Sony najavio PS5 Pro: Snažnije performanse, bolja grafika i AI tehnologija

Sony PS5 Pro donosi značajno poboljšanje grafičkih performansi, naprednu ray-tracing tehnologiju i AI unapređenu rezoluciju sa PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR)

Sony najavio PS5 Pro: Snažnije performanse, bolja grafika i AI tehnologija

Sony je zvanično najavio PlayStation 5 Pro, zajedno sa detaljima o specifikacijama koje smo svi iščekivali. Iako nisu otkriveni svi detalji, poput tačne grafičke kartice (GPU) i procesora (CPU), iz zvaničnog blog posta sada imamo jasniju sliku o tome šta će pokretati ovu verziju PS5 unapređenu u gotovo svim segmentima.

Glavna vest je da PS5 Pro donosi znatno poboljšano iskustvo, sa fokusom na kvalitetniju grafiku i pouzdanije brzine osvežavanja od 60 frejmova po sekundi ili više.

Grafička jedinica je značajno unapređena i nudi 45% brže renderovanje, zajedno sa naprednim ray-tracing tehnologijama koje poboljšavaju dinamično osvetljenje i senke u igrama. Takođe, uvedena je AI tehnologija za unapređenje rezolucije, nazvana PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), koja omogućava veću jasnoću i detalje u slici.

Pored GPU unapređenja, došlo je i do promena u kapacitetu skladišta i Wi-Fi tehnologiji, dok glasine sugerišu da će CPU ostati isti, ali će biti ubrzan kako bi ponudio veće performanse. Funkcija PS5 Pro Game Boost dodatno poboljšava rezoluciju i performanse starijih PS4 i PS5 igara. Vredi napomenuti da PS5 Pro dolazi bez optičkog diska u osnovnom paketu, što je zanimljiva odluka.

Specifikacije Sony PS5 Pro konzole

PS5 Pro donosi značajno povećanje u grafičkoj snazi. Konkretno, GPU PS5 Pro ima 67% više jedinica za obradu nego standardni PS5, dok je memorija 28% brža, omogućavajući 45% brže renderovanje. Ovo znači ne samo bolje performanse u igrama, već i bolju podršku za ray-tracing tehnologiju, sa naprednim prikazom svetla, senki i tekstura.

PS5 Pro takođe koristi napredni ray-tracing kao deo PSSR-a, što omogućava dinamičnije reflekcije i prelamanja svetla, poboljšavajući kvalitet prikaza. Sony je potvrdio da će ovo omogućiti i duplo, a ponekad i trostruko brže procesiranje zraka svetlosti u poređenju sa trenutnim PS5 modelom.

Uvođenje PSSR tehnologije znači da PS5 Pro sada može pružiti “super oštru jasnoću slike” dodajući izuzetnu količinu detalja. Uz AI pokretanu tehnologiju za unapređenje rezolucije, moguće je povećanje rezolucije igara analizom slike piksel po piksel, što povećava detalje i jasnoću bez intervencije od strane developera.

Skladište i druge karakteristike

Jedno od velikih unapređenja je kapacitet skladišta. PS5 Pro dolazi sa 2TB SSD-a, što je značajan skok u poređenju sa 825GB na standardnom PS5, od čega je bilo oko 630GB dostupno za korišćenje. Ovo će omogućiti korisnicima da instaliraju mnogo više igara bez potrebe za dodatnim skladištem.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Takođe, PS5 Pro Game Boost funkcija poboljšava performanse više od 8,500 kompatibilnih PS4 igara koje se mogu igrati na PS5 Pro, stabilizujući ili poboljšavajući performanse podržanih igara. Poboljšana rezolucija može takođe unaprediti kvalitet slike kod određenih PS4 igara.

Zanimljivo je da PS5 Pro dolazi bez disk jedinice u osnovnom modelu, što može biti pokušaj da se smanji cena, ali je disk jedinica opciona za one koji žele da koriste fizičke medije. Ipak, cena od $700 / £700 ne ukazuje previše na pokušaj značajnog snižavanja troškova.

Dodatne karakteristike Sony

PS5 Pro takođe podržava 8K rezoluciju, promenljive brzine osvežavanja (VRR), i donosi značajnu nadogradnju bežične tehnologije sa Wi-Fi 7 standardom. Ova tehnologija će omogućiti stabilnije online igranje i brže brzine preuzimanja, posebno za one koji ne mogu da povežu konzolu direktno na ruter putem ethernet kabla. S obzirom na to da PS5 Pro počinje kao digitalni model, bolji Wi-Fi je ključan za igranje i preuzimanje digitalne biblioteke igara.

Sve u svemu, PS5 Pro donosi niz uzbudljivih unapređenja koja će omogućiti kvalitetnije gejming iskustvo, sa naglaskom na bolji balans između kvaliteta slike i performansi, prenosi TechRadar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi