Intel je rezervisao EUV opremu za proizvodnju čipova koju će ASML praviti sve do polovine 2025.

Sve ASML High-NA EUV litografske mašine za proizvodnju čipova koje će holandska kompanija napraviti do polovine sledeće godine, Intel je rezervisao za sebe

Intel je rezervisao EUV opremu za proizvodnju čipova koju će ASML praviti sve do polovine 2025.

Intel ima ozbiljne planove da se suprotstavi konkurenciji na tržištu čipova i uložio je sve karte u EUV (ekstremno ultraljubičastu) litografiju, odnosno mašine za proizvodnju čipova koje pravi holandska kompanija ASML. U prilog tome govori da je američki gigant rezervisao sve EUV High-NA mašine za proizvodnju čipova koje će ASML napraviti do polovine sledeće godine, što znači pet do šest kompleta ove opreme, koliko holandska kompanija na godišnjem nivou i proizvodi, tvrdi portal TheElec.

Iako informacije nisu potvrđene, Intel navodno planira da iskoristi ASML opremu u svojim predstojećim 18A (1,8 nm) i 14A (1,4 nm) proizvodnim procesima, kojim planira da njegovo odeljenje za proizvodnju čipova ode ispred tržišnih konkurenata.

Analitičari očekuju da će osim kompanije Intel i kompanije kao što su Samsung i SK Hynix primiti početnu seriju EUV High-NA, ali bi one mogle da stignu tek u drugoj polovini 2025, s obzirom na to da je Intel većinu opreme koja će se proizvoditi do tada, rezervisao za svoje potrebe.

Iako je, međutim, uloženo mnogo novca u opremu, ne treba zaboraviti da Intel praktično tek sada ulazi u svet ekstremno ultraljubičaste litografije, i da je godinama unazad bio u zaostatku u odnosu na konkurente koji su pre njega prešli na napredni EUV proces proizvodnje. S tim u skladu, Intel tek treba da se pokaže u, za njega novom načinu proizvodnje čipova, o čemu će govoriti prinosi i efikasnost samog procesa.

Ipak, ogromna svota novca uložena u nove mašine govori da kompanija ne planira da odustane, a samo jedna od novih EUV High-NA litografskih mašina košta oko 370 miliona dolara. Ukoliko u obzir uzmemo da je Intel naručio pet do šest ovih mašina, ukupan iznos investicije mogao bi da iznosi oko dve milijarde dolara.

Na taj način, Intel možda uspe da ponovo oživi svoj ugled na tržištu, a bolji način od ulaganja ogromne količine novca u visokokvalitetnu opremu skoro i da ne postoji. Olakšavajuća okolnost u ovom slučaju je i to što je taj novac prikupljen od američkih poreskih obveznika koji je potom distribuiran preko američkog zakona o čipovima, koji je u prošlosti favorizovao ovu kompaniju, a deluje da je i sada tako.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Šta će im? Eventualno da prave nove Kirine.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi