Rapidus izaziva TSMC, svoje 2 nm čipove nudiće njegovim klijentima

Japanski proizvođač čipova Rapidus izaziva TSMC na tržištu, počeo je pregovore sa tehnološkim gigantima o isporuci sopstvenih 2 nm čipova koje planira za 2027.

Rapidus izaziva TSMC, svoje 2 nm čipove nudiće njegovim klijentima

U skladu sa svojim planom da započne masovnu proizvodnju naprednih 2 nm čipova 2027. godine, japanska kompanija Rapidus izaziva TSMC i druge proizvođače čipova na tržištu jer već počinje pregovore o njihovoj isporuci sa velikim tehnološkim klijentima koje oni snabdevaju, piše AnandTech.

Japanska fabrika planira da preskoči nekoliko generacija čipova i odmah pokrene napredni 2 nm proizvodni proces, a u tom poduhvatu je podržavaju japanska vlada i veliki konglomerati kao što su SoftBank, Toyota Motor, Sony, Mitsubishi UFJ Bank i drugi. Uz to, kompanija se udružila sa američkom korporacijom IBM kako bi smanjila troškove istraživanja i razvoja potrebnih za svoj ambiciozni plan.

Međutim, pored razvoja održivog naprednog procesa proizvodnje poluprovodnika, Rapidus mora da izgradi i moderan pogon za proizvodnju čipova što je veoma skup poduhvat. TSMC i Samsung Foundry su u ovom slučaju u prednosti jer svoje pogone već uveliko imaju, a tajvanski TSMC je naprotiv već započeo pripreme za probnu proizvodnju ove vrste poluprovodnika.

Kompanija iz Japana predviđa da će joj biti potrebno oko 35 milijardi dolara za pokretanje pilot proizvodnje 2 nm čipova koju je odredila za 2025. godinu, a potom i masovnu proizvodnju koju planira dve godine kasnije.

S obzirom na to da potražnja japanskih klijenata za čipovima neće biti dovoljna, kompanija je već ušla u pregovore sa velikim tehnološkim korporacijama kao što su Apple, Google i Meta rekao je njen direktor Atsujoši Koike.

Tajvanski TSMC je trenutno jedini koji može da napravi poluprovodnike kakve traže veliki centri podataka, ali tu će ući i Rapidus, tvrdi Koike.

S obzirom na to da raste broj kompanija kojima je potreban prilagođeni silicijumski čip jer se razvoj veštačke inteligencije koju oni treba da podrže sve više ubrzava, verovatnoća je da TSMC neće moći da obavi sve samostalno. U skladu sa tim, ukoliko Rapidus uspe da obezbedi konkurentnu tehnologiju i dovoljno predvidljiv prinos odnosno broj proizvedenih čipova na waferu koji je zapravo upotrebljiv, mogao bi da pridobije neke TSMC klijente.

Ipak, treba imati u vidu i da japanska firma jasno ističe da ne planira da oponaša ceo poslovni model tajvanskog proizvođača TSMC gde bi kao i on služio širokom spektru klijenata. Umesto toga, Rapidus namerava da počne sa oko pet klijenata, zatim postepeno da proširi njihov broj na deset, pa tek onda da vidi da li „želi i može“ da snabdeva više od toga.

S druge strane, to opet otvara pitanje novca jer prihod od potencijalnih deset klijenata ne mora nužno da garantuje povrat ogromnih investicija u jako skupe proizvodne pogone i opremu, što naposletku može dovesti do bankrota.

Međutim, iz perspektive japanske vlade koja podržava ovaj plan, Rapidus se posmatra kao katalizator za revitalizaciju naprednog lanca snabdevanja poluprovodnicima, a ne kao mašina za pravljenje novca. U skladu sa tim, čak i ako plan ne bude imao početnog uspeha, može biti korak ka stvaranju više mogućnosti za lokalne dizajnere čipova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi