MediaTek čipovi se možda u većem broju nađu u Samsung uređajima jer kompanija u tu svrhu nudi popust

Tajvanski dizajner čipova kompaniji Samsung navodno nudi posebne cene za poluprovodnike, pa se tako MediaTek čipovi možda u većem broju nađu u njenim uređajima

MediaTek čipovi se možda u većem broju nađu u Samsung uređajima jer kompanija u tu svrhu nudi popust

Kompanija MediaTek navodno pregovara sa tehnološkim gigantom iz Južne Koreje, kompanijom Samsung o većem udelu njenih čipova u Galaxy serijama uređaja, a da bi je privukao nudi joj specijalne cene. Tako se u budućnosti MediaTek čipovi možda u većem broju nađu u različitim Samsung uređajima.

To je svakako dobra stvar jer je MediaTek nedavno napravio bum na tržištu lansirajući trenutno možda i najbolji mobilni čipset na svetu Dimensity 9300, koji se ističe po svojoj jedinstvenoj arhitekturi jezgara, što govori o njegovom kvalitetu. Ipak, Samsung navodno želi da proširi upotrebu MediaTek čipova, ali za svoje „budžestke modele“, odnosno one telefone nešto niže klase.

To znači da Dimensity 9300 nećemo videti u Samsung telefonima, bar ne još. U svakom slučaju, poznato je da južnokorejski gigant svakako koristi čipove različitih kompanija u svojim uređajima, kako sopstvene, tako i one koje dizajniraju Qualcomm i MediaTek, naravno u različitom obimu.

Upravo zbog toga, MediaTek pokušava da poveća svoj udeo u ovom poslu. Izuzimajući Galaxy M53, većina čipova tajvanskog dizajnera koji napajaju Galaxy uređaje je u A3 ili nižem opsegu.

Jeftiniji telefoni prirodno imaju najniže troškove za materijal, pa bi smanjenje cene čipova, što je jedna od najskupljih komponenti, moglo da zvuči lepo. Uz to, ovaj dogovor bi mogao da se iskoristi i kao poluga protiv konkurentske kompanije Qualcomm, ukoliko ona planira da poveća svoje cene.

MediaTek u ponudi ima i jako dobre čipsetove srednje i više klase, ali trenutno oni nisu deo pregovora, tvrdi Twitter (X) insajder pod imenom @Tech_Reve.

https://twitter.com/Tech_Reve/status/1754009904975867954

Samsung je nedavno ponovo uveo sopstveni Exynos čipset na svoje premijum telefone najnovije Samsung Galaxy S24 serije uređaja, a osim toga sa kompanijom Qualcomm ima dugogodišnji ugovor o kupovini čipova specialno za Galaxy modele. U skladu sa tim kompanija možda jednostavno neće želeti još jednog dobavljača za skuplje Galaxy telefone. Međutim, možda se desi i da MediaTek u budućnosti uspe da istera Qualcomm iz ove priče.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi