na 4,30GHz frekvencijama, ali pokretanje u pametnim telefonima sa ograničenim dostupnim prostorom može zahtevati neko smanjenje frekvencije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi