Lenovo IdeaPad Gaming 3i test - gejming laptop

Lenovo IdeaPad Gaming 3i test - gejming laptop

Baziran na najaktuelnijoj platformi, IdeaPad Gaming 3i zadovoljiće ne samo gejmere već i korisnike koji obavljaju neke ozbiljnije poslove na laptop računaru.

  Sadržaj
   Lenovo IdeaPad Gaming 3i test – gejming laptop

   Pozitivne ocene

   • Dobro podešene performanse u kontekstu buke, grejanja i potrošnje
   • Veoma brz bežični Wi-Fi 6. generacije
   • Dobra autonomija rada na bateriji
   • Svestrana priroda uređaja, nije isključivi gejmer
   • 120 Hz osvežavanje ekrana

   Negativne ocene

   • Nedostaje USB 3.2 10 Gbps
   • Nedovoljno svetao ekran
   • Fali još USB-A konekcija

   Idealan kao prvi gejming laptop računar za igranje i strimovanje. Dovoljo je jak i za pokretanje i rad na ozbiljnijim aplikacijama za posao i edukaciju.

   Dok Legion 5 serija bije Lenovo bitku na zahtevnijem gejming tržištu prenosnih računara, dotle je IdeaPad Gaming pravi “mejnstrim” laptop sa povoljnijom cenom i približno moćnim osnovnim specifikacijama hardvera. Danas vam predstavljamo najnoviju verziju IdeaPad Gaming 3i laptop računara koji je direktna konkurencija Acer Nitro 5 i sličnim modelima.

   Lenovo IdeaPad Gaming 3i – karakteristike

   Ovaj računar sledi dugu liniju uspešnih IdeaPad modela serije Y70 i Y700. Robustan, a ipak pristupačan koncept prenosnog računara sa podrazumevano brzim gejming hardverom u osnovnoj Full HD rezoluciji, nastavlja svoj život i uspeh u obliku najnovijeg Ideapad Gaming 3 modela.

   Već na prvi pogled je jasno da ovaj računar veoma podseća na svoje prethodnike. Dobre stvari su zadržane, uz neminovan napredak u pogledu detalja. Oniks crno, kućište od kvalitetne ABS plastike više nema crvene, već plave detalje u vidu pozadinskog osvetljenja na tastaturi, čime se Lenovo definitivno distancirao od slične konkurencije.

   Ako ste od onih koji misle u stilu – jao plastika, nekvalitetno a puno para, znajte da je to rešenje upotrebljeno sa dobrim razlogom. Nema nelagodnog  osećaja naelektrisanja metala pod prstima kao kod aluminijumskih šasija, a što itekako godi tokom višečasovnih gejming partija.

   Oblik je klasičan, što znači da nije preterano tanak, ali zato sa druge strane uživa sve blagodeti nešto debljeg kućišta jer se bolje hladi i manje je bučan od sličnih “mejnstrim” modela. Dobra strana je i što ima obilje mesta na bočnim ivicama kako bi se smestili svi potrebni konektori. Zanimljivo je da je sistem hlađenja postavljen slično kao kod nekih klasičnih modela, u prostoru između ekrana i baze kućišta gde topao vazduh struji praktično uz prednju stranu ekrana. Jedini dodatni otvor je na desnom boku.

   Prepoznatljiv dizajn i 120 Hz ekran

   Širina računara je skoro 36 cm, dubina 25 cm i debljina 2.5 cm. Težak je 2.2 Kg. Mišljenja smo da je Lenovo mogao da podari malo moderniji izgled IdeaPad gejmeru. Nekome ko godinama testira Lenovo modele ove klase, imamo osećaj kao da nam se u rukama nalazi isti računar. Poželeli smo promenu i atraktivniji izgled.

   Ekran je klasična 15-ica sa 16:9 formatom i dijagonalom od 35.9 cm. Izrađen je u matiranom finišu, čime značajno umanjuje efekat odsjaja svetla. Prikazuje 1920×1080 piksela i ono što je za gejmera najvažnije – osvežava na 120 Hz.

   Osim tečnije animacije u igrama, obezbeđuje mirniju i oštriju sliku tokom svakodnevnog rada u poređenju sa ekranima na 60 Hz. Osvetljenje je na žalost, tek zadovoljavajuće sa maksimalno izmerenih 208 nita uz pristojnu oštrinu. U stvarnosti je osećaj nešto bolji nego što brojke govore.

   Definitivno nije u pitanju ekran koji će vas ostaviti bez daha. Ekran koji iz proseka iskače po karakteristici nešto veće učestanosti vertikalnog osvežavanja. Najbolji osećaj pruža u nekom polumraku, što i jeste tipični ambijent u kome boravi većina gejming populacije.

   Bočni okviri ekrana su baš tanki, a  gornja lajsna nešto deblja jer se tu smestila 720p web kamera sa fiksnim fokusom i fizičkim zatvaračem sočiva.

   Prepoznatljiva tastatura, komforan touchpad i raspoložive konekcije

   Na bazi, centralno mesto zauzima tastatura sa dobro poznatim oblikom Lenovo tastera, koja se prostire u šest redova. Oblikom kapica i svojim plitkim hodom veoma podseća na onu sa Legion modela. U ovom slučaju je za nijansu mekša, uz neznatno manje istaknut osećaj momenta aktivacije. Zbog toga je prilično tiha u radu. Ima jednobojno pozadinsko osvetljenje u plavoj boji čiji se intenzitet može podesiti u par koraka.

   Touchpad je standardno komforan, malo pomeren u levo i presvučen slojem finog poliesterskog materijala. Prijatan je za rad jer je poravnat sa razmaknicom i lakši za korišćenje povlačenjem palca ruke. Sa druge strane ovakva pozicija smeta tokom igranja, ali u tim situacijama je poželjno ga isključiti kombinacijom “Fn” i “F10” tastera.

   Kada su u pitanju opcije za povezivanje, Lenovo je obezbedio solidnu ponudu konektora. Računar poseduje dva USB-A 3.2 porta prve generacije i jedan USB-C 3.2 u sporijoj 5 gigabitnoj varijanti. Zatim tu je jedan HDMI 2.0 za vezu sa velikim ekranima, RJ45 konektor za gigabitnu žičanu mrežu i standardni 3.5 mm kombinovani konektor za slušalice i mikrofon.

   Ostaje žaljenje što smo uskraćeni za brzi 10 Gbps USB i najmanje još jedan USB-A priključak. Za cenu od 1000 €, to smo svakako očekivali. 

   Lenovo IdeaPad Gaming 3i – osnovne komponente

   IdeaPad Gaming 3i baziran je na Intel-Nvidia platformi. Model sa oznakom 15IMH05 koristi 10. generaciju Intel Core i7 10750H procesora sa 6 jezgara i “hyper threading” funkcijom uz podršku Intel HM 470 čipseta. Prema specifikacijama ovaj procesor dostiže maksimalnu Turbo frekvenciju od 5 GHz. Ugrađeno je 16 GB DDR4 memorije na 2933 MHz, konfigurisane za rad u dvo-kanalnom režimu performansi.

   Za gejming performanse se brine Nvidia GeForce 1650 Ti sa 4 GB GDDR6 video memorije. Sasvim odgovarajuće rešenje za igranje na ekranu sa Full HD prikazom. Da bi dobili željenih 120 fps-a i tako iskoristili mogućnosti ekrana u cilju glatke animacije u igrama, moraćete da se pozabavite podešavanjem grafičkih detalja. Grafički deo sistema je i Intel UHD “grafika” koja je aktivna u štedljivom režimu, kada treba produžiti vreme rada na bateriji.

   Prostor za podatke i instalaciju obezbeđuje kombinacija brzog SK Hynix M.2 PCIe SSD uređaja od 256 GB i klasičnog mehaničkog diska u vidu 1 TB velikog Seagate modela. Solidno, ali pomalo prevaziđeno rešenje za gejming laptop. Ov akonstatacija se posebno odnosi na današnu situaciju kada SSD uređaji od 1 TB postaju “mejnstrim” stavka. Uz sve navedeno, učitavanje i pokretanje igara je značajno brže sa SSD uređaja.

   Opcije povezivanja sa mrežom i internetom

   Zvuk dopire iz par zvučnika snage 1.5 W. Proizvodi ga klasični codec mikroprocesor sa HD audio specifikacijama i Dolby Audio sertifikatom. Zvuči korektno, kao što je slučaj sa prosekom audio sistema u ovoj klasi uređaja. Za pravo gejming uživanje obavezno koristite slušalice.

   Za dobar “online” gejming je od značaja prisustvo brzih opcija mrežnog povezivanja i komunikacije. U tom pogledu IdeaPad Gaming 3i ima odlično rešenje u vidu ugrađenog Wi-Fi standarda 6. generacije. Dvopojasni 802.11 ax standard sa 2×2 Wi-Fi podrškom i BT 5.0 opcijom je zaista brz u radu.

   Tokom “skidanja” igara sa neta maksimalno koristili SBB-ov kućni paket interneta ostvarivši download od 45 MB/s. To je skoro duplo više od modela sa 802.11ac Wi-Fi specifikacijama u istim uslovima. Ukoliko zazirete od bežičnog gejminga, na raspolaganju je klasična GbE konekcija, pa birajte prema volji i potrebi u konkretnoj situaciji.

   Baterija, autonomija i BIOS

   Kada je u pitanju autonomni rad računara, obezbeđuje ga integrisana litijum-polimerska baterija kapaciteta je 45 Wh. U našim testovima ostvarila je rezultat od 3 časa i 43 minuta. Jedan od boljih rezultata kada su u pitanju gejming laptop modeli. 

   U režimu rada na bateriji, isporučuje 74% performansi u aplikacijama, dok je radna brzina GTX 1650 Ti grafičkog procesora limitirana na 30 frejmova u sekundi. Za maksimalan fps, obavezno povežite laptop na punjač. Podržana je opcija brzog punjenja u kombinaciji ispravljača snage 135 W i Lenovo Vantage softverskog alata. Potrebno mu je oko 1 sat da kompletno napuni bateriju.

   Upravljački softver ima lep, grafički pozdravni ekran, dok ulaskom u detaljnije opcije naći ćete se u uobičajenom spisku dostupnih podešavanja. Treba istaći da je računar na test stigao sa instaliranim Windows 10 Home operativnim sistemom i mesečnom licencom za korišćenje MS Office-a.

   Lenovo IdeaPad Gaming 3i – performanse

   Prvi i preovlađujući utisak u radu sa IdeaPad Gaming 3i modelom je pomalo pitom rad za jedan gejming računar. Obično ovakve početne gejming modele proizvođači maksimalno forsiraju jer su performanse na granici onog što podrazumevamo prijatnim za 1080p gejming. Uobičajena praksa je pokušaj da izvuku svaki atom snage iz ugrađenog hardvera. Posledica prethodnog je da su u gejming modu, obično glasni i topli. To nije slučaj sa ovim računarom.

   Ova karakteristika je rezultat načina na koji je rešen sistem za odvođenje toplote. Lenovo nije štedeo na performansama sa IdeaPad Gejming 3i modelom, a istovremeno ga je učinio mirnijim u radu.  O tome svedoči potrošnja koja se tokom gejming testova kretala u intervalu 50-60 W, do nekih maksimalno izmerenih 71 W – dosta manje od očekivanog.

   Zato smo nagrađeni dobrim rezultatom rada na bateriji. Očigledno je Lenovo imao na umu i klasičnog, malo zahtevnijeg korisnika koji se bavi obradom fotografija, videa, CAD/CAM korisnike, a ne samo čistokrvne gejmere.

   Grejanje ide u korak sa konvencionalnim dizajnom rashladnog rešenja i maksimalno izmerenih 53.5 Celzijusa na najtoplijem delu izduvnih otovora, pa do nekih 40-ak stepeni pod prstima WASD tastera. Definitivno je tiši od sličnih uređaja iz ove klase sa bukom koja doseže tek 35dB.

   Sa druge strane se cena plaća kroz nešto veće grejanje centralnog i grafičkog procesora unutar kućišta. Što se tiče performansi one su odlične i ovaj računar se prilično dobro drži pred naletom AMD Renoir modela.

   Lenovo IdeaPad Gaming 3i – ovako izgleda “mejnstrim” gejming laptop

   Lenovo IdeaPad Gaming 3i je tipičan naslednik “mejnstrim” računara visokih performansi sa kojima ovaj proizvođač ima dugačko iskustvo. Nekada se nisu reklamirali kao gejmerski, ali danas je to moderno. Na prvi pomen jasno stavlja do znanja u kom delokrugu rada je sposoban da radi jedan ovakav računar.

   Dakle, on kao i njegovi prethodnici, nije samo gejmer već sa mnogo dužim spiskom mogućnosti i korišćenja u svakodnevnim aplikacijama. Namenjen je i onim korisnicima koji laptop često koriste za posao van kuće, zadatak koji zahteva malo moćniji hardver.

   Naravno da nije bez mana jer nam fali svetliji ekran, Super Speed USB-A port, veći SSD… definitivno ima svoje prednosti i kompromise kao svaki sličan “mejnstirm” laptop iz ove klase.

   Postavlja se samo pitanje da li je Lenovo uspeo da dobro sastavi spisak hardvera za cenu od 1000 €. To vam govorimo iz dugog iskustva realne upotrebe jednog ovakvog računara. Probali smo i slične modele, te možemo samo reći da je ovo prilično dobro uravnotežen računar za gejming, ali i istovremeni rad u aplikacijama.

   Pohvalili bismo svakako i dobre opcije za proširenje SSD i HDD uređaja. Konkurencija je u ovoj klasi veoma oštra, pa će konačni izbor prevashodno zavisiti od vaših potreba, želja u pogledu radnih karakteristika uređaja i delokruga rada. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi