TSMC ne žali novca samo kako bi što pre započeo proizvodnju 2 nm čipova

TSMC troši ogroman novac na povećanje proizvodnje 2 nm čipova sugerišu finansijski izveštaji na polju proizvodnje

TSMC ne žali novca samo kako bi što pre započeo proizvodnju 2 nm čipova

Tajvanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika (TSMC) mogla bi povećati svoje kapitalne izdatke na 37 milijardi dolara 2025. godine, prema najnovijem izveštaju investicione banke UBS koji su citirani u tajvanskoj štampi. UBS dodaje da bi potrošnja TSMC-a za 2024. godinu mogla da bude na znatno većem nivou od njegovih prvobitnih planova, odnosno 32 milijarde dolara, pošto je kompanija zauzela agresivan pristup u osvajanju i primeni 2 tehnologije proizvodnje čipova i to znatno pre roka.

UBS veruje da TSMC vidi snažnu potražnju od strane svoj dugogodišnjeg strateškog partnera, kompanije Apple za sledećom generacijom iPhone-a i njegovim 3-nanometarskim proizvodima, što mu može omogućiti da ostvari godišnji rast prihoda od 13% u trećem kvartalu ove godine.

Prema detaljima, UBS je prilično optimističan u pogledu uticaja AI tehnologije na ciklus dešavanja u sferi poluprovodnika. Industrija čipova je veoma ciklična, pri čemu proizvođači odlučuju o kapacitetu na osnovu projekcija porudžbina, a firme ili ne uspevaju, zadovoljavaju ili premašuju ovu potražnju. Nakon što su kompanije kao što su AMD i Intel završile sa nadogradnjom linije svojih najnovijih proizvoda, fabrike kao što je TSMC odahnu i čekaju sledeću generaciju čipova sa primenom novih tehnologija.

TSMC će povećati investicije na rekordan nivo 2025. godine zbog velike potražnje za 2 nm čipovima

UBS veruje da će zahvaljujući zamahu veštačke inteligencije i AI tehnologije, TSMC zarada po akciji za period od 2024. do 2028. godine iznositi 40,14 NT$, 53,27 NT$, 60,75 NT$, 69,5 NT$ i 80,23 NT$, respektivno. AI i računarstvo visokih performansi takođe bi trebalo da pomognu TSMC-u sa njegovom bruto maržom, a kompanija takođe rapidno  ulaže i povećava svoje kapacitete za proizvodnju i pakovanje čipova.

Najnoviji izveštaj sugeriše da će do kraja ove godine TSMC kapacitet pakovanja CoVoS silicijumskih diskova tzv „kolača“ iz koga se dobijaju čipovi, dostići 40.000 diskova mesečno do kraja 2024. i da će porasti na 55.000 jedinica mesečno do kraja sledeće godine.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Na polu kapitalnih rashoda, navodi se da je UBS procenio da će rashodi za ovu godinu biti najviši, prema smernicama koje je dao TSMC. Prognoze se trenutno kreću između 28 milijardi dolara i 32 milijarde dolara. Za 2025., današnji izveštaj sugeriše da bi potrošnja u kapitalna ulaganja mogla da dostigne nivo od čak 37 milijardi dolara.

Izveštaj takođe sugeriše da su kapitalni izdaci TSMC-a mahom posledica ulaganja u proizvodnju 2-nanometarskih čipova. Dok bi TSMC trebalo da počne masovnu proizvodnju od 2 nanometra sledeće godine, procene sugerišu da firma ide ispred planova i rokova kada je u pitanju instalacija potrebne opreme i postrojenja. Ovo se zasniva na ranijim glasinama koje su kružile ovim delom industrije da bi TSMC mogao da proširi 2-nanometarsku proizvodnju na objekte instalirane širom Tajvana.

Rast kompanije TSMC će biti vođen snažnom potražnjom za njegovim trenutnim proizvodnim tehnologijama. UBS veruje da će N3 i N5 proizvodne tehnologije, koje pokrivaju 3-nanometarske i 5-nanometarske čipove, nastaviti da beleže veliku potražnju tokom druge polovine 2024. Osim Apple linije pametnih telefona sledeće generacije koja obično izlazi u septembru, Qualcomm i MediaTek će takođe uzeti učešće u delu ovih porudžbina, prenosi Wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi