iPhone prodaja u Kini opala za 30 posto, nastavak negativnog trenda verovatan i u 2024.

S akcentom na najnovijoj Apple seriji telefona, iPhone prodaja u Kini je opala za čak 30 posto na godišnjem nivou, a analitičari očekuju nastavak ovog trenda

iPhone prodaja u Kini opala za 30 posto, nastavak negativnog trenda verovatan i u 2024.

Telefoni najnovije Apple serije uređaja doživeli su neoubičajeno spori početak u Kini, a to se potom odrazilo ukupnim negativnim trendom po američku kompaniju u ovoj državi. Naime, iPhone prodaja u Kini opala je za čak 30 posto na godišnjem nivou, a analitičari očekuju da će se opadajući trend nastaviti i tokom 2024. godine.

Ostatak tržišta mobilnih uređaja u ovoj azijskoj zemlji porastao je u decembru, a nasuprot kompaniji Apple, Huawei je zabeležio impresivan rast zahvaljujući svojoj liniji telefona Mate 60 koja se pokazala veoma uspešnom na domaćem tržištu. Analizu dosadašnjeg stanja tržišta i prognoze o budućem priredili su analitičari kompanije Jefferies koje je predvodio Edison Li, piše Bloomberg.

Predstavljanje iPhone 15 serije dogodilo se samo dve nedelje nakon iznenadnog lansiranja Huawei Mate 60 Pro telefona. Vodeći Huawei telefon sadrži novi procesor proizveden u Kini, a patriotizam je bio zaslužan za to da se ljudi prebace na telefone ove kompanije, tvrde analitičari.

Tako je kineski tehnološki gigant uspeo da povrati neke od kupaca koje je prethodno izgubio u korist kompanije Apple. Jefferies procenjuje da je Huawei isporučio 35 miliona pametnih telefona 2023. godine, uz određena ograničenja u snabdevanju koja sprečavaju da taj broj bude još veći.

Američka kompanija je u decembru prošle godine zabeležila dvocifreni pad obima prodaje, a analitičari predviđaju da će se slična situacija nastaviti i ove, 2024. godine. Popusti na Apple asortiman pametnih telefona porasli su prošle nedelje na različitim portalima za onlajn kupovinu, smanjujući na taj način prosečnu prodajnu cenu, bez stimulisanja rasta njenog obima.

Apple je u Kini dobio povećan udeo u prodaji nakon što su SAD odsekle Huawei od vodećih svetskih proizvođača čipova 2020. godine, kao što je jedna od najuspešnijih fabrika na svetu, tajvanski TSMC. Vraćanje tehnološke kompanije sa sedištem u Šenženu konkurentnosti na tržištu mobilnih uređaja, doveo je do toga da je ona polako vraća svoj tržišni udeo i sada razvija sopstveni softverski ekosistem kako bi se takmičio sa iOS i Android operativnim sistemima.

Uz to, iako su sankcije prvobitno „zakucale“ Huawei u mesto, one su je naterale, da nakon vremena koje je iskoristila da se praktično presabere, u saradnji sa kineskim vlastima razvija domaću naprednu proizvodnju i dizajn čipova od kojih zavise svi elektronski uređaji, među kojima, naravno i telefoni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (9)
  1. MegaSkot

    Trebali su i ranije to da naprave, kupuj domace!

  2. zamzung

    Buy China, welcome India. 👋

  3. NevisStarShine

    Trebali su i ranije to da naprave, kupuj domace!

    Pa samo bi skroz lud čovek pored onako povoljnih modela kod njih kupovao IPhone. Ajde Huawei, ali oni tamo imaju OPPO, IQOO, Vivo, ZTE... Ko nije u "blue bubble" fazonu, njemu iPhone bukvalno ne treba, gledam jutros OPPO Find X7 Ultra, ima dve periskopske kamere, odmakli su Kinezi i bez Huaweia daleko.

  4. MegaSkot

    Kinezi vole sve is USA, to je problem. :)

  5. jurodivi

    Imaju svašta ali Apple je za njih (i ne samo njih) statusni simbol, zato je iPhone toliko popularan tamo. Toliki pad prodaje je ustvari pomalo alarmantan jer signalizira pad standarda...
    Ne pomaže ni što je svaka nova serija skuplja od prethodne.

  6. NevisStarShine

    Kinezi vole sve is USA, to je problem. :)

    Ceo svet, osim USA, je prevazišao to ludilo, ima i drugih USA stvari da se kupe :) Nije sada 2013. I nisu kineski telefoni toliko iza Apple i Samsunga, pa sada je i Kinezima lakše da kupe IPhone, nema više prodaje bubrega, ali što bi kad mogu za 400$ kupe ovaj novi IQOO 12, 2x jeftiniji iPhone 15? Plus i ceo debakl sa sankcijama.

  7. MegaSkot

    Dzabe pises sto svi znamo. Kad sam bio u Kini, vecina je nosila iPhone i koristila MacBook ili iPad, to je realnost.

  8. Marti Misterija

    Partija naredila svojim clanovima da nema Epl vise i to je to. Znamo vec kako sekte funkcionisu. Trajace partijska disciplina par meseci i onda opet sve po starom.

  9. NevisStarShine

    Dzabe pises sto svi znamo. Kad sam bio u Kini, vecina je nosila iPhone i koristila MacBook ili iPad, to je realnost.

    Pa da, Kina mala zemlja xD

    Apple odavno tamo ima probleme, nije ovo nista novo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi