Xiaomi Redmi Note 9T 5G test

Xiaomi Redmi Note 9T 5G test

Navikli smo da svaki novi Xiaomi telefon zasedne na sam tron kada je isplativost kupovine u pitanju. Međutim, Redmi Note 9T potencira 5G konektivnost

  Sadržaj
   Xiaomi Redmi Note 9T 5G test

   Pozitivne ocene

   • Dopadljiv dizajn
   • Dobar Mediatek čipset
   • Stereo zvučnici
   • Silikonska futrola i zaštita ekrana dolaze u paketu
   • Odlična autonomija 

   Negativne ocene

   • Ekran bi mogao biti bolji
   • Plastični ram, jeftin osećaj u ruci
   • Osrednja kamera
   • Android 10
   • „Brzo“ punjenje 

   Redmi Note 9T 5G nudi interesantni novi Mediatek čipset, dosta skladišnog prostora i zasebni microSD slot, kao i jako dobru bateriju. Ekran je, s druge strane osrednji i nema visoku stopu osvežavanja. Kamere su prosečne u najboljem slučaju – najveći konkurent dolazi iz matične kuće…

   Koliko devetki imamo? Redmi 9, Redmi Note 9, Redmi 9T, Redmi Note 9T, Redmi Note 9 Pro, Redmi Note 9 Pro Max, Redmi 9A… Da li možete i okvirno da navedete neku od karakteristika za svaki od ovih telefona? Verujemo da je to težak zadatak i za Xiaomi product managere. 8. januara je zvanično predstavljen Xiaomi Redmi Note 9T 5G, novi telefon cenovne kategorije oko 30.000 dinara, kategorije u kojoj suvereno vlada Poco X3 NFC.

   Ako zanemarimo problematiku nomenklature, Redmi Note 9T spada u novu generaciju Xiaomi telefona, koji očigledno sa ekrana 6,67 inča prelaze na novi format 6,53 inča. Ali ne brinite, rezolucija je sa 2400×1080 spuštena na 2340×1080 piksela, pa je gustina ostala dobro poznatih 395 ppi.

   Displej

   Kako je ekran deo telefona u koji gledate najveći deo dana, priznali to sebi ili ne, red bi bio da počnemo od njega. U pitanju je IPS panel prosečnih karakteristika sa deklarisanom svetlinom od 450 nita, ali bez opcije osvežavanja bržeg od 60 Hz.

   Zaštita je Gorilla Glass 5, a dimenzije telefona su nešto manje od standardnih Xiaomi telefona za prošlu godinu, pre svega zbog manjih dimenzija ekrana. Prednja kamera je izvedena u vidu punch-hole rupice u gornjem levom uglu, pa je odnos ekrana i prednje strane i dalje gravitira oko 84%, sa primetnim okvirima, posebno sa donje strane.

   Fabrička folija je dodatni zaštitni element na koji možete da računate, bar neko vreme, ako ste posebno trapavi i skloni da vam telefon ispada tokom korišćenja. U paketu stiže i providna silikonska obloga solidne debljine, koja će spasavati telefone od nešto nezgodnijih mehaničkih udaraca i padova.

   Dizajn

   Kada je dizajn u pitanju, Xiaomi već neko vreme prati svoj stil zaobljenih ivica,  ali nema ovde nekog inovativnog izgleda. Note 9T nije otišao predaleko u odnosu na svoje prethodnike, pa je zadnja strana, element koji vizuelno odvaja 90% telefona slična onoj na nedavno testiranom Mi 10T Lite.

   Sistem kamera je smešten u pravougaono kućište, unutar kružnog izreza na sredini gornjeg dela zadnje strane. Tri kamere i blic su simetrično raspoređene, tako da koju god da koristite, računajte na veoma blisku poziciju sočiva na zadnjoj strani.

   Sistem kamera se sastoji od glavne kamere od 48 MP, makro kamere i senzora dubine od po 2 MP. Primećujete izostanak širokougaonog sočiva, najkorisnijeg posle glavne kamere, ali izgleda da to postaje trend 2021. godine, koji nam se nešto baš i ne sviđa. Kada biramo između makro i širokougaone kamere, širokougaona je uvek naš prvi izbor. Uostalom, kada vam se neko pohvalio da je napravio odličnu fotografiju sa makro kamerom na svom telefonu?

   Ono što ne možete izbeći, a to je prvi utisak kada uzmete Redmi Note 9T u ruku. Iako teži bezmalo 200 grama, njegov plastični okvir, a posebno plastična leđa ostavljaju plastičan utisak nekog jeftinog telefona. Tome ne pomaže reljefna tekstura zadnje strane, ni činjenica da poklopac zadnje strane prekriva ivice kućišta telefona. Dobra stvar je da silikonska futrola potpuno eliminiše ovaj osećaj, pa je topla preporuka da je koristite, jer je ovo jedan od retkih telefona koji možda i lepše deluju u futroli nego van nje.

   Oko kućišta zatičemo tastere i konekcije na očekivanim mestima. Napomenućemo stereo zvučnike koji gore imaju dva otvora, jedan je u slušalici i jedan na gornjem delu. Mesta se našlo i za IC blaster gore, i 3,5 mm džek sa donje strane. Senzor otiska prsta je veoma brz i integrisan u bočni power taster.

   USB C port podržava brzo punjenje na 18 W, iako punjač koji dolazi u paketu ima snagu od 22,5 W. Punjenje traje malo više od sat i po vremena i obezbeđuje dva, do dva i po dana kombinovanog korišćenja. Čak i kada se baš potrudite, velika je šansa da nećete uspeti da ispraznite bateriju za jedan dan i iz tog ugla gledanja, sve pohvale.

   Specifikacije

   Napomenućemo, ovo je prvi put da nam je na test stigao telefon sa Mediatek Dimensity 800U čipsetom, pa smo sa pažnjom poredili rezultate novog 7 nm osmojezgarnog čipseta srednje klase sa integrisanim 5G modemom.

   Dimensity 800U poseduje big.LITTLE arhitekturu sa dva brza A76 jezgra na 2,4 GHz i šest A55 jezgara na 2 GHz. Tu su i trojezgarna ARM Mali-G57 MC3 grafika, Wi-fi 5 modem, LPDDR4x memorijski kontroler, AI procesor (APU 3.0) i zasebni video dekoder/enkoder. Po performansama ovaj čip bi trebao da bude tu negde u klasi sa Snapdragon 730, što znači generalno dobre performanse i dobru energetsku efikasnost, s obzirom na 7 nm proizvodni proces.

   Napomenimo i da direktno poređenje u ANtutu i 3DMark testovima nismo mogli da dobijemo, jer Xiaomi blokira njihove servere, pa preuzimanje datoteka potrebnih za rad ovih aplikacija nije ni bilo moguće.

   Redmi Note 9T dolazi u dve verzije – sa 64 i 128 GB memorije i 4 GB RAM-a, razlika je i u tipu memorije, pa verzija sa 64 GB koristi UFS 2.1, dok sa 128 GB koristi nešto brži UFS 2.2. Stoga je topla preporuka da uvek birate verziju sa 128 GB, ako ne samo zbog prostora, onda i zbog brzine. Dobra vest je što pored dve nano SIM kartice, Redmi Note 9T ima i zaseban micro SD slot koji može da pomogne kada 4K video snimci i slike uzmu svoj danak.

   Softver

   Sistem koristi Android 10 i MIUI 12, već viđen na nekolicini novijih Xiaomi telefona. Prepoznatljivo korisničko iskustvo MIUI interfejsa je tu, sa većinom dodataka koje smo već videli kod Mi 10T porodice.

   Novi/stari korisnički interfejs donosi mnogo toga sa sobom. Izgled interfejsa je blago redizajniran, sa novim animacijama i nešto življim bojama. Ono što se nije mnogo promenilo su jednostavnost i logički raspored elemenata. Novi MIUI 12 i Android nisu opterećeni nepotrebnim aplikacijama, interfejs je čist i jasan, sa velikim razmakom između opcija u podešavanjima.

   MIUI nudi rekordni broj tema, pozadina, ikonica i najrazličitijih elemenata, kako bi vaš telefon svaki dan mogao da bude drugačiji.

   Podešavanja su dobila nešto veći prostor oko opcija, a moguće je podešavati telefon na najrazličitije načine. Tu su svetli i tamni prikaz, promena boja, a ukoliko vam je to potrebno, moguće je staviti dve aplikacije u podeljenom režimu rada ekrana.  

   Deo o bateriji nudi detaljnu statistiku korišćenja, a tu je i nekoliko profila koji se prilagođavaju onome što trenutno radite. Pored senzora otiska prsta telefon nudi i otključavanje licem, a za one paranoične koji vole da žive na ivici, tu je i odvojeni Second space za poslovni/tajni/privatni život sa zasebnim podacima i aplikacijama. 

   Kamera aplikacija se nije mnogo promenila. Do različitih režima rada se dolazi preko horizontalnog skrola, a deo sa podešavanjima je izveden u vidu padajućeg menija. Tu se nalazi i prečica do makro kamere, što nam se nije posebno svidelo, jer zahteva nekoliko koraka do aktivacije i deaktivacije. Pro režim nudi ručna podešavanja parametara rada, a “More” meni daje pristup ostalim režimima rada poput 64 MP, Night, Panorama, Slow motion i slično. 

   Kamere

   Sistem kamera se svodi na dve: glavnu i makro. Kako makro kamera ima svega 2 MP, i najbolje slike po veoma osvetljenom danu pate od niske rezolucije, ispranih boja i šuma. Činjenica je da sa ovim sočivom zaista možete da priđete objektu koji slikate, ali morate biti vrlo mirne ruke i imati mnogo svetla na raspolaganju. Topla preporuka je da prosto slikate šta želite glavnom kamerom i onda isečete i uveličate deo slike koji vam je potreban, jer su rezultati vrlo često bolji nego oni sa makro kamere.

   Glavna kamera je ,gle’ iznenađenja Quad Bayer tipa rezolucije 48 MP. Finalne fotografije dobijate u 12 MP, a postoji mogućnost odabira pune rezolucije senzora iz „More“ menija kamere. Iako nema širokougaono sočivo, sa 26 mm žižne daljine, ugao koji zahvata glavna kamera je prilično širok, što daje na fleksibilnosti celog sistema. Otvor blende je f/1.8, a pikseli 0,8 µm, odnosno 1,6 µm spajanjem susednih piksela. Fokusiranje je fazno, a kamera može da snima maksimalno 4K u 30 fps bez stabilizacije.

   Po danu slike su detaljne, sa odličnim dinamičkim rasponom, ali malo izraženijim naknadnim procesiranjem, konkretno izoštravanjem, pa slike mogu da deluju veštački oštre, kao da je neko na standardnu fotografiju primenio filter za izoštravanje. Ovo je evidentno i na senkama koje počinju da izgledaju kao da su slikane akvarelom.

   Srećom, ovo se ne dešava svaki put, pa smo kvalitetom fotografija u proseku zadovoljni. Čak i sa nešto slabijim svetlosnim uslovima, fotografije su i dalje pristojno dobre, sa dobrom reprodukcijom boja. Portretni režim je dobar, ali često ga zbunjuju pramenovi kose ili ispruženi prsti ruke, koji često budu proglašeni za pozadinu, umesto za deo subjekta.

   Kako su Quad Bayer senzori poznati po dobrim fotografijama u slabijim svetlosnim uslovima, ništa manje nismo očekivali ni od Note 9T. I dok je u sumrak, i na solidno osvetljenim delovima kvalitet fotografija dobar, izazovni svetlosni uslovi su nemoguća misija za ovaj telefon. Mutne fotografije, dosta šuma, loše fokusiranje, jedino su boje ostale dobre. Noćni režim uspeva da otvori srednje tonove i senke, ali zahteva jako mirnu ruku i često će davati lošije slike nego one slikane bez njega.

   Video snimci u 4K su jako dobri, ali im je stabilizacija preko potrebna. Ni oštrina, dobre boje, široka dinamika kadra i dosta detalja ne mogu da nadomeste kompenzaciju pokreta kada snimate iz ruke. Ukoliko nađete fino mesto i smestite se tako da ne morate mnogo da pomerate kameru, izbacite vazduh iz pluća, možete računati na dobre snimke. Ako ne… pa recimo da će gledaoce zaboleti glava od svakog vašeg koraka i pokreta, koliko god on spor bio. Prava šteta.

   Selfi kamera ima 13 MP, f/2.3 i 1,12 µm piksele, sa 29 mm žižnom daljinom i solidno širokim kadrom. Slike su dobre, često preeksponirane, ali korektne. Boje su dobre, a detalja ima u dovoljnoj meri. Portretni režim je prisutan ali se lako da zbuniti sa elementima poput kose, delova odeće i slično.

   Od dodatnih veza i konekcija izdvojimo moderni 802.11ac na dve frekvencije, FM tjuner, NFC i pomenuti IC port. Deklaracija navodi i premaz protiv prskanja vodom, koji bi trebao da vas spasi u slučaju da telefon pokisne ili se iskvasi, što je svakako dobar bonus u ovom cenovnom rangu.

   Impresije

   Sa cenom koja je ekstremno slična Poco X3, novi Xiaomi Redmi Note 9T 5G nudi interesantni novi Mediatek čipset, dosta skladišnog prostora i zasebni microSD slot, kao i jako dobru bateriju. Ekran je, s druge strane osrednji i nema visoku stopu osvežavanja. Kamere su prosečne u najboljem slučaju, sa vrlo lošim noćnim rezultatima i videom koji je slabo upotrebljiv, osim ako ne koristite stativ.

   U suštini, nema ni jedne prave prednosti u odnosu na Poco X3, a ima itekako dosta slabijih karakteristika poput sporijeg punjenja, lošijih kamera, ekrana, kućišta…

   U svakodnevnom radu, ovaj telefon se pokazao kao živahni saputnik solidne veličine i dimenzija sa korektnim ukupnim performansama. Ni u jednom trenutku nam se nije desilo da bilo šta secne, ukoči ili zastane. Sve moderne igre rade korektno i na pristojnom nivou detalja, što je i bilo očekivano, a verzija sa 128 GB i UFS 2.2 pokazala se jako lepo, kako u sintetičkim, tako i prilikom testova fizičkog kopiranja, pa još jednom favorizujemo ovu verziju ispred one sa 64 GB.

   Ono što nam se nije svidelo kod ovog telefona je samo 4 GB radne memorije, i ovaj telefon bi morao da ima ako ne standardno 6 GB, onda bar verziju sa 6 GB memorije, kako bi i za godinu-dve i dalje izlazio na kraj sa zahtevnim aplikacijama i igrama.

   Vredelo bi pomenuti i 5G, ali kako živimo u zemlji u kojoj to još uvek nije aktuelno, onda je ova stavka manje bitna. Čak i ako mnogo putujete, kakva je trenutno situacija na globalnom polju, čisto sumnjamo da ćete imati prilike da probate 5G još neko vreme.

   Kad podvučete crtu, Redmi Note 9T 5G je sveukupno gledano solidan telefon, ali kako je njegova matična kompanija predstavila mnoooogo bolji telefon po istoj ceni, prosto nismo sigurni kako da vam preporučimo Note 9T pored Poco X3.

   Da je cena 25.999 umesto 31.999 dinara, imali bismo prostora da vam kažemo da ste uštedeli malo novca na neke stavke koje vam nisu potrebne. Ovako, najveći neprijatelj svih Xiaomi telefona srednje cenovne klase će očigledno i u 2021. godini biti model iz njihove ponude – Poco X3.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan