Hisense U8HQ - Mini LED i HDR gaming TV za razuman novac

Hisense U8HQ - Mini LED i HDR gaming TV za razuman novac

Hisense U8HQ, najnoviji model U8 serije, donosi Mini LED osvetljenje, bitno unapređene gaming funkcije i brojna druga poboljšanja. A kako se pokazao na testu?

  Sadržaj

   Hisense U8HQ je najnoviji model U8 serije koja tradicionalno privlači pažnju kupaca. Prošlogodišnji model nije baš opravdao očekivanja nakon izvanrednog U8QF, a ovog puta nam se na testu našao novi U8HQ koji donosi Mini LED osvetljenje, bitno unapređene gaming funkcije i brojna druga poboljšanja. Da li je ovo najzad pravi naslednik pomenutog Best Buy modela?

   Hisense U8HQ – Mini LED i HDR gaming TV za razuman novac

   Pozitivne ocene

   • Izvanredne gaming mogućnosti
   • Vrlo dobar zvuk uz DTS:X procesiranje
   • Impresivna maksimalna svetlina
   • Mini LED sa lokalnim zatamnjivanjem

   Negativne ocene

   • Očekivali smo više zona zatamnjivanja
   • Fabrička kalibracija slike nije sjajna

   Mini LED TV koji i pored impresivnih specifikacija ipak ostavlja malo “za poželeti”.

   Pre skoro dve godine, na testu nam se našao Hisense U8QF TV koji je zahvaljujući pre svega odličnoj slici i naprednim tehničkim rešenjima u svojoj klasi bio nesumnjivi Best Buy za one koji žele ozbiljan TV, bez da moraju da se odreknu bubrega za njega.

   Taj model sam preporučivao i mnogim svojim prijateljima, a kuriozitet je da je on i dan danas prisutan na tržištu, verovatno zahvaljujući dobroj proceni količina od strane domaćeg distributera i pritom svo vreme makar jednako dobra kupovina, usled cena koje su polako išle na gore za nove modele, ali i činjenice da nijedan od novijih Hisense, pa i drugih dostupnih televizora za sličan novac nije doneo dovoljan napredak da ga pretekne.

   Prošlogodišnja U8GQ serija koja je trebala biti direktan naslednik je podbacila, što možda i ne treba da iznenađuje zbog svega što se dešavalo u protekle dve godine, ali je Hisense ove godine izgleda imao bolji plan, a rezultat toga je U8HQ, da tako kažemo “unuče” pomenutog Best Buy modela.

   Na papiru, ovo je ono što smo očekivali od U8GQ, jer pored zadržavanja onoga što smo voleli kod U8QF, ovogodišnji U8HQ donosi i Mini LED pozadinsko osvetljenje sa nekim konkretnim prednostima, kao i znatno ozbiljnije gaming funkcije, novi softver i unapređen zvučni sistem. Impresivno na papiru, ali hajde da vidimo kako to izgleda na medijapanu, odnosno na našoj test polici.

   Hisense U8HQ – Dizajn

   Kada je dizajn u pitanju, ovo je priličan otklon od onoga što smo do sada viđali od Hisense-a u ovoj klasi i više podseća na U9G ili neke skuplje modele drugih proizvođača – u svakom slučaju elegantno i efektno.
   Linije su zapravo relativno svedene, a boje su kombinacija tamno sive i crne, tako da ništa na TV-u ne bode oči i odvlači pažnju od sadržaja.

   Aluminijumski okvir panela je relativno tankog profila gledano sa prednje strane, a isto važi i za bazu postolja koja se sastoji od prilično teške ploče livenog čelika. Na prednjoj strani je tu i mali integrisani soundbar koji se nalazi duž donje ivice panela, a koji je prekriven tkaninom i odlično se uklapa u celokupan izgled.

   Deo koji spaja bazu postolja i sam TV je dizajniran sa dodatnom maskom kako biste mogli da sprovedete sve kablove. Što se poleđine TV-a tiče, spoljni deo od oko 3.5cm je takođe od metala radi poboljšanje čvrstine, ali je celokupni deo u sredini od plastike, a razlog je što osim standardnog dela sa elektronikom ovde imamo i dobar deo zvučnog sistema, tačnije otvor za woofer na sredini i za gornji zvučnik pri sredini gornjeg dela.

   Konektori, gaming

   U standardnom Hisense stilu, konektori su raspoređeni u dve sekcije, jednu malu na zadnjoj strani u kojoj su samo LAN port, optički izlaz za zvuk i jedan USB, dok su u većoj dostupnoj sa boka svi ostali konektori. Tu su ulaz za slušalice, kompozitni audio-video konektor putem 3.5mm adaptera, antenski i satelitski konektori, CI+ slot, USB sa napajanjem od 1A ako povezujete eksterne diskove, servisni port i četiri HDMI porta.

   Ovo poslednje je ono gde je najzad ispravljena najveća zamerka koju smo imali na prethodne Hisense modele, jer je najzad tu pravi punokrvni HDMI 2.1 sa 4K120Hz i varijabilnim osvežavanjem koje radi kako na konzolama, tako i na nVidia i AMD grafičkim kartama na PC-u. Doduše, obratite pažnju, pošto se to odnosi samo na dva porta i to HDMI 3 i 4, dok su prva i dalje HDMI 2.0b. To što su samo dva porta HDMI 2.1 je ok, ali su ih ipak mogli staviti kao prva dva jer će ovako verovatno zbuniti korisnike koji ne čitaju sitna slova i pretpostavljaju da je HDMI 1 uvek najbolja opcija.

   Ono što moramo pohvaliti je kako dobro ovaj TV radi za gaming, jer je zaista uživanje bilo probati neke PC igre u 4K sa 120Hz osvežavanjem, G-Syncom i aktivnim HDR-om. Sve je radilo besprekorno, uz input lag koji smo izmerili na korektnih 15.7ms, istina na 60Hz usled ograničenja instrumenta, pa je za očekivati da je kašnjenje na maksimalnom osvežavanju i niže.

   Panel, slika i procesiranje

   U dobrom gaming iskustvu pomaže i činjenica da je panel IPS tipa, pa je odziv dosta bolji nego na U8QF i drugim VA baziranim modelima. Kad pominjemo panel, treba naglasiti da je ovde zapravo u pitanju takozvani ADS, odnosno ADvanced Super Dimension Switch podvarijanta IPS tehnologije koju je razvio kineski BOE, a koja ima određenih teoretskih prednosti u odnosu na klasičan IPS.

   Najpre, veća čvrstina odnosno otpornost panela, ali ono što je bitnije brži odziv usled načina na koji se postiže polarizacija matrice, kao i do 15% veća svetlina usled upotrebe indijum kalaj oksida koji sloj za kontrolu čini transparentnijim, ali zbog čega su ovakvi paneli i skuplji za proizvodnju.
   Šta od toga dobijate u praksi?

   Pa, već merenje statičkog kontrasta je pokazalo da je u pitanju nadprosečno dobar IPS panel, jer je izmereni kontrast iznosio čak 1485:1. Uglovi gledanja su očekivano odlični, a ono što je ADS nasledio od IPS-a je doduše i blagi IPS glow koji ćete primećivati u određenim uslovima u tamnim scenama.

   Navikli smo već od U8 serije da bude opremljena i naprednim sistemom pozadinskog osvetljenja, a u ovom slučaju je u pitanju Mini LED, koji je najzad sišao i u ovu klasu na Hisense modelima. U pitanju je sistem sa 160 zona lokalnog zatamnjivanja, dakle negde između 180 kod U8QF i 120 kod U8GQ, ali sa naprednijom tehnologijom.

   Jedna od glavnih prednosti Mini LED-a u odnosu na Direct LED je bolja uniformnost usled većeg broja manjih dioda i možemo reći da je to ovde odmah vidljivo, jer je uniformnost veoma dobra, pogotovo u odnosu na pomenute prethodnike. Druga prednost bi trebala biti veća svetlina usled nedostaka potrebe za difuzorom, a kada se to iskombinuje sa onih 15% koju donosi ADS, rezultat je maksimalnih 1913 nita koje smo izmerili u HDR modu sa 10% pokrića, što je zaista impresivno.

   Zapravo, svetlina je sa različitim pokrićima prilično visoka i kreće se od 989 nita na 1% pokrivenosti do 1155 na 50% i tek na 100% je limiter nešto agresivniji i spušta je na 670 nita. Uz to, u SDR Sport modu TV dostiže 850 nita, pa je definitivno u pitanju vrlo svetao TV kada je to potrebno, idealan za gledanje u jako svetlim prostorijama.

   Kada je onaj drugi deo spektra u pitanju, IPS i pored Mini LED-a i dobrog lokalnog zatamnjivanja nije baš u stanju da se takmiči sa VA modelima sličnih mogućnosti. Iako je lokalno zatamnjivanje u stanju da u potpunosti ugasi svaku od zona, pomenuti IPS glow, kao i prirodno viši nivo crne IPS panela koji se ovde kreće od 0.22 do 0.59 nita ograničavaju performanse, pa je nivo crne na ivicama svetlih objekata primetno viši u odnosu na potpuno crnu pozadinu, odnosno prisutan je takozvani blooming.

   U kojoj meri? Pa svakako nešto bolje nego na prošlogodišnjem U8GQ, ali ne ni skoro neprimetno kao na U8QF. Doduše, s obzirom na zaista visoku maksimalnu svetlinu koja je veća nego na oba pomenuta modela, efektivni kontrast je i dalje veoma visok, pa je i pored sličnog tipa panela ovaj model ipak ozbiljan korak napred u odnosu na prošlogodišnji po pitanju slike.

   Što se tiče reprodukcije boja, panel desetobitni prikaz po kanalu boja postiže uz upotrebu FRC-a, a pokriće DCI-P3 spektra smo izmerili na za jedan Quantum Dot panel solidnih 90.9%. S druge strane, fabrička kalibracija nije baš impresivna, pa je najbolje Delta E odstupanje izmereno u HDR Day modu sa 5.5 i SDR Filmmaker modu sa 6.5. Nije strašno, ali viđali smo mnogo bolje od ovog proizvođača.

   Zanimljivo, stekli smo utisak je da je Hisense ove godine rešio da malo promeni pristup onome što se zove “Color Science”, pa je prikaz manje podsećao na zasićeni i ulepšani u Samsung stilu, a više na onaj koji smo viđali na nekim Sony modelima, vizuelno smireniji, ali i realniji. Nekome će se ovo dopasti, nekome i ne, pa sve zavisi šta se vama više dopada.

   Za one koji žele atraktivniji prikaz, najpribližnije tom stilu će im pružiti Dynamic mod uz promenu topline boja na Warm2. Najrealniji su pored Cinema Day i HDR Day modova i Filmmaker modovi koji su dostupni i u SDR i HDR, kao i IMAX Cinema koji je dostupan samo u HDR-u.

   Procesiranje, koje je drugi deo jednačine kvaliteta prikaza je čini se poboljšano u odnosu na prethodne modele, kako po pitanju algoritama, tako i u pogledu performansi. Razlog za to je što ovaj model pokreće novi Mediatek MT9000 chipset, flagship model ove kompanije koji je inače namenjen 8K procesiranju, poseduje AI mogućnosti za poboljšanje slike, hardverski AV1 dekoder, podršku za HDMI 2.1a sa punih 48Gbps i još neke korisne stvari.

   Procesiranje kretanja t.j. MEMC radi veoma dobro, nismo primetili neka zastajkivanja kao na nekim od prethodnih modela pri promeni scene, mada je u baš brzim scenama bilo malo artefakata na ivicama objekata ukoliko koristite najglatkiji mod, što je i očekivano.

   Pored Smooth moda koji je ne baš soap-opera, ali vrlo glatak, tu je i clear, kao i filmski koji daju prirodniji prikaz kretanja, a na raspolaganju vam je i Custom mod sa dva slajdera za smanjenje trzanja i zamućenja. Iako nema posebnog sport moda, jako nam se dopao prikaz televizijskih 50fps prenosa fudbala sa Clear koji je podrazumevan u Sport modu slike, kao i sa De-Blur sjaderom na maksimumu i De-Judder na minimumu što daje vrlo jasan i čist prikaz akcije.

   Pomenuli smo veštačku inteligenciju, a ona se koristi za Smart Scene opciju koja prepoznaje tip sadržaja i prilagođava prikaz konkretnoj sceni. Ovo radi, ali vrlo suptilno, pa nećete baš primetiti neku razliku u većini scena, tim pre što je tonemapping inače korektan.

   Kad smo mapiranja, podržani su praktično svi HDR formati – standardni HLG i HDR10, zatim HDR10+ i Dolby Vision sa dinamičkim mapiranjem, kao i njihove unapređene veezije HDR10+ Adaptive i Dolby Vision IQ koji u obziru uzimaju i osvetljenje u prostoriji. Zaista bogato i praktično nema sadržaja koji ne možete gledati direktno bez transkodiranja.

   Hisense U8HQ – Zvuk

   Ukupno, U8HQ je prilično sposoban TV što se slike tiče, čak i ako nije savršen po svim parametrima, a slična situacija je i po pitanju zvuka.
   Pomenuli smo već da se zvučni sistem na ovom modelu sastoji od soundbara koji direktno projektuje zvuk sa prednje strane, plus woofer sa zadnje strane i gornji zvučnik koji je tu radi Dolby Atmosa. U ciframa je to 4x10W, 2x5W i još 20W u wooferu, ukupno 70W snage.

   Što se kvaliteta zvuka tiče, prvi utisak je bio više nego pozitivan – možda ne idealan odziv, ali subjektivno vrlo prijatan za slušanje. Igranjem sa opcijama, ustanovili smo da je ovo slučaj samo kada je aktivirano DTS Virtual X procesiranje, jer bez njega, čak i ako aktivirate Dolby Atmos, zvuku nedostaje dobar deo srednjeg spektra.

   Srećom, pomenuta opcija uključivanjem vrati ceo srednji spektar u pravoj meri, uz to još dodatno utegne bas, pa je rekli bismo obavezna na ovom TV-u za pravi doživljaj, pogotovo za muziku. TV poseduje i prilično impresivan bas odziv, čak do 20Hz, iako glasnoća lagano opada ispod nekih 50Hz. Sve u svemu, vrlo ubedljivo, uz vrlo dobru zvučnu sliku i prilično glasnoće na raspolaganju.

   Od dodatnih opcija pomenimo i sedmopojasni ekvilajzer, slajder za dodatni bass boost, automatsku kontrolu glasnoće i opciju za korekciju odziva ukoliko TV montirate na zid.

   Smart mogućnosti, VIDAA platforma

   Što se pametnih mogućnosti tiče, Hisense se kao i na većini svojih modela i ovde drži Vidaa U platforme, ali koja je u ovom slučaju u svom najnovijem izdanju, odnosno u verziji 6.0 koja je dodatno unapređena u odnosu na veoma dobru prethodnu verziju. Interfejs je vizuelno utegnut i sređen i optimizovan, pa možemo reći da je ovo jedna od lepših platformi trenutno, iako po mogućnostima nije na nivou Android TV-a, pa ne u potpunosti ni Tizena ili WebOS-a.

   Na vrhu početnog ekrana je baner koji služi za kontekstualni prikaz sadržaja iz aplikacija sa linije koja se nalazi odmah ispod, dok su nakon nje tu liste predloga sadržaja za gledanje razvrstani po raznim kategorijama, npr. muzika, sadržaji za decu, za čitavu porodicu i sl. Bilo bi dobro doduše da je ove kategorije moguće birati i prilagođavati, pa eto jednog predloga za unapređenje u nekoj narednoj verziji.

   Ono što se nažalost nije menjalo je podrška za aplikacije, pa je tu manje više ista selekcija kakvu smo videli i na prošlogodišnjim modelima sa Vidaa U 5.0. Većina korisnih video i audio striming servisa je tu, ali i dalje nedostaje HBO Go, kao i neki od lokalnih kablovskih provajdera – tu je recimo EON, ali nema Iris Go i drugih. Dobra stvar je što je dostupno i prilično besplatnih sadržaja, kako kroz Plex aplikaciju, tako i kroz Vidaa Free koja objedinjuje predloge za gledanje sa raznih besplatnih video servisa.

   Ako ne volite da gasite TV, a želite da posluži kao ukras prostorije, tu je i Vidaa Art funkcija koja na ekranu prikazuje razne dekorativne slike kada TV nije u upotrebi. Za razliku od drugih proizvođača koji se fokusiraju na klasičnu i modernu umetnost, Vidaa Art u saradnji sa Deviant Art sajtom nudi vrlo raznovrsnu selekciju digitalne umetnosti koja je dosta nekovencionalnija od onog što smo viđali na drugim modelima.

   Najveće promene je doživela kontrola TV-a, pa je tu sada novi daljinski koji nam se vizuelno i kvalitativno manje dopada od prethodnih, ali je realno bolje osmišljen i praktičniji. Nešto je većih gabarita, u potpunosti od plastike i sa tasterima koji su kombinacija kvalitetnih sa preciznim klikom u gornjoj polovini od direkcionih tastera naviše i gumenih manje preciznih u donjem delu.

   Najveća izmena su tasteri sa prečicama za aplikacije kojih je sada čak 12 i moramo priznati da iako deluje preterano, zapravo je vrlo korisno jer minimizuje potrebu za kretanjem kroz menije, sve je dostupno na klik. Omogućena je i glasovna kontrola putem Vidaa U sopstvenog asistenta koja lepo radi, ali samo na engleskom, pa možete lako potražiti neki sadržaj ili npr. promeniti glasnoću na tačno određenu vrednost.

   Još jedno veliko unapređenje je i dodatak Vidaa Android aplikacije koja na vašem telefonu omogućuje kontrolu TV-a umesto daljinca, pokretanje aplikacija, deljenje sadržaja, kreiranje plejlista, ali i izuzetno lako podešavanje TV-a pri prvom pokretanju. Vrlo lepo osmišljeno i realizovano.

   Hisense U8HQ – utisci i cena

   Sve u svemu, Hisense U8HQ je rekli bismo pravi korak kada je U8 serija u pitanju, pa iako možda po čistom kvalitetu slike ne prevazilazi popularni U8QF i dalje je vrlo dobar u tom pogledu, a donosi neka bitna unapređena u pogledu procesiranja slike, kvaliteta zvuka, softvera i možda i najviše kada su u pitanju gaming mogućnosti. Kako se to u sportu kaže, jedan All-round igrač.

   Ovo za gaming bismo posebno istakli jer je u pitanju jedan od najboljih modela koje smo probali u tu svrhu, a pogotovo u ovoj klasi.

   Što se cene tiče, trenutna za 65” model je 169.999 dinara, odnosno oko 1440€, pa u toj klasi ovaj TV i nema nekog direktnog konkurenta po karakteristikama i mogućnostima, makar među ovogodišnjim modelima – oni od pre godinu ili dve po akcijskim cenama su naravno druga priča.
   Da pomenemo i da kao i svi Hisense modeli i ovaj dolazi sa 5 godina garancije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra