Visoki troškovi TSMC 2 nm proizvodnje verovatno će uticati na rastuće tržište AI čipova

Tržište čipova za veštačku inteligenciju verovatno će biti pogođeno i činjenicom da stižu i visoki troškovi same TSMC 2 nm proizvodnje, ali i 3 nm procesa

Visoki troškovi TSMC 2 nm proizvodnje verovatno će uticati na rastuće tržište AI čipova

Sa izmakom 2023. godine, tehnološki giganti širom sveta pripremaju se za proizvodnju u sledećoj, a visoki troškovi TSMC 2 nm proizvodnje mogli bi da utiču na marže kompanija kao što je Apple za uređaje visoke i jeftine tehnologije. To znači da će verovatno sama TSMC 2 nm proizvodnja ovako naprednih čipova, u koje spada i 3 nm klasa, uticati na kompletno tržište AI čipova u svetu.

Ova vest dolazi u vreme kada su tržišta zatvorena zbog praznične sezone 2023, a analitičari izveštavaju da će procena troškova čipova od aktuelnih 3 nm čipova iz 2022. ostati na istom nivou i u budućnosti, što znači oko 20 hiljada dolara po komadu. Proizvodni proces zasnovan na 3 nm, trenutno je najnapredniji na svetu, a kada je reč o TSMC kompaniji, većina njenih proizvoda stiže do Apple giganta.

Dok pojedine analize tvrde da će najveći uticaj skoka cena od čak 50 posto za 2 nm čipove najviše osetiti Apple, druge tvrde da bi i kompanije kao što su AMD ili Nvidia takođe mogle da osete smanjenje budžeta ukoliko se aktuelni talas veštačke inteligencije ne materijalizuje kroz tri godine, piše Wccftech.

Nepotvrđene informacije sugerišu da će naredne Nvidia GPU generacije koristiti 3 nm proizvodni proces, ostavljajući teret visokih troškova na leđima kompanije Apple u prvom 2 nm proizvodnom talasu. Budući da grafički procesori kompanije Nvidia i AMD imaju veću snagu u namenjeni su za teže radne zadatke, ove dve firme često su izolovane od visokih troškova početne masovne proizvodnje naprednih tehnologija čipova.

Ipak, dinamika ponude i tražnje na tržištu poluprovodnika mogla bi da znači da će cene AI čipova takođe porasti. Čip od 3 nm koji već sad košta 20.000 dolara mogao bi da postane još skuplji ukoliko njegova tražnja prevaziđe realni kapacitet, što je oprez jedinstven za industriju čipova. Kompanije kao što su TSMC i Samsung imaju fiksne kapacitete i, ukoliko su uvereni da će tražnja prevazići ponudu, tada se početni visoki troškovi ulaganja u nove pogone često prenose i na kupca.

Tu na scenu takođe stupa i napredniji 2 nm proizvodni proces, a TSMC će sigurno biti posebno oprezan kako ne bi morao ponovo da proživljava poteškoće na koje je naišao ove godine. Ne samo da je zbog toga morao da revidira procene prihoda tokom 2023, već je i tokom 2022. morao da se nosi sa preterano optimističnim očekivanjima kupaca usred opšteg pada tržišta čipova.

To je naposletku uticalo i na stanje akcija ove kompanije, a već za nekoliko meseci videćemo na šta će tržište ličiti kada nam stignu i prvi finansijski izveštaji vodećih kompanija na kvartalnom nivou.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi