Microsoft svrgnuo Apple sa mesta najvrednije kompanije na svetu

Iako je titula izgleda samo privremenog karaktera, jučerašnja činjenica da je Microsoft svrgnuo Apple sa mesta najvrednije kompanije na svetu je tu

Microsoft svrgnuo Apple sa mesta najvrednije kompanije na svetu

Iako je tehnološki gigant iz Kupertina imao veliki uspeh u protekloj deceniji, što mu je omogućilo da postane najvrednija javna kompanija na svetu, ni njegovi konkurenti ne zaostaju u tom pogledu, posebno što je juče Microsoft svrgnuo Apple sa ove pozicije. Akcije kompanije koja stoji iza iPhone uređaja u toku jučerašnjeg berzanskog dana pale su za 0,3 posto, dok je Microsoft porastao za 0,5 procenata, preneo je Reuters.

To je dovelo do toga da Microsoft novčana vrednost juče u jednom trenutku na berzi iznosi 2,903 biliona (američkih triliona) dolara, dok je Apple bio na 2,889 biliona dolara.

Uopšteno gledajući, Apple akcije su slabo započele godinu zbog rastuće zabrinutosti oko potražnje njenih proizvoda na tržištu. Na drugoj strani akcije kompanije Microsoft su naglo porasle od prošle godine i to najviše zahvaljujući njenoj ulozi u oblasti veštačke inteligencije i partnerstva sa kompanijom OpenAI, koja je tvorac ChatGPT bota. Apple tokom čitave prošle godine u kojoj je AI tehnologija doživela procvat nije znatno doprineo na tom polju, iako navodno radi na svojim velikim jezičkim modelima sa različitim aplikacijama.

Međutim, nova Microsoft titula je izgleda samo privremenog karaktera, što će na kraju krajeva reći i stanje berze danas, a Apple se sprema da i zvanično lansira Vision Pro naočare virtualne i proširene realnosti, uz ostale uređaje koji će stizati tokom godine.

Takođe, privremenost titule leži i u tome što je Microsoft u prošlosti takođe uspevao da prestigne Apple sa mesta najvrednije kompanije, između ostalog i tokom 2020. i 2021. ali to nije bilo nešto trajnije. Tada je Microsoft svrgnuo Apple sa ove pozicije zbog nestašica u lancu snabdevanja koje su uticale na industriju tokom pandemije COVID-19. To je rezultiralo padom cena akcija kupertinskog giganta, a Microsoft politika rada od kuće omogućila mu je da dodatno ojača svoju poziciju u istom periodu. Oba ova faktora tako su doprinela rastu vrednosti Microsoft akcija.

Zatim dolazimo do prošle godine, kada Apple nije predstavio nikakve nadogradnje iPad uređaja i to se odrazilo na njegove prihode. Međutim, 2024. trebalo bi da bude prilično „zauzeta“ godina za Apple jer su u planu novi proizvodi. U prvoj polovini godine trebalo bi da stignu iPad Pro modeli sa OLED ekranom i M3 čipom, a oni bi između ostalog trebalo da ojačaju prodaju.

U planu su naravno i Apple Vision Pro naočare koje ćemo verovatno videti već 2. februara, a tržišni analitičar Ming Či Kuo izjavio je nedavno da bi naočare mogle da se rasprodaju brzo što potom dovodi do potencijalne nestašice, što znači da tražnja raste.

Međutim, uzevši u obzir cenu ovog uređaja koja iznosi „samo“ 3.500 dolara, definitivno je da ovaj uređaj neće biti dostupan širim narodnim masama, a samim tim i masovnoj proizvodnji, pa tako možda i ne uspe da podigne prodaju kompanije na dovoljnom nivou. Ipak, još jer rano za spekulacije, jer su sve ove informacije o kretnjama na tržištu i berzi trenutno samo pretpostavke, ali činjenica koja je tu je to da se odnos snaga tehnoloških giganata polako menja, samo je pitanje njegove trajnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Nije vise 🤣🤣🤣 azurirajte clanak🤣

  2. Pitanje je vremena kada će odnos ponovo biti kao 90tih.
    Microsoft stoji iza OpenAI...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi