Testirali smo Huawei Nova 9 telefon

Testirali smo Huawei Nova 9 telefon

Nakon punih 15 meseci, ponovo smo u prilici da testiramo jedan Huawei telefon: koliko Huawei Nova 9 može u aktuelnom trenutku?

  Sadržaj
   Testirali smo Huawei Nova 9 telefon

   Pozitivne ocene

   • Dizajnom i stilom izrade daleko ispred konkurenata u klasi
   • Snapdragon 778G je najbolji mogući izbor za telefone ovog ranga
   • 4K video snimanje selfi kamerom nije uobičajeno u ovoj klasi

   Negativne ocene

   • Nema stereo zvučnika
   • Cena prevazišla očekivanja
   • Očekivanja od kamera sistema su bila viša, Huawei je u tom smislu uvek nudio više
   • Slab rezultat na testu autonomije u radu

   Nakon dugih 15 meseci ponovo smo u prilici da testiramo Huawei telefon. Dosta toga se promenilo, Kirin čipova više nema i menjaju ih američki Snapdragon procesori – a sa tim nema više manevarskog prostora za stvaranje nekadašnje magije, naročito kada su kamere i trajanje baterije po sredi

   Da nam je neko 19. jula 2020. godine rekao da ćemo sledeći video o Huawei telefonu podići na Benchmark YouTube kanal 15 meseci kasnije, zaista ne bismo verovali. Još niti jednu recenziju Huawei telefona nismo uradili u našoj novoj redakciji i vreme je da vam predstavimo Huawei Nova 9 telefon.

   Dakle, između recenzije P40 Pro Plus modela, telefona sa najboljom kamerom prošle godine i ovog današnjeg, Nova 9, nije nam se dogodio niti jedan Huawei telefon. Pa neka se takva situacija više nikada i nikome ne dogodi…

   U momentu puštanja ovog videa u etar, Benchmark tim je u Beču, na premijeri Nova 9 telefona – a mi smo imali priliku da se nekih 15ak dana družimo sa ovim modelom kako bi, kako se to kaže, bili na vreme sa recenzijom. Neki su očekivali da ovaj prvi Huawei telefon nakon duže pauze bude P50 Pro ali od toga teško da će nešto biti, jako teško. Za sada su tu Nova 9 i Nova 8i koji će takođe u ovo vreme biti predstavljen.

   Da budemo jasni – za sve one koji već par meseci recimo iščekuju Honor 50 seriju telefona da stigne do nas, reč je o skoro pa identičnim telefonima: u smislu dizajna, oni su potpuno isti, razlikuju se u svega par tehničkih karakteristika.

   Iako je Huawei kao što znate prodao svoj brend Honor  grupi investitora, verovatno tu nije bilo dovoljno vremena da Honor pripremi potpuno novi dizajn telefona već je za svoj nezavisni početak odabrao model dok je zajednička saradnja još uvek bila na snazi. Videćemo šta će se u budućnosti dešavati na ovom planu: kod mnogih postoje određene dileme po tom pitanju ali ne bismo ništa insinuirali još izvesno. Prethodni Nova 5T od pre dve godine je bio sjajan, kakav je Nova 9?

   Specifikacije

   Tema recenzije je telefon koji u srcu više ne nosi Kirin čipset kako smo to godinama navikli kada je Huawei u pitanju – već ne nametnuto, nego se i za to valjalo jedva izboriti – rešenje. Znate za sankcije Huaweiju naravno, ima tome dve i po godine skoro. Da se ne lažemo, Huawei se snašao kao pritajeni tigar, skriveni zmaj u svemu tome, pa su uprkos otporu nastavili da ga dave do te mere da više nije mogao da proizvodi sopstvene čipove, suočen ne sa time da ne može da koristi Google servise, nego da bukvalno niko ništa od dobavljača ne sme da mu proda.

   Mi barem znamo kako izgledaju sankcije… i onda, nakon svega dozvoljeno je Qualcommu da sme da proda Huaweiju procesore, ali isključivo bez 5G konektivnosti, pa tako danas imamo Huawei telefone koji sadrže procesore koji jesu predviđeni da rade na 5G mrežama, ali u slučaju Huaweija, SAD želi iz svojih razloga  da drži ovu kompaniju podalje od nje, pa američki 5G procesori rade u 4G režimu u srcu najpoznatijih kineskih telefona.

   Dakle Snapdragon 778G procesor pokreće Huawei Nova 9 telefon: znamo sve o ovom procesoru, videli smo ga već par puta u telefonima kao što su Motorola Edge 20 i Samsung Galaxy A52S, dobar, odličan 5G procesor kome snage ne manjka, lepo barata sa materijalima koje mu kamere dostavljaju, sve kako treba, podržava 5G… ali u ovom slučaju, kao što smo objasnili – ne. Gledano iz perspektive situacije kao što je naša, tu minusa nema, jer imali 5G telefon ili ne, bržu konekciju od 4G da ostvarimo ne možemo, pa ova manjkavost, i pod znacima navoda samo 4G konektivnost Huawei Nova 9 telefona, korisnika ovde barem trenutno, ne boli.
    
   Međutim, nije lako Huawei-ju da se preko noći prebaci sa svog namenski pravljenog procesora prebaci na onaj kome je potrebno prilagoditi se. Ne bismo baš rekli da je isto, ali kao što Apple namenski pravi čipove za svoje telefone, nešto nalik tome je radio i Huawei sa Kirinom. Procesor koji je developerski tim Huaweija u potpunosti razvijao i znao kuda idu elektroni. Rezultat toga je bilo uvek dobro korisničko iskustvo, izvlačenje maksimuma iz onoga što kamera senzori pošalju na obradu i možda i na prvom mestu – trajanje baterije.

   Sada, Huawei praktično sve prilagođava novom procesoru pa to nosi i određene penale. Recimo baterija – naš desetočasovni test YouTube reprodukcije završio je sa svega 36 posto preostalog kapaciteta baterije i ne možemo biti zadovoljni. Doduše, stvarno moramo da se ogradimo s obzirom da ne postoji mogućnost instalacije originalne YouTube aplikacije već mora da se koristi Vanced, pa uslovi nisu identični.

   Nedavno testirani Motorola Edge 20 je sa manjom baterijom i istim procesorom imao rezultat od 50 i par procenata preostalog kapaciteta. Znači, optimizacija potrošnje mora da se dovede u red i nadamo se da će neke stvari biti bolje nakon prvog softverskog apdejta.

   A kada već govorimo o čipsetu, u paru uvek ide i priča o količini memorije: 8GB RAM-a i 128GB UFS 3.0 prostora za podatke.

   Huawei Nova 9 – dizajn, ekran, baterija

   Što se dizajna telefona tiče, utisci su pomešani. Jasno je primetan dizajnerski jezik i ideja sa P40 Pro telefona, odlična izrada, telefon utegnut – a u odnosu na pomenuti P40 Pro, Nova 9 je za čitavih 1.2 mm tanji, tačnije debeo je svega 7.8mm.

   Pravo osveženje nakon mnoštva dizajnerski neinspirativnih modela ove godine, doduše, bilo je i zaista lepih primera ali nekako i previše konfekcijskih primeraka. Taj nivo kvaliteta Huawei je uvek pokušavao da održi.

   Blago zakrivljen ekran koji se pomalo preliva na bokovima, posebno zaštićen na ivicama telefona je ono što smo navikli da viđamo kod svih boljih Huawei telefona koje smo prikazivali – pa i sada.

   Ono što ne možemo da tvrdimo jeste da li je pozadi staklo ili plastika, budući da ovu recenziju pripremamo sa poprilično šturom količinom podataka o uređaju – budući da u momentu puštanja ovog videa ide prava prezentacija u Beču gde smo u tom momentu na mestu događaja, saznaćemo verovatno i to. Danas su materijali toliko napredovali, pa i plastika, da je to apsolutno nemoguće utvrditi okom ili na dodir. Tačnije, kuckanjem po leđima telefona.

   Okvir telefona je bez ikakve dileme aluminijumski, to se već jasno da primetiti. Težina 175 grama a naročito bismo istakli osećaj ležanja u ruci i balans težine, e taj balans ne ume baš puno proizvođača da napravi kako treba.

   Desno standard, power taster i klackalica zvuka, gore samo rupica sekundarnog mikrofona, leva strana prazna, dole, redom s leva na desno fioka za SIM kartice, nema podrške za memorijske kartice, primarni mikrofon, USB konektor i rešetka zvučnika.

   Nema drugog zvučnika, zvuk je mono, u 2021. godini to većini postaje bitan podatak i u ovom cenovnom rangu morao bi svaki proizvođač da uradi nešto konkretno na tom planu. Podataka o eventualnom IP sertifikatu nema, za sada.
    
   Koliko god nam se dopao dizajn telefona i naročito kvalitet izrade, toliko nam utisak kvari izgled sistema kamera na poleđini. Iza stakla kruga respektabilnih dimenzija, ne sećamo se inače da smo videli ovoliki, da ga tako nazovemo, objektiv na telefonima… krije se veliki RYYB senzor.

   Kontra njemu, u donjem delu kamera bloka smeštena su tri senzora sa LED blicem, svaki pod uglom od 90 stepeni u odnosu na susedni. Umeo je Huawei da zablista i iznenadi u prošlosti svojim dizajnom kamera bloka, ali ovog puta nama se ovo jednostavno ne dopada.

   Jedan veliki i tri mala, neugledna. S druge strane, a doći ćemo do kamera, tako ćete ga i koristiti, rekli bismo, u 99 procenata situacija za fotkanje, izbor korisnika će biti upravo glavni, 50 megapikselni senzor.

   Boja poleđine telefona je interesantna, takozvana Starry Blue, presijava se. Upotrebljeni materijal za koji nismo uspostavili konsenzus da li je staklo ili plastika ne ostavlja otiske prstiju a iznad natpisa imena proizvođača nalazi se stilizovani natpis Nova.

   Ekran je OLED tipa, sa danas standardnim 120HZ osvežavanjem, blago zakrivljen na obodima, takozvanog Dual Edge tipa. Dijagonala 6.57 inča, rezolucija uobičajenih 1080×2340 piksela. Nema podataka o svetlini ekrana ali nema ni primedbi sa naše strane po pitanju intenziteta osvetljenja. Senzor otiska prsta ispod ekrana, a deluje da je i punch hole selfi kamera mogla biti za nijansu manja.
    
   Baterija telefona 4000mAh, i ovaj kapacitet je i glavni faktor što je Huawei uspeo da stanji telefon: puni se brzim punjačem od 66w, što znači da ćete bateriju napuniti od 0 do 100 procenata za svega 38 minuta. Telefon ne podržava bežično punjenje.

   Huawei Nova 9 – kamere

   Što se kamera tiče, to je tradicionalno oblast u kojoj Huawei ima izuzetno jaku reputaciju i gde mi kao novinari, a verujem i vi kao korisnici imate visoka očekivanja.
    
   I pored nekonvencionalnog izgleda kamera sistema, sam sistem jeste relativno standardan, sa glavnom, ultraširokom i macro kamerom, plus senzor dubine – nešto što viđamo na praktično većini modela na tržištu, pogotovo širom srednje klase.

   Glavni senzor od 50MP sa otvorom blende f/1.9 i žižnom daljinom od 23mm na papiru obećava, jer deluje praktično identično kao i glavni senzor na Huawei P40 seriji, što nije mala stvar. Istina, za razliku od pomenute serije, Nova 9 ne poseduje optičku stabilizaciju, kao ni omnidirekcioni autofokus, već samo onaj standardni putem fazne detekcije. Ali i dalje je tu onaj RYYB sistem koji se po svojoj ideji i realizaciji razlikuje od uobičajenih RGB senzora, govorili smo ranije o tome.
    
   Ove dve razlike u realnim uslovima ipak igraju ulogu, pa iako su fotografije koje glavna kamera pravi danju vrlo dobre, mada naravno ne možemo reći da su jednako dobre kao na P40 seriji. Generalni izgled jeste onaj po kome je Huawei i poznat, sa vrlo lepom reprodukcijom boja i dobrim dinamičkim opsegom, ali će zbog nedostatka optičke stabilizacije nivo detalja malo varirati zavisno od toga koliko vam je ruka stabilna u trenutku snimanja.

   Takođe, pri snimanju relativno bližih objekata ili subjekata, stekli smo utisak da je fokus relativno plitak, pa morate voditi računa i pipnuti na ekranu ono što želite da bude oštro, jer telefon neće obavezno imati istu zamisao kao vi. S pozitivne strane, uz malo pažnje ovo može proizvesti i lepe fotografije sa prirodnim zamućenjem pozadine.

   Za razliku od glavnog, ultraširoki senzor od 8MP sa otvorom blende of f/2.2 je bio manje prijatno iznenađenje, jer je kvalitet fotografija koje nudi čini se u klasi lošijih koje smo imali prilike da probamo u skorije vreme. Finih detalja skoro da i nema, a veštački dodato izoštravanje je vrlo primetno, pa čim fotografije pogledate na ekranu većem od onog samog telefona, jasno je da ultraširoka kamera nije baš sjajna. Što dalji objekti, to slika deluje razmazanije, pa će ovaj senzor u većini slučajeva biti za izbegavanje.

   Kao što ste verovatno primetili kada smo nabrajali senzore, telefoto kamera nije deo ovog telefona, već će on za zum fotografije koristiti glavni senzor i softversko kropovanje, što interesantno opet daje bolji kvalitet od onoga koji pruža ultraširoka kamera, pa su fotografije sasvim upotrebljive, naravno opet pod uslovom da imate mirnu ruku, jer stabilizacije nema.
    
   Poslednja macro kamera od 2MP je korektna, s obzirom na praktično bazične specifikacije, ali će vam za dobru fotografiju biti neophodno da okinete više puta, jer autofokusa nema, pa je teško proceniti da li je objekat na idealnih 4cm od kamere ili ne.

   Kad je noćni mod u pitanju, Huawei to radi prilično dobro, pa glavna kamera u većini slučajeva, kad ste relativno mirne ruke, uspeva da napravi fotografije sa dobrom svetlinom i kontrastom i dosta zadržanih detalja. Kako se zumirane fotografije takođe dobijaju sa glavnog senzora, čak i one su vrlo upotrebljive, iako očekivano manje oštre.
    
   Što se video snimanja tiče, kvalitet sa glavne kamere u 4K rezoluciji je sasvim korektan, uz pristojnu, mada ne i idealnu stabilizaciju. Interesantno je da je čak i danju primetan određeni nivo šuma u određenim scenama koji ume da pokvari utisak, mada je isti šum daleko primetniji na videu snimanom ultraširokim senzorom, što je možda i deo uzroka za loš kvalitet fotografija sa ovog senzora.
    
   Noćno video snimanje je čak vrlo prijatno iznenađenje sa glavnim senzorom – vrlo vrlo pristojno, dok je na ultraširokoj kameri upotrebljivo, ali ne baš sjajno, što uostalom i ne očekujemo.

   Vredi pomenuti da Nova 9 nudi i neke specifične modove snimanja, od slowmotion-a do istovremenog snimanja prednjom i zadnjom kamerom, pa ako ste recimo vloger, ovaj telefon ima šta da ponudi u tom pogledu. 

   Tim pre što se na prednjoj strani telefona nalazi kamera od 32MP koja je vrlo dobra i u stanju da kvalitetom, pa čak i 4K video snimanjem isprati glavnu kameru. Selfi fotografije danju su vrlo oštre i detaljne sa dobrom reprodukcijom boja, a noću vrlo korektne, pa je prednja kamera uz glavnu jedan od aduta ovog modela.

   Softver

   I dolazimo do softvera – znate da se po pitanju sankcija ka Huaweiju na softverskom planu ništa nije promenilo pa je Huawei konačno u međuvermenu predstavio svoj Harmony OS koji je već stigao do verzije 2.0 a tu je i EMUI 12 korisnički interfejs.

   Da budemo iskreni, možda grešimo pa molimo za oproštaj ako je tako, nama je i ovo dalje Android softver koji je modifikovan – jer uprkos neverovatnom timu developera koji Huawei ima, napraviti operativni sistem za dve godine, graniči se sa nemogućim. Ali, ponavljamo, možda grešimo.

   A kakav je Harmony OS? Pa nema tu neke ne znam kakve razlike, teško da će bilo koji korisnik sad tu nešto specijalno primetiti a EMUI koji je tu kao pokrivač za sve nam je svima dobro poznat. Umesto GMS, tj. Google mobile services, tu je HMS – u prevodu Huawei mobile services.

   To nije samo ono da se vi telefonom standardno nakačite sa svojim Google nalogom pa vam sistem povuče sva podešavanja, već ceo, ogroman sistem sertifikata za sve primera radi bankarske transakcije, razne multimedijalne kodeke, pravila koja važe za pristup brojnim sadržajima koji se kriju u pozadini, ceo jedan sistem.

   u ove dve godine Huawei je uradio puno na razvoju svog ekosistema koji upravlja ne samo mobilnim telefonima, nego i svim ostalim uređajima ovog proizvođača. I nije im jednostavno da doskoče svim preprekama koje su pred njih postavljene ali je danas situacija znatno bolja nego pre recimo godinu i po dana

   Danas, iskustvo korišćenja ovakvog telefona nije bolno kao nakon uvođenja sankcija. Ono što nam je najviše nedostajalo na Huawei telefonima u to vreme bile su mape: u međuvremenu je Huawei predstavio Petal Maps, softver koji je apsolutno upotrebljiv i vrlo, vrlo koristan. Vizuelno solidan, navigacija do željene destinacije radi odlično ukoliko idete kolima ili peške – samo što nemate kao na guglu mogućnost da vas aplikacija preusmeri na drugu rutu u slučaju gužve na prethodno definisanoj. Javni transport nije podržan što ne znači da neće biti u budućnosti.

   Takođe, nema svih onih objekata kao na Google mapama, imena institucija, restorana, kompanija, kafića i svega što vam je svakodnevno potrebno i na šta smo navikli. Pazite, nije da nema uopšte, ima, ali za sada višestruko manje. Što se tiče javnog transporta i najlakšeg načina da se dođe od tačke A do tačke B, mi to iskreno koristimo samo kada smo u inostranstvu. Sve u svemu, sasvim solidan posao Huaweija, jedna bitna mana je u solidnoj meri sanirana i ne predstavlja gorući problem. A uvek su tu na raspolaganju TomTom i Here mape.

   Što se aplikacija tiče, danas je takođe sve to zahvaljujući Petal Searchu sve jednostavnije. Da se razumemo, AppGalery je i dalje tu i u toj prodavnici aplikacija ne možemo da kažemo da se mnogo toga promenilo na prvi pogled – a opet, Huawei je recimo u Srbiji puno radio sa developerima, pa možete pronaći solidan broj lokalnih aplikacija, na primer domaćih portala i mnogih popularnih banaka, jer znamo svi koliko nam je danas važno da možemo da platimo račune sa telefona.

   A Petal Search je tu da nam u velikoj meri olakša skidanje svih onih aplikacija za koje smo morali da posećujemo razne sajtove: dovoljno je da uneste ime željene aplikacije i Petal search će je pronaći za vas. Ono osnovno, Instagram, Facebook, Viber, Whatsapp, Vanced… sve skoro jednako brzo kao u svakoj drugoj prodavnici aplikacija, za par minuta funkcionalno na telefonu.

   Što se samog interfejsa tiče, nema tu nekih velikih promena, osim što smo recimo odmah primetili da je u podešavanjima Huawei promenio sistemski font, onaj stari nam se više dopadao. Ili primera radi, dark mod je kombinacija tamno sivih i crnih boja, baš smo poredili maločas sa P40 Pro telefonom. Preko Huawei mail aplikacije se najnormalnije povezujete na Gmail nalog, sve radi potpuno normalno.

   Utisci

   I sve u svemu, iskustvo upotrebe je daleko, daleko bolje nego dve godine ranije, realno, ne odričete se ničeg, prejaka je reč posebnog jer nije tako, ali sve je mnogo lakše i jednostavnije nego pre. Za onu standardnu potrebu manje više sve je tu, naravno,  zaista ne pokušavamo da vas uveravamo da je isto kao na Androidu. Nekim servisima za strimovanje muzike ili videa nećete moći da pristupite, ali generalno gledano, veliki posao je u međuvremenu obavljen.

   I sada, kada treba nekako zaključiti ovaj video, krenućemo još jednom od onoga da nam svi podaci za ovu recenziju nisu bili dostupni, da su to informacije koje će se čuti u momentu kada ovaj video bude bio pušten online, na prezentaciji u Beču odakle sledi naš poseban izveštaj, koji će biti dostupan u video formatu na našem YouTube kanalu.

   Drago nam je da vidimo novi Huawei telefon i on će uskoro biti dostupan i kod nas u prodaji, naravno i kod naših drugara u Telenoru. Da li će biti nekih specijalnih paketa u pretprodaji, biće čini nam se neke slušalice, koje tačno, saznaćemo uskoro.

   Cena ovog telefona u maloprodaji iznosiće 62 hiljada dinara i čeka ga iskreno strašna konkurencija. Onako na prvu u tom nekom cenovnom ospegu plus minus 10 hiljada dinara, Poco F3, Realme GT, Motorola Edge 20 Pro pogotovo. Sve su to realno telefoni sa moćnijim procesorima a i Google servisima, da budemo potpuno iskreni.

   S druge strane, dizajnom i načinom izrade Huawei Nova 9 im svima beži, negde manje, negde puno više. Apsolutno elegantniji telefon za sve one kojima je to važno. Iskreno, očekivali smo svi ovde u redakciji više od kamera sistema: glavna i selfi veoma dobre ali ne prave razliku u toj meri u kojoj smo očekivali jer to je bio teren gde od ove kompanije uvek očekujemo više – naročito što nismo dobili dovoljno dobru podršku u vidu ultraširoke kamere. Telefoto kamere takođe nema, neki drugi konkurenti poput Edge 20 Pro je recimo imaju.

   Pa opet, Huawei Nova 9 mogao bi da postane izbor svih onih kojima su u srcu i dalje Huawei telefoni, a takvih je i dan danas, sudeći po komentarima koje korisnici redovno ostavljaju, jako mnogo. Da je cena malo umerenija, bilo bi lakše ovom modelu da pronađe put do korisnika, ali s obzirom da slični telefoni sa Snapdragon 778G procesorima koštaju 12 odnosno 17 hiljada dinara manje, teško da Benchmark može da kaže da je Huawei Nova 9 bolji izbor. Ali, svaki, NOVI, početak je težak, a put do zvezda ide preko trnja.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi