Šta to sprema Microsoft za Surface i Windows 11 AI događaj koji se održava sledeće sedmice?

Akcenat Microsoft događaja će biti sledeća generacija servisa sa AI asistencijom kao i novi Surface hardver na bazi Arm arhitekture, kombinacija o kojoj se dugo priča i od koje se mnogo očekuje

Šta to sprema Microsoft za Surface i Windows 11 AI događaj koji se održava sledeće sedmice?

Microsoft će biti domaćin specijalnog događaja koji će se održati 20. maja u američkom gradu Sijetlu. Kao i uvek, kompanija ostaje tajanstvena u vezi sa tim šta ćemo sve od noviteta videti tokom održavanja događaja.

Srećom, već imamo prilično dobar uvid o čemu Microsoft namerava da razgovara i gotovo sigrno će uključiti Windows verziju operativnog sistema sa AI optimizacijom, zatim novu seriju Surface Windows PC prenosnih računara i AI servisima koji će ih spojiti u jedinstveni sistem.

Očekuje se da će Microsoft otkriti svoje sledeće veliko ažuriranja za Windows 11 OS, koje će biti pušteno u opticaj kasnije tokom ove godine pod oznakom Windows 11 24H2. Prvo će ga dobiti nova generacija računara koji koriste Qualcomm Snapdragon X procesor, a koji će zvanično biti lansirani u junu, dok se veća dostupnost na ostatku svetskog tržišta, očekuje tek na jesen.

Veliki fokus ovogodišnjeg ažuriranja za Windows 11 sistem je stavljen na servisima pokretanim od strane veštačke inteligencije sledeće generacije. Očekuje da će za izvršavanje nekih naprednijih AI funkcija, biti potreban namenski hardver u vidu neuronske procesorske jedinice (NPU) sa 40-45 TOPS-a snage. Predstojeći Qualcomm procesor ispunjava navedene kriterijume, a očekuje se da će čipovi sledeće generacije koji stižu iz pogona kompanija Intel i AMD tokom 2025. godine, takođe pokretati ove napredne AI funkcije.

Microsoft AI Explorer

Verovatna najveća zvezda čitavog događaja biće AI Explorer, pod čijom će se kapom naći brojne napredne AI funkcije sledeće generacije, a koje će stići na Windows 11, kasnije ove godine. AI Explorer će ponuditi skup funkcija koje koriste NPU hardver nove generacije kako bi omogućili Windows sistemu da pokreće AI funkcije u pozadini, koje analiziraju sve što radite i čuvaju to u vidu vremenskog preseka vaših aktivnosti.

Navodno ova funkcija uključuje istoriju u vidu vremenskog preseka koji će vam omogućiti da se krećete unazad kroz sve stvari koje ste do tada uradili na računaru, a koje je AI snimila kako bi se prisetili stvari koje ste radili i koje su vam sada potrebne i to u bilo kom trenutku, samo prostim unošenjem kriterijuma za pretragu.

Na primer, ako ste ćaskali sa prijateljicom po imenu Sara na WhatsApp-u slučajno spomenuvši spisak filmova koje želela da pogleda, kucanje „pokaži mi listu filmova koju je Sara želela da vidi“, prikazaće tačan trenutak kada se razgovor desio.

AI Explorer takođe može da analizira šta je trenutno na ekranu i da pruži kontekstualne predloge na osnovu onoga što može da vidi. Primer ovoga je gledanje dve aplikacije ili web stranica jedne pored druge i zahtev AI Explorer-u da uporedi te dve stvari.

Advanced Windows Studio Effects

Microsoft takođe planira da predstavi niz poboljšanih Windows Studio efekata, posebno sa novim video efektima koji će primeniti filtere u realnom vremenu u nekoliko različitih stilova. Očekuje se da će oni biti ugrađeni u sam Windows i da se mogu primeniti u bilo kojoj aplikaciji koja koristi ugrađenu web kameru i Studio Effects filtere.

Microsoft Live Captions

Microsoft radi na novoj funkciji zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji koja će omogućiti prevođenje različitih jezika u realnom vremenu na osnovu zvuka koji se reprodukuje na sistemu.

Local Generative AI

Očekuje se da će Microsoft pričati o tome kako omogućiti generativnu AI na samom uređaju bez aktivne internet veze. Do sada su mnoga iskustva veštačke inteligencije na Windows 11 sistemu bila bazirana na internetu, što omogućava računarima bez NPU jedinice, da koriste LLM tehnologiju. Počev od kraja ove godine, Copilot će dobiti neke lokalne, generativne AI mogućnosti, smanjujući njihovu zavisnost povezivanja sa internetom i to na računarima sa namenskim NPU hardverom.

Očekuje se da će druga polovina ovog događaja biti posvećena Microsoft Surface računarima i novoj generaciji  „Windows on Arm“ platforme. Konkretno, Microsoft će predstaviti korisnicima varijante Surface Pro 10 i Surface Laptop 6, prenosnih računara oba pokretana novim Qualcomm procesorima Snapdragon X serije.

Qualcomm čip navodno isporučuje bolje performanse od poslednje generacije Intel Core Ultra procesora na polju performansi i energetske efikasnosti, pa čak i razmenjuje „udarce“ sa najnovijim MacBook Air i MacBook Pro modelima. To je prvi konkurentan „Windows on Arm“ procesor, a proizvođači hardvera su konačno dovoljno sigurni da pozicioniraju „Windows on Arm“ uređaje kao deo svoje ponude „mejnstrim“ korisnicima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

To je upravo ono što ćemo videti sa dolaskom Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 modelima koji će biti predstavljeni na ovom događaju. Microsoft namerava da prvi ponudi laptop računare sa Arm čipovima, u okviru Surface linije uređaja. Očekuje se i da drugi proizvođači računara, kao što su Dell, HP i Lenovo najave sopstvene modele prenosnih računara sa Qualcomm CPU rešenjem, otprilike u isto vreme.

Prvi laptop uređaji iz Snapdragon X serije biće isporučeni kupcima već tokom juna, a očekuje se da će upravo Microsoft Surface Pro i Surface Laptop 6 računari, biti prvi ove vrste.

Microsoft Surface Laptop

Surface Laptop linij je potreban novi i svežiji dizajn i zvuči kao da je to ono što bismo mogli da dobijemo sa Surface Laptop 6 verzijom. Novi Surface Laptop sa Arm tehnologijom će biti dostupan u obe aktuelne veličine ekrana od 13,8 i 15 inča, a oba će koristiti tanje okvira sa zaobljenim uglovima ekrana.

Pored toga, za uređaj se takođe kaže da će imati bolju tastaturu i veći touchpad, za koji se kaže da je sličan trackpad-u koji se nalazi na Surface Laptop Studio 2 verziji. Postoji velika verovatnoća da će uređaj dobiti bolji izbor portova, uključujući: jedan USB-A, dva USB-C i specijalni Surface Connect.

Surface Pro

Surface Pro će dobiti tek manja unapređenja. Imaće sličan dizajn kao i Surface Pro 10 pošto se radi o računaru za posao, uključujući zaobljene uglove ekrana koji su debitovali sa tim modelom. Uređaj će biti dostupan u više boja, kao i Surface Pro Type Cover, koji je unapređen namenskim Copilot tasterom.

Microsoft planira da po prvi put ponudi Surface Pro koji pokreće Arm u konfiguraciji sa OLED ekranom, a koji po karakteristikama odgovara onom na najnovijoj verziji iPad Pro tablet uređaja. Novi Microsoft računar će koristiti anti reflektivni premaz, sličan onome koji koristi Surface Pro 10 za poslovno orijentisane korisnike.

Surface Go 4 Šuška se i o Surface Go 4 modelu koji bi prema prethodnim informacijama trebao biti dostupan za kupovinu već ovog leta. Do sada je Surface Go 4 bio dostupan isključivo za poslovne kupce, ali to ne znači da niste mogli da pronađete Surface Go 4 u maloprodaji, kao što su Best Buy ili Amazon, prenosi Windows Central.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi