SK Hynix nije prekršio sankcije, Huawei Mate 60 ipak koristio staru memoriju

Korejski SK Hynix nedavno se našao u nebranom grožđu, kada je otkriveno da Huawei Mate 60, uprkos sankcijama SAD koristi njihove memorijske module

SK Hynix nije prekršio sankcije, Huawei Mate 60 ipak koristio staru memoriju

Huawei ima zabranu saradnje sa svim kompanijama koje koriste SAD tehnologiju, uključujući i SK Hynix, pa je situacija postala neprijatna za jednog od najvećih proizvođača memorijskih modlu na svetu kada je otkriveno da novi Huawei Mate 60 telefoni koriste njihovu memoriju.

TechInsights je otvorio nekoliko novih Huawei telefona, kako bi utvrdio koje čipove koristi Huawei i pritom prikazao novi Kirin 9000S, SK Hynix memoriju, ali i činjenicu da Huawei Mate 60 Pro ima duplo više kineskih čipova od prethodne generacije.

Ovo je izazvalo revolt kod predstavnika SAD, posebno jer je kompaniji SK Hynix zabranjeno da prodaje memoriju kineskom tehnološkom gigantu. Konkretni Hynix moduli su na tržištu od 2021. godine, a Huawei je ove memorijske module koristio u svojim Mate X3 i P60 Pro uređajima koji su predstavljeni početkom ove godine, navodi Bloomberg.

Kompanija SK Hynix je izjavila da nije poslovala sa Huawei otkako su na snagu stupile američke sankcije i da istražuje šta se desilo sa konkretnom memorijom. Zvaničnici Vašingtona su takođe započeli istragu o Mate 60 Pro i njegovom procesoru.

Republikanski zakonodavci su u četvrtak izvršili pritisak na Bajdenovu administraciju da potpuno odvoji Huawei i kineskog proizvođača čipova, Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), od američkih dobavljača. Oni tvrde da novi Huawei uređaj pokazuje neefikasnost sankcija koje su do sada nametnute tim firmama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (7)
  1. joojant200

    dva puta sam procitao tekst i dalje ne razumem sta je pisac hteo reci? Jedno pise u naslovu a drugo u tekstu.

  2. psychofedex

    dva puta sam procitao tekst i dalje ne razumem sta je pisac hteo reci? Jedno pise u naslovu a drugo u tekstu.

    Nakon sankcija nisu saradjivali i Huawei nije mogao da kupi nove module i koristili su njihove stare module koje su imali na stanju pre nego sto su sankcije stupile na snagu.

  3. joojant200

    ban je iz 2020te, memorije iz 2021 nista mi nije jasno :)

  4. psychofedex

    ban je iz 2020te, memorije iz 2021 nista mi nije jasno :)

    To vec ne znam :D permutovao sam, nesto sam se istripovao da su sankcije krenule pocetkom 2021.

  5. joojant200

    ima vise sankcija ko ce ih pohvatati sve :) ja računam od p40 bez google koji je iz 2020te :)

  6. Maximuss

    Sankcije su uvođene sukcesivno, a oni su memoriju kupili pre dve godine i sad je iskoristili za telefone

  7. joojant200

    Ne, nego su je nabavili preko posrednika.
    'The Korean chipmaker reiterated that it hasn’t sold any of its products to Huawei since the U.S. blacklisted Huawei in 2020'

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi