Cooler Master CK721 test - 65% veličina, 100% praktičnost

Cooler Master CK721 test - 65% veličina, 100% praktičnost

Cooler Master CK721 tastatura je prava kombinacija u domenu kompaktnih tastatura. Pogledajte šta ima da ponudi u našem testu…

  Sadržaj

   Cooler Master CK721 tastatura je možda najzad prava kombinacija u domenu kompaktnih tastatura u kome smo do sada viđali razne pokušaje. Mehanički prekidači, atraktivan dizajn, WiFi, Bluetooth i USB povezivanje i još neka pametna rešenja čine ovaj model vrlo zanimljivom opcijom.

   Cooler Master CK721 test – 65% veličina, 100% praktičnost

   Pozitivne ocene

   • Kompaktan format
   • Mnoštvo dodatnih prečica koje proširuju upotrebljivost
   • Fleksibilno povezivanje

   Negativne ocene

   • Odvojiva baza zahteva malo strpljenja pri skidanju

   Model koji je puno toga uradio na pravi način i koji će onima koji traže kompaktnu bežičnu tastaturu biti odlična opcija.

   Nekada davno, dok je PC tržište još uvek bilo relativno mlado, tastatura je bila tastatura i osim toga da li dolazi sa US ili regionalnim karakterima i eventualno da li ima veći ili manji Enter taster i nismo previše razmišljali o tome koja je, jer su mahom sve bile sličnog formata. Par decenija kasnije, ni PC nije ono što je nekad bio, a tastatura ima u formama i oblicima kakve nekada nismo ni zamišljali i to sa više varijacija nego što smo nekada imali kod samih računara.

   Membranske, mehaničke, pune ili skraćene veličine, osvetljene, neosvetljene, sa kablom ili bežične, gamerske i sve kombinacije između – izbor je zaista bogat. Jedna od kompanija koja nas je navikla na redovno izbacivanje novih modela je svakako Cooler Master, koji poslednjih godina vrlo uspešno uspeva da se izdvoji na prilično pretrpanom tržištu, najpre zanimljivim i drugačijim dizajnom, uz čini se malo više pažnje posvećene detaljima – naizgled možda beznačajnim, ali sve se to sabira i doprinosi iskustvu korišćenja.

   Ovih dana nam se na testu našao još jedan njihov novitet u vidu CK721 tastature koja kombinuje puno zanimljivih rešenja u jedan proizvod. Uz reč tastatura obično idu i epiteti koji opisuju njen format i funkciju, a u slučaju ovog konkretnog modela primenjivi su maltene svi kojih možemo da se setimo – gaming, bežična, žičana, Bluetooth, osvetljena, kompaktna, programabilna i verovatno još ponešto.
   Hajde da vidimo šta je to Cooler Master smislio i šta možete očekivati od ovog modela.

   Cooler Master CK721 – Dizajn

   Ono što prvo upada u oči je svakako bela boja, koja i nije tako česta – crne modele ipak viđamo znatno češće. CK721 zapravo ima dve varijante koje se zvanično zovu Space Gray i Silver, a zapravo su crna i ova bela koju vam i prikazujemo danas.
   U pitanju je tastatura u skraćenom, kompaktnijem 65% formatu koji je pomalo nestandardan, viđali smo 60% modele, a ovih dodatnih 5% iako deluje malo, zapravo je značajno i ima pozitivnog uticaja pri korišćenju.

   Za one koji možda ne znaju, pored tastatura standardnog formata sa svim uobičajenim tasterima, tu su i TKL modeli na kojima izostaje numerički deo, a zatim i 60% modeli na kojima uglavnom izostaje i cela sekcija sa strelicama i grupom tastera iznad njih. Kako sam dugo koristio jedan od 60% modela, moram reći da mi se dopadao kompaktan format, ali je upravo nedostatak nekih od tastera činio da u nekim svakodnevnim zadacima imam problema, npr. prosto brisanje teksta ili fajla je zahtevalo da koristim kombinaciju tastera umesto da pritisnem Delete, što ume da nervira čak i kada se naviknete.

   Neko u Cooler Masteru je očigledno obratio pažnju na to i smislio da uz malo pomeranja i minimalno više prostora – red i po otprilike, u kompaktan format može da stane sve ono što je neophodno za udoban rad bez kompromisa. Tako je uz malo kraće desne Shift, Control, Alt i Fn tastere omogućeno da bude prostora i za strelice, kao i Del, PGUP i PGDN tastere koji su zapravo tri tastera iz te sekcije koje najčešće i koristimo – ako išta, ovako vam se bar ne može desiti da slučajno pritisnete Ins i Home.

   Mesta se čak našlo i za točkić koji je programabilan i sjajan dodatak i vizuelno i funkcionalno. Podrazumevano njegovo okretanje reguliše jačinu zvuka, a pritisak na dole služi kao Mute taster. Svi ostali tasteri su i dalje tu, ali u vidu prečica koje aktivirate kombinacijom Fn, odnosno tastera sa Cooler Master logotipom i nekog od ostalih tastera na tastaturi – praktično svi, uz par izuzetaka, imaju i dodatnu funkciju, pa je prostor maksimalno iskorišćen bez kompromisa po pitanju mogućnosti.

   Vredi pomenuti i da su svi tasteri makar pune, odnosno standardne veličine i proreda, pa kucanje ne zahteva nikakvo navikavanje, već je osećaj isti kao i na bilo kojoj tastaturi punog formata. Što se dizajna tiče, Cooler Master se potrudio da napravi nešto drugačije i zanimljivije od uobičajenog. Eksperimenti ovog tipa nisu baš uvek uspešni, ali nam se rezultat u ovom slučaju dopada.

   Na konkretnom modelu, oko belih tastera sa tamno sivim oznakama se nalazi baza napravljena od aluminijuma, sa peskiranom teksturom i u metalik sivoj varijanti. Ova baza je odvojiva, a razlog za to je što Cooler Master ima u planu da ponudi i modularne dodatke za ovaj model u vidu pločica u raznim bojama, setova PBT kapica za tastere i uvijenih slivovanih kablova kako bi korisnici mogli da naprave tastaturu u svom stilu. Zanimljiva ideja, videćemo kako će biti primljena od strane publike.

   Za razliku od mnogih tastatura gde su donje ivice kapica tastera ili ispod ili iznad nivoa baze, ovde su praktično u ravni sa njom, pa je i vizuelni utisak negde između.
   Kućište tastature na boku i sa donje strane je izrađeno od bele plastike i sa oblikom koji tastaturi daje vrlo udoban nagib od 5% kada se postavi ravno na podlogu. Za one koji vole malo veći nagib, tu je mogućnost podizanja stopica i to u dva koraka, što daje nagib od 8 i 10 stepeni, više nego dovoljno po našem mišljenju za svačiji ukus. Stopice su gumirane u svim položajima, sa dve dodatne gumene podloške na prednjoj ivici kako bi se sprečilo klizanje po stolu.

   Cooler Master uz ovaj model isporučuje i palm rest koji podseća na platnenu gaming podlogu za miša, ali u debljini prednje ivice same tastature, a koji se odlično slaže sa ovim modelom – lagan je, udoban, gumiran sa donje strane da ne kliza i dobro prilagođen pomenutim nagibima tastature za udobno kucanje i korišćenje. Uz obe varijacije boje CK721 dolazi palm rest u istoj boji, crnoj sa ljubičastim Cooler Master simbolom.

   Doduše, mišljenja smo da bi Cooler Master u nekoj narednoj reviziji trebao da ponudi verziju sa opšivenim ivicama kao na nekim gaming podlogama za miša kako bi poboljšao izdržljivost – usled debljeg profila i većeg “hoda” pri korišćenju, lepljena tkanina na gornjoj površini se može početi odvajati relativno brzo.

   Povezivanje, prekidači , kapice, osvetljenje

   Kada je povezivanje u pitanju, ovaj model nudi izvanrednu fleksibilnost – možete koristiti USB kabl koji se povezuje na Type C port na zadnjoj strani, USB bežični adapter koji se nalazi skriven u otvoru na levom boku tastature, ili Bluetooth vezu i to sa čak 3 uređaja istovremeno. Prebacivanje između tipa veze se vrši prekidačem na desnom boku tastature, a izbor Bluetooth uređaja kombinacijom Fn tastera i Del, PGU i PGDN. Cooler Master navodi da je latencija veze 1ms u žičanom i 2.4GHz bežičnom modu, što je dovoljno nisko i za probirljive gamere, dok je kašnjenje Bluetooth veze oko 8ms.

   Što se prekidača tiče, Cooler Master se odlučio za TTC mehaničke prekidače koje po prvi put vidimo na nekom modelu, mada nisu baš nepoznato rešenje jer ih je primera radi koristio i Logitech na svom K845. Zapravo sudeći prema utiscima korisnika koji ih kupuju kao aftermarket setove izgleda da su u pitanju prekidači vrlo dobrog kvaliteta i karakteristika. Iako su u ponudi verzije sa sva tri tipa prekidača, odnosno plavi, braon i crveni, a u konkretnom slučaju je u pitanju braon, odnosno varijanta bez klika, ali sa taktilnim odzivom.

   Meni se ovi TTC prekidači vrlo dopadaju po pitanju osećaja pri kucanju jer pružaju dobru brzinu i odziv, donekle nalik crvenim linearnim prekidačima, ali sa taman toliko taktilnog osećaja da kucanje bude beprekorno precizno. Obično mi pri promeni na nekim modelima treba malo vremena da se naviknem, ali je na CK721 od prvog momenta sve bilo na svom mestu. Po pitanju glasnoće, naravno u kombinaciji sa kapicama tastera rekao bih da je ova tastatura negde u sredini, možda čak i malo tiša od proseka za ovaj tip tastera.

   Same kapice tastera su izrađene od ABS plastike, poput 99% modela na tržištu, što je zanimljivo s obzirom da Cooler Master planira da nudi i izdržljivije i kvalitetnije PBT setove za naknadnu zamenu. Zapravo postoji i model koji u startu dolazi sa njima, ali je njegova oznaka MK721. Simboli na tasterima su jasnog i dobro odabranog fonta, laserski gravirani kako sa gornje strane, tako i oni dodatni na prednjoj ivici, što nije baš čest slučaj.

   Kroz njih se, kao i između samih tastera probija pozadinsko osvetljenje koje je naravno RGB tipa i potpuno programabilno na nivou invididualnih tastera. Na raspolaganju vam je i 17 predefinisanih efekata, kao i dodatni profili u kojima možete napraviti svoje. Nama se doduše najviše dopada podrazumevana ljubičasta statična svetlost u Cooler Master stilu koja u kombinaciji sa belim tasterima izgleda zaista dobro.

   Podešavanje osvetljenja, menjanje profila i programiranje macroa je moguće kako putem MasterPlus aplikacije, tako i na samoj tastaturi, prečicama, pa ko ovlada ovim, može čak i u toku igre ili rada programirati prečice bez potrebe za softverom.
   Za situacije kada tastaturu koristite u bežičnom i Bluetooth modu, Cooler Master je ovaj model opremio baterijom od 2000mAh koja pruža oko 73 sata rada sa jednim punjenjem bez osvetljenja, realno oko 2-3 radna dana sa osvetljenjem, što i nije naročito dugo, pa ćete na par dana verovatno morati da tastaturu ostavite da se dopuni tokom noći.

   Cooler Master CK721 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Cooler Master je CK721 modelom ponudio jednu zaista zanimljivu tastaturu koja se razlikuje od sličnih modela koje smo imali prilike da vidimo na domaćem tržištu, kako dizajnom, tako i funkcionalnošću. U pitanju je kvalitetna bežična mehanička gaming tastatura čiji su aduti kompaktnost, ali i neka pametna rešenja koja ovaj model izdvajaju u odnosu na druge tastature sličnog formata.

   Za bilo koga ko je u potrazi za kompaktnom mehaničkom tastaturom za gaming ili bežičnom i Bluetooth tastaturom malih dimenzija za rad, pa čak i za ozbiljnom prenosivom tastaturom za TV ili mobilni telefon ili tablet, ovaj model apsolutno ima našu preporuku, naravno kada se pojavi na našem tržištu, jer u trenutku testa još uvek nije dostupan. Očekuje se da u startu važi promotivna cena od 135€.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi