Huawei 5 nm Kirin 9006C čipset je izgleda napravio TSMC, a ne SMIC

Pri rastavljanju Qingyun L540 računara, istraživačka firma TechInsights otkrila je da je njegov Huawei 5 nm Kirin 9006C čipset u stvari napravio TSMC, a ne SMIC

Huawei 5 nm Kirin 9006C čipset je izgleda napravio TSMC, a ne SMIC

Kineski tehnološki gigant Huawei nedavno je predstavio novu liniju laptop računara Qingyun L540, koje pokreću takođe novi procesori i to oni zasnovani na 5 nm proizvodnom procesu, a nove informacije ukazuju da taj čip ipak nije napravila kineska fabrika SMIC. Pri rasklapanju jednog od računara, istraživačka firima TechInsights otkrila je da je Huawei 5 nm Kirin 9006C čipset u stvari zasnovan na TSMC proizvodnom procesu, što znači da, kako tvrdi, kineska fabrika i dalje nije spremna da savlada ovu proizvodnu tehnologiju.

To, kako ističe firma, znači da će Huawei još neko vreme ostati zavisan od tajvanskog proizvođača čipova TSMC. U pitanju je važno otkriće s obzirom na aktuelne geopolitičke tenzije i sankcije kolektivnog zapada prema kineskoj industriji čipova koje ograničavaju Huawei na snabdevanje tehnologijom izvan Kine. Tajvanska fabrika koristila je ovaj proizvodni proces 2020. godine, što je bilo otprilike u isto vreme kada su SAD počele da uvode nove sankcije prema kompaniji Huawei i Kini uopšte, među kojima je bila i zabrana saradnje sa TSMC-om.

Portal Bloomberg tražio je komentare od kompanija Huawei i TSMC, ali nijedna nije od njih nije odgovorila na pitanja.

Iako ova situacija možda može da deluje nepovoljno za kineski razvoj industrije čipova, pošto se pričalo da SMIC počinje sa proizvodnjom ne samo 5 nm, već i 3 nm čipova, ovo može da znači da je kineska fabrika trenutno jednostavno i dalje u procesu priprema za ovaj poduhvat. Posebno uzevši u obzir i sankcije koje su i dalje na snazi, koje teraju fabriku da umesto novije EUV (ekstremno ultraljubičaste) litografije, mora da koristi stariju DUV (duboko ultraljubičastu) litografiju u proizvodnji.

Osim toga, SMIC je nedavno uspeo da proizvede Kirin 9000s čipset na nešto slabijem, ali i dalje naprednom, 7 nm proizvodnom procesu, što svakako predstavlja korak napred u razvoju poluprovodničke industrije u Kini.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Je l' hoće da kažu da je ovo stari supply u pitanju, star 4 godine? I da je inventory čuvao Huawei, iz zbog zna kog razloga?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi