Analitičari: Pad TSMC prihoda moguć već sledeće godine

Iako će tajvanska fabrika za proizvodnju čipova imati koristi od velikih Apple i Nvidia narudžbina, analitičari očekuju pad TSMC prihoda u sledećoj godini

Analitičari: Pad TSMC prihoda moguć već sledeće godine

Šire usporavanje na svetskom tržištu potrošačke elektronike zajedno sa malom potražnjom za proizvodnjom čipova može da utiče na pad TSMC prihoda tokom 2024, tvrde analitičari. Iako će velike Nvidia i Apple narudžbine sigurno koristiti tajvanskoj fabrici za proizvodnju čipova, one bi mogle pomoći kompaniji u četvrtom kvartalu, ali ove godine.

Tržišne turbulencije tako stvaraju zabrinutost oko sposobnosti TSMC fabrike da održi svoj meteorski rast prodaje koji je iskusila u potražnji za elektronikom nakon epidemije koronavirusa, piše Wccftech.

Tako bi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company odnosno TSMC u četvrtom kvartalu ove godine mogao da poveća prihode između sedam i devet procenata, na osnovu pomenutih narudžbina.

Iako ovi procenti predstavljaju rast, finansijski izveštaj za drugo tromesečje doveo je do toga kompanija višestruko snizi svoje godišnje smernice o prihodima. Zbog toga je TSMC bio predmet mnogih novinskih naslova u tajvanskoj štampi, s obzirom na to da se kompanija suočila sa problemima u izgradnji novih fabrika.

Iako ovaj proizvođač čipova za sada drži smernica iz izveštaja, novinski izveštaji tvrde da ona može očekivati još jedan pad u finansijama. Međutim, Apple će verovatno imati blizu 86 miliona nardužbina za svoje telefone tokom sledećeg meseca, a Nvidia takođe pomaže jer popunjava TSMC kapacitete za svoje najnovije poluprovodničke tehnologije kojima ubrzava proizovdnju.

U skladu sa tim, prihodi za treći kvartal 2023. mogu biti u rasponu od 16,5 i 17,5 milijardi dolara, dok su za četvrti procenjeni na 18,6 milijardi. To predstavlja uzastopni rast od osam posto, odnosno rast iz kvartala u kvartal.

Ipak, 2024. možda bude sasvim drugačija. Potrošači i preduzeća u SAD trenutno se suočavaju sa rekordno visokom inflacijom, a kineski ekonomski rast je uslovljen tehnološkim sankcijama. Sve to skupa čini veliki deo TSMC prihoda, a predviđanja za SAD su zaglavljena između brige o povećanju kamatnih stopa i potencijalnoj recesiji.

Zbog toga je verovatan pad TSMC prihoda jer ove činjenice stvaraju nesigurne poslovne poteze, koji mogu uticati na tajvansku fabriku. Uz to, prognoze analitičara sugerišu i da bi tražnja za čipovima srednjeg ranga kao i neautomobilskih poluprovodnika mogla da nastavi da opada sledeće godine.

U ekonomskom smislu, oporavak će navodno biti u obliku slova L, gde je nagli pad proizvodnje praćen sporim oporavkom. Istovremeno, treba napomenuti i da su narudžbine za vafere u padu, a industrijski izvori očekuju da će TSMC ponuditi popuste od čak pet posto kucima na osnovu njihovih profila nabavke.

Na taj način, tržište poluprovodnika postaje još neizvesnije, s obzirom na to da najuspešnija fabrika nailazi na probleme. Neizvesnije zato što je globalni lanac snabdevanja uzdrman, s obzirom na to da su na snazi sankcije zaprada ka Kini, koja je inače bila veliki kupac u ovoj industriji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi