Nemačke subvencije za Intel i TSMC vise o koncu zbog odluke Ustavnog suda

Najnovija odluka Ustavnog suda ugrožava nemačke subvencije za Intel i TSMC, odnosno skoro 10 milijardi odvojenih za dovođenje proizvođača čipova u ovu zemlju

Nemačke subvencije za Intel i TSMC vise o koncu zbog odluke Ustavnog suda

Poluprovodnički snovi u Nemačkoj se izgleda prekidaju, s obzirom na to da je najnovija odluka Federalnog Ustavnog suda ove zemlje u pitanje dovela najmanje 10 milijardi evra državne pomoći namenjene otvaranju fabrika čipova. Tako su nemačke subvencije za Intel i TSMC sada pod znakom pitanja, s obzirom na to da je sud u gradu Karlsrue već odlučio da ukine tzv. vanbudžetsko finansiranje za akcije u vezi sa klimatskim promenama, iz fonda vrednog 770 milijardi evra.

Vanbudžetsko finansiranje odnosi se na novac namenjen za posebne svrhe ili projekte koji se drži odvojeno od budžeta opšte vlade. Ova vrsta finansiranja je često određena za specifične inicijative ili rashode, kao što su infrastrukturni projekti ili subvencije, i njime se upravlja odvojeno kako bi se održala transparentnost i odgovornost.

Tako je sud doneo odluku da  prenamena 60 milijardi evra pandemijske pomoći iz 2021. za finansiranje Nemačkog fonda za klimu i transformaciju krši nemački Ustav, poznat kao Osnovni zakon. Odluka je izazvala strah u Berlinu da bi slična sredstva mogla da budu ukinuta do kraja godine, piše Bloomberg.

Jedno od njih je i ono namenjeno razvoju poluprovodničke industrije u Nemačkoj. To znači da bi ceo fond u kome je preostalo 770 milijardi evra, od kog ranije odvojeno 100 milijardi nemačkoj vojsci, mogao da se suoči sa egzistencijalnom krizom.

U avgustu ove godine Berlin je plainrao da „povuče“ 20 milijardi evra iz ovog fonda kako bi finansirao izgradnju fabrika čipova koje treba da vode Intel, TSMC i GlobalFoundaries. Deset milijardi bilo je namenjeno za Intel projekat u Magdeburgu, dok bi TSMC fabrika u Drezdenu dobila dodatnih pet milijardi evra. Sada, od ovog posla možda ništa ne bude, ukoliko sud donese slične odluke kao i u vezi sa tzv. klimatskim promenama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi