WhatsApp će uskoro omogućiti integraciju sa drugim chat aplikacijama

Prinudom WhatsApp-a da omogući interoperabilnost sa manjim konkurentima, regulatori žele da podstaknu konkurentniju sredinu koja je pogodna za inovacije

WhatsApp će uskoro omogućiti integraciju sa drugim chat aplikacijama

Evropska unija nastavlja da koristi svoju regulatornu moć u tehnološkoj industriji, ovog puta usmeravajući svoju pažnju na WhatsApp. Ovaj gigant u svetu komunikacije, koji radi pod kišobranom kompanije Meta, sprema se da predstavi revolucionarnu funkciju koja omogućava integraciju sa aplikacijama za dopisivanje trećih strana poput Telegrama i Signala.

Ova najnovija vest prati obrazac EU u disciplinovanju tehnoloških giganata kako bi suzbila predatorne prakse prema potrošačima, podsećajući na njene prošle sukobe sa kompanijom Apple. Integracija WhatsApp-a sa trećim stranama, koja se očekuje, biće opcija koju korisnici sami biraju unutar postavki aplikacije, pružajući im autonomiju da odaberu sa kojim trećim platformama žele da se povežu, javlja Talk Android.

Rani pregledi otkrivaju jednostavan proces aktivacije, gde korisnici mogu da pronađu opciju “Podrška za dopisivanje sa trećim stranama” u postavkama WhatsApp postavkama i da odaberu iz liste kompatibilnih aplikacija. Kada je aktivirana, posećeni deo “Razgovori sa trećim stranama” pojaviće se na listi razgovora korisnika, jasno razlikujući eksterne razgovore od razgovora unutar WhatsApp-a.

Međutim, privlačnost proširene povezanosti dolazi sa određenim upozorenjima. WhatsApp ne okleva da upozori korisnike na povećanu podložnost prevarama i spama inherentnu u razgovorima sa trećim stranama, što je odstupanje od njegovog poznatog enkriptovanog okruženja. Iako postoji određena zabrinutost sa poslovnog aspekta, ovaj korak je u skladu sa aplikacijinim standardima sigurnosti, iako je nateran regulatornim pritiskom.

Ipak, uočljiva su i određena ograničenja. Integracija je usmerena prema osnovnom slanju tekstualnih poruka i deljenju medijskih sadržaja, pri čemu su napredne funkcije poput nestajućih poruka i reakcija emoji-ima ograničene, barem u početku. Ovo naglašava delikatnu ravnotežu između usklađenosti i očuvanja osnovnih funkcionalnosti aplikacije.

U srcu ovog pomaka leži Digitalni tržišni zakon Evropske komisije (DMA), legislativna gromada usmerena na razbijanje monopolističkih praksi u digitalnoj sferi. Prinudom WhatsApp-a da omogući interoperabilnost sa manjim konkurentima, regulatori žele da podstaknu konkurentniju sredinu koja je pogodna za inovacije i izbor potrošača.

Iako WhatsApp tvrdi da će početna implementacija biti ograničena na evropsku regiju, ehoi regulatornog nadzora odjekuju širom globalnih tržišta. Posledice idu dalje od obične tehničke integracije, signalizirajući pomak u dinamici komunikacije putem aplikacija.

Analitičari se mogu žaliti na kompromise koje nameće regulatorna intervencija, ali zagovornici antimonipolskih praksi tvrde da je neometana interoperabilnost ključna za podsticanje fer konkurencije i osnaživanje potrošača. Dok se tehnološko tržište priprema za dalje promene, jedno ostaje jasno: borba EU za prava potrošača ne pokazuje znake usporavanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi