Stiže Snapdragon 4 Gen 2: pristupačniji i efikasniji, ali i dalje bez podrške za 4K video

Snapdragon 4 Gen 2 obećava manju potrošnju energije uz malo poboljšanje performansi, ali nastavlja tradiciju niske cene i izostanka podrške za 4K video

Stiže Snapdragon 4 Gen 2: pristupačniji i efikasniji, ali i dalje bez podrške za 4K video

Kao odgovor na stalnu potrebu za napretkom u tehnologiji mobilnih uređaja, Qualcomm je objavio lansiranje svog novog čipseta – Snapdragon 4 Gen 2. Ovaj čipset donosi određena unapređenja, ali i zadržava neke od nedostataka prethodnika.

Jedna od najvećih prednosti novog Snapdragon 4 Gen 2 čipseta je prelazak na manji 4nm Samsung proizvodni proces, umesto prethodnog 6nm TSMC procesa. Ova promena bi teoretski trebalo da omogući bolju efikasnost, a Qualcomm tvrdi da ovaj novi čipset donosi povećanje efikasnosti od 5% u odnosu na prethodnika, piše Android Authority.

Šta sve telefonima donosi Snapdragon 4 Gen 2

Snapdragon 4 Gen 2 karakteriše osmojezgarni CPU, koji se sastoji od dva Cortex-A78 jezgra i šest Cortex-A55 jezgra. Qualcomm tvrdi da očekuje poboljšanje performansi procesora za 10%, uglavnom zahvaljujući povećanju takta sa 2GHz na 2.2GHz. Međutim, treba napomenuti da je GPU ovog čipseta malo slabiji u odnosu na prethodnika.

Što se tiče podrške za kamere, Snapdragon 4 Gen 2 nudi podršku za kamere do 108MP, dualne kamere od 16MP+16MP, kao i snimanje video zapisa u 1080p/60fps. Qualcomm navodi da je novi čipset prvi put uneo multi-camera temporal filtriranje u seriju Snapdragon 4, što bi trebalo da smanji šum u snimljenim videima. Međutim, ono što nedostaje je podrška za 4K video snimanje, funkcija koja je prisutna na mobilnim telefonima već duži niz godina.

Pored toga, Snapdragon 4 Gen 2 se može pohvaliti sa X61 5G modemom, što uvodi Release 16 cellular mogućnosti u ovu seriju čipseta prvi put. Međutim, brzine prenosa podataka ostaju iste kao i kod prethodnika, sa 2.5Gbps za preuzimanje i 900Mbps za otpremanje.

Očekuje se da će prvi telefoni opremljeni Snapdragon 4 Gen 2 čipsetom biti dostupni na tržištu u drugoj polovini 2023. godine. Qualcomm izdvaja Redmi i vivo kao partnere i očekuje da će uređaji sa ovim čipsetom koštati manje od 200 dolara.

Izostanak podrške za 4K video snimanje predstavlja manu, ali zahvaljujući niskoj ceni i poboljšanoj efikasnosti, Snapdragon 4 Gen 2 će verovatno pronaći svoje mesto na tržištu.

U oktobru će na Snapdragon samitu, s druge strane, biti predstavljen najnoviji Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čipset za bolje telefone koji obećava naprednije performanse u odnosu na prethodnika. Ipak, zvaničnih informacija nema, a neke od glasina sugerišu da će on imati novu 1+5+2 arhitekturu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi