Motorola G9 Plus test

Motorola G9 Plus test

Motorola G9 Plus pripada cenovnoj klasi do 30 hiljada dinara u kojoj je konkurencija velika: ima svojih aduta da se u takvoj ponudi solidno pozicionira

  Sadržaj
   Motorola G9 Plus test

   Pozitivne ocene

   • Vrlo dobro trajanje baterije
   • Čisto Android iskustvo sa korisnim Motorola dodacima
   • Vrlo dobra glavna kamera

   Negativne ocene

   • Dimenzije koje neće odgovarati svakom
   • Korektan ekran od kog ima i boljih u klasi

   Motorola Moto G9 Plus je sasvim solidan telefon kome se u njegovoj cenovnoj klasi ništa ozbiljnije ne može zameriti. Izvanredno trajanje baterije, solidan ekran, sasvim dovoljne performanse i upotrebljive kamere su ono što većina korisnika i traži

   Negde u septembru prošle godine, Motorola je objavila Motorola G9 Plus, telefon koji sa cenom od 29.999 dinara, odnosno oko 250 i neki evro, upravo ulazi u bitku u ovom vrlo zahtevnom segmentu tržišta. Ovaj model je napokon stigao na naš test, imali smo prilike da vidimo šta on to donosi i po čemu se izdvaja u odnosu na konkurenciju.

   Na radost svih korisnika mobilnih telefona sa ograničenim budžetom, uređaji u onoj verovatno najpopularnijoj klasi od oko 250€ su odavno postali zaista i više nego solidni. Izbor je ogroman, za svačiji ukus i poverenje u određeni brend. Hardver i funkcije naravno nisu na flagship nivou, niti to ljudi očekuju, ali za taj novac ovakvi telefoni verovatno nude najbolji odnos cene i mogućnosti, pa kupci imaju puno razloga za zadovoljstvo, jer za razuman novac mogu dobiti vrlo pristojan telefon.

   S druge strane, većina onih koji telefone proizvode su u nikad težoj situaciji, jer je konkurencija nemilosrdna, pa je izuzetno teško izdvojiti se u moru modela, kojih je u ovoj klasi čini se nikad više. I šta god uradili dobro, opet se cena nameće kao bitan parametar, često presudan.

   Ono što ćemo prvo istaći, Motorola G9 Plus itekako zaslužuje ovo “plus” u imenu, jer je u pitanju zaista velik i težak telefon. Primera radi, sa čak 17×7.8cm i debljinom od 9.7mm, veći je i od poslednjih Ultra varijanti Note i Galaxy S telefona, pa je ovo definitivno uređaj za one kojima odgovara veći telefon.

   S druge strane, on će vas nagraditi i prednostima velikog telefona, poput ekrana od čak 6.81” i prilično velikom baterijom od 5000 mAh što je kada je Motorola u pitanju, tradicionlano jak adut, pa je veličina svakako kompromis koji će nekome odgovarati, a nekome ne.

   Dizajn

   S pozitivne strane, kada ovakav uređaj uzmete u ruku, definitivno nemate onaj utisak da će lako ili čak bilo kako da isklizne, a u tome mu pored dimenzija pomaže i materijal koji pokriva zadnju i bočne strane, a koji je od nekakve glatke plastike koja pod prstom deluje kao da je gumirana, što bi se reklo “škripi” kada po njoj povučete prst.

   Na primerku koji smo dobili na test, poleđina telefona je u, da je tako nazovemo metalik-kameleon plavoj boji, koja izgleda vrlo dobro, a praktično jedina zamerka je što vrlo lako sakuplja otiske prstiju, pa ćete telefon verovatno često briskati ako želite da izgleda reprezentativno.

   Dizajn, kao i uvek, je stvar ukusa, ali je naš utisak da je Motorola solidno odmerila izgled sistema kamera, kako poziciju, tako i raspored i boju koja je u nijansi samog kućišta, pa telefon izgleda skladno i vrlo pristojno.

   Možda je šteta što je Motorola logotip relativno diskretan i neupadljiv, jer je po našem mišljenju svakako ukras telefona ovog brenda, a razlog za to je što se čitač otiska prsta u koji je on obično smešten, umesto na zadnjoj strani nalazi na desnom boku u okviru power tastera. Moramo u svakom slučaju pohvaliti ovaj čitač jer je kao i na mnogim drugim telefonima prilično brz i pouzdan, a sam taster ima još nekih funkcija o kojima ćemo nešto kasnije.

   A i vreme senzora otiska prsta na poleđini telefona definitivno postaje prošlost. Od drugih elemenata na obodu telefona tu je još i taster za kontrolu jačine zvuka tik iznad power tastera, google assistant taster na levoj strani kao podsetnik na dobru saradnju Motorole i Googla, kao i hibridni dual SIM ili SIM+microSD slot, dok se na gornjoj ivici nalazi 3.5mm konektor za slušalice, a na donjoj mono zvučnik i USB-Type C konektor za punjenje.

   Kad smo kod punjenja, u pakovanju se dobija brzi punjač od 30W, kao i providna silikonska maska koja dodatno povećava dimenzije telefona, ali ga i štiti, najpre od otisaka, a i ne narušava izgled samog telefona.

   Specifikacije

   Na prednjoj strani, iza neimenovanog zaštitnog stakla je tu, rekli smo već, ekran od 6.81”, a koji je IPS tipa, sa rezolucijom od, ovoj klasi i običajenih, sasvim dovoljnih 1080 x 2400 piksela i solidnom izmerenom  svetlinom od maksimalnih 438 nita.

   Zbog toga je Motorola implementirala i HDR10 podršku, ako npr. gledate neki HDR video sa YouTube-a. Iako nije AMOLED, niti jedan od onih sa visokim osvežavanjem, u pitanju je sasvim dobar ekran, na koji korisnici u ovoj klasi uređaja neće imati zamerke. Zapravo, jedina zamerka su nešto širi okviri ekrana koji nisu baš najtanji koje smo videli, pa ekran zauzima oko 84% prednje površine, kada se tu uračuna i izrez za prednju kameru u gornjem levom uglu. 

   Što se ostatka hardvera telefona tiče, procesor je dobro poznati Snapdragon 730G, sa 6 Kryo 470 Silver jezgara na 1.8GHz i dva Kryo 470 Gold na 2.2GHz, Adreno 618 grafikom i 4GB LPDDR4X memorije, uz 128GB skladišta za podatke.

   Performanse ovog rešenja smo imali prilike da vidimo već toliko puta do sada u raznim modelima, pa i u ovom slučaju možemo reći da su sasvim  korektne za praktično sve uobičajene scenarije korišćenja. Odziv sistema je naravno prilično brz, sa vrlo tečnim korisničkim interfejsom, a sve igre koje smo probali su radile vrlo dobro, pa iako neki od modela slične cene imaju i više radne memorije, nemamo neke zamerke po pitanju performansi.

   Od dodatnog hardvera tu je i Dual Band WiFi po AC standardu, Bluetooth 5.0, pa čak i FM radio, a ono što će značiti nekim korisnicima je i prisustvo NFC-a, što između ostalog omogućuje i Google Pay čije će vam podešavanje telefon ponuditi odmah nakon prvog uključivanja.

   Softver

   Upravo u softveru možda leži i najveća specifičnost ovog telefona, jer Android 10 sa kojim dolazi, pored relativno vanila iskustva, brzih ažuriranja i vrlo uske integracije sa svim Google servisima, usled činjenica da je Motorola bila i u vlasništvu kompanije Google, Moto G9 Plus poput drugih Motorola telefona ima dosta dodataka, ili poboljšanja koje su ekskluziva ove kompanije.

   Prva stvar koja će korisnicima nekih drugih Android modela biti neobična je sam interfejs, jer se umesto uobičajena tri tastera u dnu ekrana za navigaciju koriste gestovi, pa vas pokret prstom sa dna ekrana ka gore vodi na početni ekran, isto to sa blagim zadržavanjem vas vodi na listu aplikacija, pokret sa leve i desne ivice ekrana menja između aktivnih aplikacija, dok dijagonalni pokret iz donjeg ugla pokreće Google asistenta.

   Oni kojima se ovo čini suviše čudno ili Apple-ovski, na raspolaganju je i mogućnost da koriste klasičnu navigaciju, mada moramo priznati da je relativno lako navići se na ovakav sistem i ništa manje zgodno nakon par dana korišćenja. Za neke… uvek postoji opcija tradicionalne upotrebe.

   Tu su naravno još neke Motorola specifične stvari koje će vam olakšati korišćenje, pa npr. brzi dvostruki dodir power tastera poziva listu aplikacija po vašem izboru koja je lako dostupna i pri radu jednom rukom, a na raspolaganju su vam i Moto gestovi pri čemu možete izabrati koje od prečica želite da koristite.

   Vredan pomena je i Gametime meni koji će se aktivirati svaku put kada pokrenete neku igru, a u kome je moguće blokirati pozive, poruke i notifikacije kako vam ne bi prekidali partiju ili uhvatiti screenshot, što će svakako dobro doći onima koji igraju dosta mobilnih igara.

   Kamere

   Ono što je dobrom delu korisnika mobilnih telefona vrlo bitna stavka pri izboru su svakako kamere, a ovaj model je opremljen sa četiri na zadnjoj i jednom na prednjoj strani.

   Glavni senzor je očekivan u klasi, rezolucije 64MP, sa 26mm širokim sočivom i otvorom blende od f/1.8. – rešenje kakvo smo viđali često, a koje na ovom modelu radi prilično dobro.

   Vrlo solidan kolorit, dobar nivo detalja i rekli bismo čak vrlo dobar dinamički opseg rezultuju fotografijama koje su vrlo upotrebljive u svim uslovima , bilo da je jako dnevno svetlo, velika razlika između svetlih delova i senki ili snimanje noću.

   Senzor se sasvim korektno snalazi i noću bez asistencije noćnog moda, mada je Motorolin Night Vision mod apsolutno bolje koristiti noću, jer će uz nekoliko sekundi koliko je potrebno telefon držati mirno, fotografije biti znatno bolje i čak rekli bismo vrlo pristojne, sa solidnim kontrastom, koloritom i nivoom detalja. Motorola je prethodne dve godine veoma puno učinila na planu noćnih fotografija pa su i korisnici nagrađeni adekvatnim rezultatima.

   Glavna kamera je sposobna i za video snimanje u 4K rezoluciji sa 30 slika u sekundi, a za video se koristi elektronska stabilizacija koja sasvim korektno radi posao, iako naravno nije na nivou najboljih koje smo videli, poput npr. one na Motorola Edge Plus modelu.  Noćno video snimanje je upotrebljivo, ali samo ukoliko ste relativno statični jer se stabilizacija u noćnim uslovima znatno lošije snalazi nego danju.

   Druga kamera je ultraširoka od 8MP, sa otvorom blende od f/2.2 i uglom snimanja od 118 stepeni, a koja danju nudi korektne performanse i pored toga što nivo detalja i reprodukcija boja nisu na nivou glavnog senzora. Noću ovaj senzor nema previše smisla, pa je preporuka da se ipak držite glavnog i noćnog moda.

   Treća kamera je macro od 2MP sa otvorom blende od f/2.2, koja je uz malo pažnje i dovoljno svetla u stanju da napravi vrlo pristojne macro fotografije iz velike blizine, pa će se oni koji vole male predmete i neobične perspektive sigurno lepo zabaviti uz nju.

   Četvrta kamera je ona najdosadnija, senzor dubine od 2MP koji se zapravo koristi kao pomoćni za ostale senzore.

   Selfi kamera je od 16 MP, sa otvorom blende od f/2.0 i uglom snimanja od 29mm, a fotografije koje pravi su vrlo dobre sve dok vodite računa o poziciji sunca. Naročito nam se dopao portret mod koji čini se dosta dobro određuje dubinu objekata u sceni i pruža vrlo prijatan bokeh efekat zamućenja pozadine.

   Za kraj, pomenućemo i bateriju, koja je jedan od najvećih aduta ovog modela. Litium polimer baterija kapaciteta od čak 5000mAh omogućuje zaista ozbiljnu autonomiju sa jednim punjenjem, a G9 Plus je naš test 10 sati reprodukcije Youtube videa sa 50% osvetljenja ekrana završio sa preostalih 64% kapaciteta što pripada kategoriji odličnih rezultata, pa je višednevna upotreba vrlo realna za one koji telefon koriste umereno, a čak i oni najzahtevniji će bez problema izgurati čitav dan koliko god maltretirali telefon.

   Utisci

   Sve u svemu, Motorola G9 Plus je sasvim solidan telefon kome se u njegovoj cenovnoj klasi ništa ozbiljnije ne može zameriti. Izvanredno trajanje baterije, solidan ekran, sasvim dovoljne performanse i upotrebljive kamere su ono što većina korisnika u potrazi za telefonom razumne cene, rekli smo oko 30.000 dinara, odnosno 250e i traži. Voleli bi da se našlo mesta za neko ozbiljnjije osvežavanje ekrana.

   Zapravo, jedini uslovno rečeno problem ovog modela je konkurencija u ovoj klasi, jer su po identičnoj ceni, makar na našem tržištu, tu Redmi Note 8 Pro, kao i Poco X3, koji ako izuzmemo 64 GB manje skladišta nudi ipak nešto bolji hardver, osvežavanje ekrana od 120 Hz, gorilla glass zaštitu i stereo zvuk.

   Prednosti Motorole G9 Plus bi u ovom slučaju trebalo tražiti u softveru, jer je ono što Motorola nudi čini se ipak malo rafiniranije od MIUI-a. Barem nama nekako više leži.

   U svakom slučaju, Motorola je G9 Plus uspela da ubaci u zonu u kojoj on ima smisla, pa će korisnici koji traže telefon od oko 250€ imati još jednu alternativu pri izboru. Ako vam se dopada njegova veličina i dizajn, preferirate čuveni brend, G9 Plus vas svakako neće razočarati.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi