360 Intel procesora sakrivenih u nosaču sedišta autobusa zaplenjeno na kineskoj granici

U nosaču sedišta autobusa kineski carinici otkrili su još jedan pokušaj švercovanja PC komponenti – ovaj put to je bilo sakrivenih 360 Intel procesora

360 Intel procesora sakrivenih u nosaču sedišta autobusa zaplenjeno na kineskoj granici

Šverceri u Kini ponovo su uhvaćeni u pokušaju šverca pozamašne količine PC komponenata, a ovog puta to je bilo sakrivenih 360 Intel procesora. Roba je bila vešto, ali izgleda nedovoljno, sakrivena u kućište prekograničnog autobusa, tačnije u pregradu odnosno nosač sedišta između vozačkog i suvozačkog dela.

Kineski carinici na granici između Hong Konga i kontinentalne Kine rutinski su skenirali telo autobusa, kada su primetili nešto „nenormalno“ u vezi sa vozilom. Daljom inspekcijom imali su šta da otkriju – ponovo Intel PC komponente. Za razliku od kraja avgusta, kada su pronašli 800 Intel procesora sakrivenih ispod haube kombija, ovog puta je to bilo „samo“ 360 Intel procesora.

S obzirom na to da su objavljene fotografije slikane izbliza, teško je dešifrovati gde je roba tačno bila sakrivena, ali izgleda kao tajna pregrada koja je vezana za nosače sedišta. Na slikama se vidi da su komponente bile uvijene u novine verovatno kako bi se sprečila oštećenja, a slike raspakovane robe nisu dovoljno oštre kako bi se pročitale tačne oznake procesora. Međutim, veličina čipa, proporcije i gravure izgledaju savremeno i podsećaju na Raptor Lake ili možda čak Alder Lake čipove, piše Tom’s Hardware.

Pod pretpostavkom da se radi o srednjim Core i5-13400 CPU-ovima, ukupna vrednost zaplene bila bi veća od 72 hiljade dolara. Da su uspeli da prokijumčare robu, švercerska ekipa uspela bi da izbegne oko deset hiljada dolara poreza. Međutim, sudbina nije bila na njihovoj strani tako da se suočavaju sa velikim gubitkom i kineskim vlastima.

Krijumčari u ovoj azijskoj državi uglavnom su inspirisani razlikom PDV-a: roba koju kupe u Specijalnom administrativnom regionu Hong Konga (SAR) ima nultu stopu poreza. S druge strane, na kontinentalnom delu Kine PDV na robu široke potrošnje je 13 posto.

Zbog toga u ovoj državi postoji veliko sivo uvozno tržište kada je u pitanju tehnologija, koje ovakvim akcijama raste. Najpopularniji je šverc računarskih procesora, SSD-ova i GPU-ova, ali kupci koji kupe ovakvu robu ostaju bez garancije proizvođača. Pretpostavka je da su aktuelne tehnološke sankcije zapada prema Kini situaciju sa crnim tržištem samo pogoršale, a nije isključeno da će ono samo nastaviti da raste.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi