Top Radeon RDNA 4 će biti brži od GeForce RTX 4070 Ti Super modela

Bez obzira što će GPU biti fizički manji i koristiće manje energije, top Radeon RDNA 4 model sa NAVI 48 grafičkim procesorom će biti brži od RTX 4070 Ti SUPER

Top Radeon RDNA 4 će biti brži od GeForce RTX 4070 Ti Super modela

Poslednjih dana do nas pristiže sve više informacija, ruku na srce to su sve glasine ali iz dobro obaveštenih izvora i insajdera koju po pravilu imaju neke dodatne pikanterije o sledećoj generaciji AMD Radeon RDNA 4 grafičkih karti i odgovarajućih grafičkih procesora.

Do sada su procurele preliminarne specifikacije za Navi 44 ​​i Navi 48 bazirane AMD Radeon modele na unapređenoj RDNA 4 arhitekturi. U slučaju Navi 48 grafičkog procesora, AMD bi mogao ponuditi ubitačno dobar čip srednje klase sa kojim bi uspostavio dominaciju u ovoj najpopularnijoj kategoriji grafičkih karti. Glasine ukazuju da RDNA 4 GPU ne samo da je moćniji u pogledu brzine od direktne GeForce RTX 4070 Ti SUPER konkurencije, već i da istovremeno troši manje električne energije i koristi manje silicijumsko jezgro.

Sledeća generacija AMD grafičkih karti sa poboljšanom RDNA 4 mikroarhitekturom, trebalo bi da debituje kasnije, tokom ove godine sa Navi 48 i Navi 44 grafičkim procesorima. Očekuje se da će Radeon grafičke karte bazirane na novim čipovima, zauzeti bazni i srednji rang modela, ostavljajući NVIDIA konkurenciji da dominira prostorom najbrže i najskuplje klase gejming akceleratora.

AMD Radeon RDNA 4 će biti ozbiljan izazov postojećoj GeForce RTX 40 generaciji

Međutim, ogromna većina gejmera koji kupuju ovu vrstu grafičkih karti se prvenstveno rukovode principom isplativosti hardvera, pa se sa razlogom u najvećem broju odlučuju za modele srednje klase. Zbog toga odluka AMD da ne predstavi najjači i najskuplji Radeon RDNA 4 model,  neće previše pogoditi najmasovniju kategoriju korisnika. Sa druge strane upravo Radeon RDNA 4 kartice, posebno Navi 48, čini se proizvodom koji puno obećava, posebno nakon najnovijih informacija koje stižu od poznatog insajdera @All_The_Watts.

AMD Navi 48

AMD Navi 48 GPU navodno koristi 64 računarske jedinice (CU), 256-bitnu memorijsku magistralu preko koje ostvaruje 693 GB/s propusnog opsega. Pored toga, GPU ostvaruje maksimalni efektivni transfer podataka od 2770 GB/s dok njegovo jezgro stiže na manjoj površini silicijuma, te zauzima samo 240 mm2, što je znatno manje nego što se ranije pričalo.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Poređenja radi, RX 7800 XT koristi mnogo veći i skuplji Navi 32 silicijum od 346 mm2, dok u isto vreme raspolaže sličnim i lošijom karakteristikama poput 256-bita široke memorijske magistrale, 60 RDNA 3 računska klastera i postiže memorijski propusni opseg od 624,1 GB/s. Efektivni propusni opseg RX 7800 XT kartice iznosi 2708 GB/s.

Sve u svemu, predstojeći AMD Radeon RDNA 4 modeli bi mogli biti dovoljno moćni i brzi da se uspešno izbore sa prilično jakom konkurencijom u segmentu srednje jakih gejming grafičkih karti. Ipak, pošto su u pitanju još uvek nepotvrđene informacije, uzmite ih sa dozom opreza.

U suštini, osim značajnog smanjenja jezgra samog čipa, čini se da Navi 48 ne donosi neke primetne prednosti u sirovim specifikacijama, barem ne kada su u pitanju gore navedeni detalji. Još uvek nemamo podatke o veličini keš memorije i visini radnih frekvencija, a oba faktora itekako utiču na GPU performanse.

Imenovani izvor, @All_The_Watts tvrdi da uzorci Radeon kartica na bazi Navi 48 mogu postići čak 50 TFLOPS-a računskih operacija pri potrošnji od samo 215 W. Da bismo ovo stavili u perspektivu postojećih grafičkih karti, jedan Radeon RX 7800 XT isporučuje 37 TFLOPS performansi pri potrošnji od 263 W. Na drugoj strani NVIDIA, RTX 4070 Ti SUPER postiže 40 TFLOPS-a i pri tom povlači 285 W električne energije.

Dakle, Navi 48 je očigledno nadmoćan nad RTX 4070 Ti SUPER u pogledu sirovih računskih performansi, dok istovremeno troši primetno manje energije, a njegovo jezgro zauzima samo 63% površine silicijuma, starijih modela. Osim što je brži i ekonomičniji u upotrebi, očigledno je da će biti i jeftiniji u proizvodnji, prenosi notebookcheck.net.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. В.и.к.т.о.р

    Пошто RDNA 4 стиже у другој половини следеће године, ако перформансе не буду барем као 4080, све преко 600 евра ће бити превише. Јер, перформансе 5070 БИ ТРЕБАЛО да буду на том нивоу.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi