GeForce RTX 40 serija dobija probrane, ali škartirane grafičke procesore

Nvidia GeForce RTX 40 serija dobija novu partiju grafičkih procesora, zbog čega će određene kartice klase RTX 4060 i 4070 koristiti primerke silicijuma sa jačih RTX modela, ali koji nisu prošli kontrolu kvaliteta

GeForce RTX 40 serija dobija probrane, ali škartirane grafičke procesore

Period pred početak proleća je doba godine kada Nvidia pušta u prodaju postojeće modele grafičkih karti sa recikliranim ili čipovima koji su sečeni iz lošijeg dela  silicijumskog kolača. Prema informacijama MEGAsizeGPU insajdera, najmanje tri modela grafičkih karti iz GeForce RTX 40 serije, će dobiti ovakav tretman.

GeForce RTX 4070 trenutno koristi Nvidia AD104 čip. Isti pokreće i druge varijante, uključujući GeForce RTX 4070 Super i GeForce RTX 4070 Ti kartice. Nvidia će početi da koristi zamensku verziju AD103 silicijuma za GeForce RTX 4070. Podsećamo vas da je AD103 znatno veći od AD104 čipa jer sadrži više CUDA, RT i Tensor jezgara, tako da je to u suštini zgodan način za za kompaniju Nvidia da reši probleme sa neodgovarajućim zalihama čipova.

Za GeForce RTX40 su dobri “ručno birani“ škart procesori iz više klase

Suština je u tome da dobijate isti model grafičke karte sa potpuno identičnim specifikacijama, ali na bazi drugog procesora. Radi se o silicijumu tj čipovima koji nisu prošli kontrolu kojom se kvalifikuju za ugradnju na skupljim GeForce RTX 40 modelima. Da se ne bi bacili, škartirani čipovi se ugrađuju na modele slabijih specifikacija, tako što im se isključuje neispravni deo tranzistora tj hardvera.

Tako na primer, AD103 čip na bazi koga su izrađene GeForce RTX 4070 Ti Super, GeForce RTX 4080 i GeForce RTX 4080 Super ukoliko ne prođe kontrolu za ugradnju na pomenutim modelima se šalje na ugradnju u RTX 4070 Ti Super. Pošto je sada Nvidia dodala i GeForce RTX 4070 na listu, primerci koji ne prođu kontrolu kvaliteta za GeForce RTKS 4070 Ti Super, naći će svoj put u GeForce RTX 4070 karticama.

Sličan tretman očekuje i RTX 4060 Ti, kao i RTX 4060 nešto kasnije tokom godine. Zapravo jedina razlika je drugačiji silicijum, dok su specifikacije i performanse nepromenjene. Korisnik u radu ne može da primeti da li se radi o originalnom silicijumu ili jačoj verziji kojoj su isključeni pojedini delovi. Ovakva praksa je inače uobičajena i kod konkurencije, kao i proizvođača centralnih procesora. Pomoću ovog procesa se dobijaju jeftiniji derivati iste tehnologije i modeli u nižim cenovnim klasama, prenosi Tomshardware.

Da li biste osećali nelagodu kada bi znali da je u vašoj skupoj grafičkoj karti reciklirani ili škart procesor iz jače klase? Da li biste uopšte kupili takvu grafičku kartu, sa tim saznanjem, uprkos tome što imate punu garanciju i identične performanse? Pišite na u komentarima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. tozovac

    Кад би радила једно годину дана интензивније и након тог времена не би било проблема, не бих више сумњао у њу. У почетку вероватно да. И то вероватно из незнања, претпостављам да су то проверене карте, не би их продавали и срозавали се да нису.
    Све у свему, највероватније бих је купио на КП. Домаћи продавци су једноставно прескупи за оно што нуде.

  2. hedgehog

    Na zapadu ništa novo. Odavno se to radi i NV i AMD...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi