Analitičari: Huawei uspon i dalje šteti Apple tržišnom udelu u Kini

Padu prodaje iPhone uređaja na kineskom tržištu od skoro 13 posto doprineo je ponovni Huawei uspon koji nastavlja da preti američkom gigantu, tvrde analitičari

Analitičari: Huawei uspon i dalje šteti Apple tržišnom udelu u Kini

Uzevši u obzir da Apple ima skoro 30 posto prihoda od prodaje iPhone uređaja samo u Kini, a da je najnoviji pad isporuke ovih telefona dostigao 13 procenata u tom azijskom regionu, američki gigant će izgubiti mnogo ukoliko njen tržišni udeo i dalje bude ugrožen na ovakav način. Analitičari veruju da će se upravo to desiti, te da Huawei uspon stvara bujicu problema kompaniji Apple i da je on među glavnim razlozima za pad prodaje iPhone telefona.

Poznati industrijski analitičar Ming-Či Kuo uveren je i da je razlog za pad prodaje to što premijum potrošači pametnih telefona u Kini trenutno preferiraju savitljive umesto iphone telefona. Različite kineske firme trče ka masovnoj proizvodnji preklopnih uređaja i uključivanje takvih telefona sa jakim specifikacijama u ponudu trebalo bi da ih učini privlačnim za kupovinu u odnosu na proizvode kompanije Apple. S druge strane, vodeći svetski provajder informacija i savetodavnih usluga na tehnološkom tržištu IDC kaže da je upravo ponovni Huawei uspon glavni razlog za opadanje isporuka kalifornijskog giganta.

Međutim, poslovne prakse koje je Apple usvojio takođe su krive za ovaj postepeni pad, jer kompanija nastavlja da lansira iPhone uređaje sa ograničenim nadogradnjama. Na primer, većina Apple konkurenata promenila je svoje uređaje tako da oni imaju panele sa visokom brzinom osvežavanja od 120 Hz, dok Apple još uvek nije prešao na takve ekrane kada su u pitanju jeftinije opcije njegovih telefona poput iPhone 15 i iPhone 15 Plus modela.

I dok ovakva praksa stimuliše potrošače da kupe premijum iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max telefone, kompanija ujedno takođe može izgubiti potencijalne kupce jer oni možda nemaju budžet da kupe jedan od skupljih Apple telefona.

TrendForce je ranije izvestio da će Apple imati nekoliko izazova u 2024. godini kada je reč o prodaji telefona u Kini, pri čemu je ponovni Huawei uspon na tržištu jedan od njih. Međutim, nije da Huawei nema poteškoća jer njegov partner za proizvodnju čipova SMIC, ima svoje probleme.

Nedavno smo saznali da će SMIC navodno uspostaviti proizvodne pogone od 5 nm za svoje klijente, među kojima je i Huawei, te da će se komercijalizacija naprednih čipova desiti već tokom ove godine. Ipak, uzevši u obzir da su Kina i njene tehnološke kompanije pod sankcijama SAD, SMIC je primoran da koristi stariju DUV opremu za proizvodnju naprednih čipova, zbog čega bi čipovi napravljeni na ovaj način mogli da budu čak i do 50 posto skuplji nego oni koje pravi, trenutno najuspešniji proizvođač čipova na svetu, tajvanski TSMC.

To dalje znači da bi prvi 5 nm Huawei Kirin SoC mogao da bude izuzetno skup, uklanjajući prednost konkurentnih cena iz njegove naredne ponude premijum pametnih telefona. I dok možemo pretpostaviti da Apple definitivno gubi tlo pod nogama u Kini, to ne znači da oni koji polako dobijaju na ovom tržištu ne doživljavaju svoje muke. Međutim, kraj 2024. godine mogao bi da bude interesantan kako bismo videli koja od dve kompanije je uspela da izađe kao pobednik.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi