Motorola G9 Power test - veličina je bitna

Motorola G9 Power test - veličina je bitna

U klasi "dvesta i neki evro" stigla je i Motorola G9 Power. Glavni aduti ovog telefona svakako su ogromni, 6.8 inčni ekran i baterija od 6000 mAh - a ostalo?

  Sadržaj
   Motorola G9 Power test – veličina je bitna

   Pozitivne ocene

   • Velika, 6000 mAh baterija
   • Dijagonala ekrana čak 6.8″
   • Originalno Android iskustvo

   Negativne ocene

   • Kvalitet videa i stabilizacija loši
   • Loš kvalitet video zapisa
   • Slaba rezolucija ekrana

   Motorola G9 Power je relativno povoljan telefon koji za nešto ispod 230€ na domaćem tržištu pruža veliki, zapravo ogroman ekran i impresivno trajanje baterije, pa su to ujedno i aduti koji će privući svoju publiku u ovom segmentu gde vlada nemilosrdna konkurencija

   Kategorija telefona od oko dvestotinak eura je nešto gde je veća gužva nego na Gazeli u pet popodne, sa preko 40-ak modela samo u ovom trenutku na domaćem tržištu u opsegu od 23-27.000 dinara i to od čak 11 različitih proizvođača. A svoje mesto u svemu tome traži i Motorola G9 Power telefon.

   I dok bi ovo trebalo da bude razlog za zadovoljstvo za sve korisnike koji žele što bolji telefon za relativno malo para, jer je konkurencija uvek dobra stvar, sa druge strane izbor i nije baš tako lak kada ima previše opcija.  No, ovaj segment je ono gde se prodaju velike količine i svakom od proizvođača je jako bitno da ima svoje adute.

   Kako naravno nije moguće napraviti idealan, a jeftin telefon, svako od proizvođača se odlučuje da akcenat baci na neke posebne karakteristike, što unosi malo varijacije među modele, ali i izbor čini jasnijim, zavisno od potreba konkretnog korisnika.

   Na našem testu se ovog puta našao Motorola G9 Power, iz čijeg je imena otprilike jasno na čemu je akcenat. Ne, nije Power u smislu snage, već u smislu kapaciteta baterije od čak 6000 mAh. No, to nije sve što ovaj model ima da ponudi, pa hajde da vidimo šta zapravo dobijate za 26.999 dinara, odnosno nešto ispod 230€ koliko on košta na domaćem tržištu.

   Dizajn

   Po pitanju dizajna, Motorola G9 Power je definitivno u stanju da se takmiči sa drugim modelima u ovoj klasi, koji su prethodnih godina zaista puno napredovali što se tiče izgleda. Telefon je dostupan u dve boje, sivoj koju Motorola naziva Metalic Sage i ljubičastoj Electric Violet, a upravo ova druga, čini se vizuelno zanimljivija – našla se na našem testu.

   Prvo što vam upadne u oko kada ovaj telefon vidite uživo je tekstura poleđine, koja je nalik otisku prsta, a koja pored toga što izgleda interesantno, pod prstima daje i specifičan osećaj. Tekstura i boja u kombinaciji prelamaju svetlo tako da telefon deluje blago metalizirano, ali vrlo lepo i neuobičajeno, čime se i izdvaja od ostalih telefona slične cene.

   Dva elementa koji se izdvajaju na zadnjoj strani su čitač otiska prsta na kome je ujedno i Motorola logotip, što nam je jedan od omiljenih detalja kod telefona ovog proizvođača iako smo u prethodnoj recenziji G9 Plus modela, a i u mnogim recenzijama pre, napominjali da se senzor otiska na power tasteru definisao kao verovatno najbolje rešenje na ovom planu.

   Druga karakteristika svakako je sistem od četiri kamere koji je izveden u da tako kažemo “ringla” stilu, ali sa okvirom relativno kompaktnih dimenzija i u boji samog telefona, što ukupno izgleda vrlo skladno i doprinosi izgledu umesto da odudara, kao što to često ume da bude slučaj sa novijim modelima.

   Okvir telefona je u istoj boji kao i poleđina, osim što je umesto plastike rekli bismo izrađen od metala, jer je primetno tvrđi i jači. Na njemu zatičemo tastere za uključivanje i kontrolu zvuka na desnoj, Google asistent taster i hibridni Dual Sim ili SIM+MicroSD slot na levoj strani, kao i 3.5mm konektor za zvuk na gornjoj i USB Type-C konektor na donjoj, odmah pored mono zvučnika.

   Iako glatka površina okvira izgleda lepo u kombinaciji sa teksturiranom poleđinom, moramo priznati da nekako nedostaje tekstura i na okviru, jer bi doprinela osećaju manjeg klizanja prilikom držanja. Istina, obzirom na veličinu ovog telefona, koja je veća čak i od ovogodišnjeg Samsung Galaxy S21 Ultra modela, klizanje neće biti problem, jer toliki telefon prosto nema gde.

   17.2 puta skoro 7.7cm i čak 9.7mm debljine uz težinu od 221g čini ovo jednim od najrobusnijih modela u ovoj klasi, a naročito ako koristite i vrlo dobru providnu silikonsku masku koja se dobija u pakovanju, a koja još malo povećava dimenzije, ali istinu za volju čini telefon, nekako još zgodnijim za držanje, uz minimalan uticaj na estetiku.
    
   Na debljinu naravno dobrim delom utiče pomenuta baterija velikog kapaciteta, a na veličinu naravno ekran od čak 6.8” u kombinaciji sa ne baš najtanjim okvirima. Ovo definitivno jeste model za one koji vole velike telefone, a koji eto i u povoljnijoj klasi nudi neke od najbitnijih prednosti koje krase ovaj tip uređaja. Dobra vest je i da je telefon, pa ne baš vodootporan, ali otporan na slučajno polivanje i kišu.

   Specifikacije

   Sam ekran je IPS tipa, rezolucije 720 x 1640 piksela, a zahvaljujući izrezu u gornjem levom uglu i pomenutim okvirima, ekran zauzima oko 83% prednje površine.

   Što se kvaliteta prikaza tiče, u pitanju je vrlo pristojan IPS, sa korektnim prikazom boja, i maksimalnom izmerenom svetlinom od vrlo dobrih 435 nita, što mu daje i dovoljno dobru vidljivost kada ste negde napolju na dnevnom svetlu.

   Oštrina naravno nije na nivou onoga što nude ekrani sa 1080 piksela širine obzirom na pomenutu rezoluciju i veliku dijagonalu ekrana, ali biće dovoljno dobra za nekog nezahtevnog korisnika, naročito u ovoj klasi, pa ćete ne baš idealno ravne ivice okruglih ikonica uočiti samo ako baš obratite pažnju.

   Rekli smo već, sa nižom cenom dolaze i kompromisi, pa u ovom slučaju konkurencija ipak nudi bolje ekrane, odnosno višu rezoluciju, osvežavanje ili svetlinu, zavisno od modela, opet uz kompromise na nekim drugim stvarima.

   Ono što je svakako najveća prednost ovog modela je baterija, koja je solidno veća nego kod pomenutih modela, čak 6000mAh, pa je i autonomija zaista izvanredna. Motorola G9 Power je naš test 10 sati YouTube reprodukcije sa 50% osvetljenosti ekrana završio sa vrlo lepih 66% preostalog kapaciteta, što je do sada jedan od približno najboljih rezultata nekog modela na testu.

   Jasno je da i višednevno korišćenje ne predstavlja neki problem za manje zahtevne korisnike, a da oni zahtevniji neće morati da razmišljaju o bateriji i punjenju tokom dana, šta god radili. Vredi pomenuti i da se uz telefon dobija i brzi punjač od 20W, dakle nešto manje od nedavno testiranog G9 Plus koji je dolazio sa 30W punjačem.
    
   U trajanju baterije svoj udeo ima i činjenica da se Motorola odlučila za Snapdragon 662 procesor koji nudi odličnu energetsku efikasnost, uz korektne, mada ne i spektakularne performanse za ovu klasu. U pogledu performansi je Mediatek Helio G90T čak u prednosti, ali Qualcomm rešenje u kombinaciji sa 4 GB RAM-a sa koliko dolazi G9 Power, pruža vrlo gladak rad sistema i dovoljno upotrebljiv frame rate i u igrama poput PUBG mobile npr. Naravno i zahvaljujući nižoj rezoluciji displeja.

   Što se ostalog hardvera tiče, tu je za ovu klasu bogatih 128GB skladišne memorije, Dual Band AC WiFi, Bluetooth 5.0, NFC sa Google Pay podrškom, pa čak i stari dobri FM Radio za one koji još uvek nisu prešli na podcaste, Spotify i ostale novotarije.

   Što se softvera tiče, njega bismo izdvojili kao još jednu prednost ovog modela, jer je u pitanju relativno vanila Android 10, kao što smo to već i navikli od Motorole, sa vrlo čistim interfejsom koji jako lepo radi i novim Google sistemom upravljanja, koji umesto tri tastera u donjem delu ekrana koristi gestove, Motorola je kao i uvek dodala i neke svoje gestove koje će vam ubrzati često korišćene akcije poput hvatanja screenshota, uključivanje baterijske lampe, aktivaciju kamere i slično, pa je ukupno iskustvo korišćenja veoma dobro za ovu klasu i rekli bismo malo ispred većine ostalih modela.

   Kamere

   Što se kamera tiče, tu su glavni senzor od 64MP, senzor dubine od 2MP i macro senzor od takođe 2MP, a primetićete da nedostaje ultraširoki senzor koji poseduju neki od konkurentskih modela. Neko će verovatno reći da ultraširoki senzor i ne koristi ili da je uglavnom lošijeg kvaliteta od glavnog, pa da je ograničeno upotrebljiv, a nekome je to opet možda bitna stavka.

   U svakom slučaju, na glavnom senzoru se nije štedelo, pa nije onaj od 48MP koji takođe često viđamo, već 64MP sa otvorom blende od f/1.8 i širinom kadra od 26mm, koji kao što smo to već i navikli od ovog rešenja pruža prilično dobre rezultate. Nivo detalja je prilično dobar i to bez uočljivog sharpness filtera koji često ume da kvari utisak, a odličan je i dinamički opseg, pa kamera vrlo lepo hvata i scene sa dosta velikom razlikom između senki i jakog svetla, zadržavajući dosta detalja. Kolorit na fotografijama je vrlo dobar, a stekli smo utisak da one čak bolje izgledaju kada ih gledate na računaru nego na ekranu samog telefona, što baš i nije tako čest slučaj. U svakom slučaju, glavni senzor je izuzetno upotrebljiv danju i sa njim možete napraviti vrlo dobre fotografije.

   Noćne performanse senzora su korektne u normalnom photo modu, ali je preporuka da svakako koristite Motorolin Night Vision noćni mod, koji će pružiti znatno bolje fotografije nakon što padne mrak. Čini se da je ovaj telefon malo osetljiviji na pomeranje tokom snimanja fotografija u noćnom modu, koje inače traje nekoliko sekundi, pa će oštrina umeti da varira, ali kada imate dovoljno mirnu ruku ili neki oslonac, moguće je napraviti vrlo dobre fotografje sa dosta detalja i vrlo prijatnim bojama, kontrastom i osvetljenjem.

   Što se makro senzora od 2MP tiče, sto puta ponovljena priča – biće vam potrebno dovoljno svetla, kao i malo truda pri izboru ugla i podešavanju daljine u odnosu na sam objekat koji snimate kako bi on bio u fokusu, ali je uz malo vežbe i strpljenja moguće napraviti vrlo korektne macro fotografije.
    
   Najslabija strana Motorola G9 Power kamere je svakako video mod i to iz više razloga. Najpre i pored dobrog senzora, čini se da je Snapdragon 662 u ovom slučaju ograničavajući faktor, jer telefon podržava snimanje samo u Full HD rezoluciji, pa na 4K možete da zaboravite.

   Drugi problem je nepostojeća stabilizacija, makar i u bazičnoj elektronskoj formi, zbog koje su snimci iz hoda praktično neupotrebljivi, pa je telefon potrebno držati mirno tokom snimanja videa.

   Takođe, fokus, koji kod fotografija radi sasvim ok se tokom videa gubi na trenutke čak i kada je kadar relativno statičan, pa deluje kao da je ovom modelu potrebno jedno ozbiljno softversko ažuriranje po pitanju videa koje bi sigurni smo moglo rešiti pomenute probleme. Ovako kako je, za fotografije preporuka za ovaj model, ali za video ima boljih modela.

   Što se prednje kamere tiče, ona je od 16MP sa otvorom blende od f2/2 i pruža sasvim solidne performanse i dobar nivo detalja za uređaj u ovom rangu cene.  

   Utisci

   Svekupno, Motorola G9 Power je relativno povoljan telefon koji za nešto ispod 230€ na domaćem tržištu pruža veliki, zapravo ogroman ekran i impresivno trajanje baterije, pa su to ujedno i aduti koji će privući svoju publiku u ovom segmentu gde vlada nemilosrdna konkurencija.

   Ako izuzmemo video snimanje, G9 Power nudi i vrlo pristojnu kameru, specifičan dizajn i odličan softver, pa svakako ima svojih aduta kojima će pokušati da se odupre nekim od modela koji realno imaju nešto jači hardver ili kameru više.

   Ko je tu pogodio pravu kombinaciju karakteristika i kompromisa, kao i uvek videćemo po rezultatima prodaje.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan