Snapdragon X Elite se obrukao, sporiji od iPhone 12 — prvi benchmark testovi Samsung Book4 Edge razočaravajući

Snapdragon X Elite ostvaruje razočaravajuće rezultate — prvi benchmark testovi Samsung Galaxy Book4 Edge pokazuju slabije performanse od iPhone 12 mini telefona

Snapdragon X Elite se obrukao, sporiji od iPhone 12 — prvi benchmark testovi Samsung Book4 Edge razočaravajući

Snapdragon X Elite se tek počinje pojavljivati, pokrećući Microsoft Copilot+ PC laptop modele, a prvi testovi ne obećavaju u pogledu performansi za buduće verzije Windows-a. Reddit korisnik r/caponica23 je podelio svoje utiske o Samsung Galaxy Book4 Edge, a benchmark testovi nisu na nivou performansi čak ni jednog iPhone 12 mini telefona iz 2021. godine.

Računar je postigao 1829 bodova za single-core i 11379 za multi-core prilikom rada na bateriji. Kada je bio priključen, performanse su se jedva povećale na 1841 u single-core i 11537 multi-core testovima.

Prvi Snapdragon X Elite testovi korisnika izazvali gnev na Reddit-u

Ovi brojevi su znatno ispod Qualcomm-ovih rezultata sopstvenih testova objavljenih na pres događajima, koji su pokazivali 2977 single-core i 15086 multi-core bodova. Performanse u igrama su takođe bile ispod očekivanja; Resident Evil 7: Village je postigao između 40-50 FPS na 1080p sa uključenom AMD FSR tehnologijom u performance modu.

Ovakve performanse su razočaravajuće lošije u odnosu na ono što je Qualcomm obećao. Besni internet korisnici su se obrušili na Qualcomm, ali postoji više mogućih razloga za ovakve rezultate. Najočigledniji je hardverski problem, jer CPU nikada nije prešao granicu od 2.52 GHz u Reddit testovima, dok Elite X reklamira boost clock do čak 4.0 GHz.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, više GeekBench testova različitih modela Snapdragon X Elite koji su stigli danas takođe prijavljuju single-core rezultate u rasponu od 1700-1800, što je znatno ispod iPhone 12 benchmark-a. Qualcomm-ov embargo na recenzije još nije podignut i zaista nije jasno da li će stići firmware update pre toga, koji bi poboljšao performanse.

Novinari Tom’s Hardware uživali su u ograničeno vreme isprobavajući  Microsoft Surface laptop računare na Microsoft Build događaju održanom još u maju i nisu našli dokaze o prevari u Microsoft-ovim demonstracijama ili benchmark rezultatima.

Nezavisni recenzenti su takođe postigli visoke rezultate u svojim detaljnim testiranjima, ali su te recenzije ipak naručene od strane Microsoft-a, pa rezultate treba uzeti s rezervom. Detaljne recenzije još nisu izašle zbog embarga, pa zadržite mišljenje bar do datuma podizanja embarga na  prave nezavisne testove nesponzorisanih stručnjaka, prenosi Tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Nije tačno, a i bajat vam je taj random prevod sa redita...
    Čak se i autor na koga se pozivate ispravio i ažurirao tekst posle 6 dana :)


    View image at the forums

    Imate i ovde novije:


    https://www.reddit.com/r/GalaxyBook/s/EP6cRKQq8D

  2. Ne mogu da vjerujem da se ljudi, pa i ozbiljni novinari koji se bave tehnologijom, hvataju na benchmark rezultate. Pa ljudi moji, onaj ko plati da ima najbolje rezultate, taj će i imati najbolje rezultate. Da sad testirate kvantni računar nekim od tih alata, pokazat će lošije rezultate od iPhone-a, iMac-a i sl. Apple odriješi kesu kompanijama koje stoje iza tih alata i Apple proizvodi moraju biti najbolji. Sutra to može biti Samsung, prekosutra neko treći i zavisno koliko ko plati, takav će i rezultat imati.

    Šta su ti bodovi? Šta oni predstavljaju? Koja je metodologija mjerenja? Na koji način se određuju ti bodovi? Ko ih definiše?

    Odgovor na sve ovo je novac.

    Koga zanimaju performanse taj će gledati koja je struktura čipa, radni takt, proizvodni proces, a najbitnije od svega je to kako radi u stvarnom životu i sa stvarnim zadacima, a ne neki bodovi koje određuje neka aplikacija na nepoznat, ili bolje rečeno, izmišljen način.

  3. Vesti na Benchmarku odavno ne pišu ozbiljni novinari.

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi