iPhone 16 navodno ostaje bez značajnih novina i nadogradnji što potencijalno dovodi do pada ovogodišnje prodaje

Predstojeća iPhone 16 serija telefona neće dobiti nikakve značajne karakteristike i unapređenja, tvrde Barclays analtičari predviđajući pad prodaje u 2024.

iPhone 16 navodno ostaje bez značajnih novina i nadogradnji što potencijalno dovodi do pada ovogodišnje prodaje

Dok se Apple priprema za lansiranje nove iPhone 16 serije telefona kasnije ove godine, analitičari multinacionalne Barclays banke iz Londona predviđaju da će ona u stvari oboriti prodaju kompanije u ovoj godini. Razlog tome je, kako tvrde, to što telefoni ove serije neće imati nikakve posebne i ubedljive karakteristike i unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju uređaja.

Međutim, uz to, ova analiza navodi i da Apple odeljenje za usluge neće osetiti smanjenje rasta u 2024. godini, uprkos najavljenom padu prodaje uređaja, prenosi Wccftech. Cena akcija kompanije je već pala sa 161 na 160 dolara, što nije mnogo velika razlika opisana u analizi, ali dodatne informacije koje je objavio 9to5 Mac otkrivaju da kupertinska kompanija izgleda i neće imati sjajnu novu godinu.

Primarni generator prihoda ove kompanije su iPhone telefoni, a s obzirom na to da nova generacija ovih uređaja navodno neće nuditi posebne novine, upravo to će oboriti glavni Apple prodajni segment. Ipak, analitičari pomenute banke ne pominju koje karakteristike će telefoni imati, pa nije baš jasno na osnovu čega donose takve zaključke.

Insajderi, sa druge strane, tvrde da će oba Pro modela predstojeće serije imati telefoto „tetraprizma“ kameru, a najbolji model navodno dobija takozvanu „super telefoto“ opciju kako bi se razlikovao od drugih uređaja u seriji.

Iako analitičari tvrde da pad prodaje neće oboriti odeljenje za usluge, oni ipak kažu da će ovaj segment usporiti rast, penjući se samo 10 posto u fiskalnoj 2024. godini i osam posto u fiskalnoj 2025, što je daleko ispod ranijih procena o rastu od 20 odsto. U finansijskim izveštajima za 2023. godinu, videli smo da je samo odeljenje za usluge doživelo porast prihoda u poređenju sa prethodnim kvartalima, dok je prodaja hardvera nastavila da opada.

S obzirom na to da i analitičari banaka znaju da pogreše, tokom godine ćemo videti da li će se ovakav Apple trend nastaviti ili će naprotiv otići u drugom smeru, jer je kompanija predstavila i svoje Vison Pro naočare proširene realnosti, kojima analitičari nisu posvetili pažnju u svom izveštaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Ove godine ja predvidjam 48 mpx uw kameru sto je u startu veliko unapredjenje jer ce uw senzor biti sa 15 obicne…. Dok ako ne ove god iduce dobijamo telefoto 48 mpx u startu meni je to veliko unapredjenje ako bude sve na 16 pro modelu, mada sumnjam… na zalost da ce telefoto cam dobiti senzor od 48Mpx

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi