Intel CEO o pogubnom uticaju sankcija – do 7nm, ni makac dalje

Intel CEO, Pat Gelsinger se na nedavno održanom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u svom govoru osvrnuo na situaciju sa razvojem kineske industrije poluprovodnika, rekavši da su 10 godina u zaostatku

Intel CEO o pogubnom uticaju sankcija – do 7nm, ni makac dalje

Kineska industrija poluprovodnika žestoko pati pod tehnološkim sankcijama, potvrdio je Intel CEO tokom uvodnog govora na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Američke sankcije usmerene na ključne komponente za proizvodnju čipova su dugoročne i imaju sistemske reprekusije po kinesku industriju poluprovodnika. Jednom rečju u stanju su da sa onim čime trenutno raspolažu, proizvode 14 nm i 7 nm čipove, a vrlo brzo će biti u decenijskom zaostatku u odnosu na vodeće kompanije iz ove oblasti.

Udruženim snagama, Amerika zajedno sa Japanom i Holandijom uspeva da u velikoj meri ograniči napredak kineske industrije poluprovodnika i to u ključnim delovima uzrokujući sistemsku štetu na polju razvoja naprednih rešenja i to na duži rok, a čije će se posledice tek osetiti u periodu koji dolazi.

Intel tvrdi da je Kina 10 godina u zaostatku

Sa druge strane kompanije: TSMC, Samsung i Intel se pripremaju za osvajanje još naprednijeg postupka proizvodnje 3 nm, 2 nm i još sofisticiranijih postupaka u oblasti proizvodnje poluprovodnika tokom sledećih nekoliko godina.

Očekuje se da će TSMC 2 nm čipsetovi biti korišćeni u Apple iPhone 17 liniji telefona koji će biti lansirani u 2025. godini, prenosi mydrivers.

Prema tvrdnjama Gelsingera, decenijska nastojanja industrijske politike su sada rezultirali koncentrisanom proizvodnjom čipova u azijskim zemljama, a Sjedinjene Američke Države trenutno pokušavaju da preokrenu ovaj trend kroz Zakon o čipovima. Njegov cilj je da poveća tehnološku samodovoljnost američke industrije.

SAD veruje da bi mogle da počnu sa proizvodnjom najsavremenijih čipova i procesora tokom tekuće decenije. Sa druge strane, Nvidia CEO veruje da je za takav korak potrebno najmanje od 10 do 20 godina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (11)
  1. kinezer

    Kaže direktor Intela, koji je zaglavljen na 10nm i to bez sankcija 🙈

  2. veljkoka

    Kina=strpljivost, ne bih se ja bas kladio da Kinezi u narednih 5g nece znacajno smanjiti zaostatak. Ove sankcije nanose Kini kratkorocnu stetu, dugorocno mozda proizvedu cudoviste. Kina u mnogim sferama postaje samodovoljna, pogledajte automobilsku industriju....
    Ne bih ja bio samouveren sto se tice poluprovodnika na duzi rok, uostalom videcemo sa novim Huawei telefonima i kirin 9010 ako se nw varam. Ako kinezi ove godine uspeju da se probiju do 5nm procesa bez litografskih UV masina hmmm, zanimljiva nas vremena cekaju sto se tice ove industrije.

  3. veljkoka

    @Marti Misterija
    Nisam pro kineski nastrojen, upravo suprotno, ali bile su mnoge stvari smesne tokom istorije, recimo mi smo se smejali Japancima kada su dolazili u EI Nis da vide kako se proizvode televizori. Kada su krenuli sa telefonima Samsungu su savetovali da se drze usisivaca. Kinezima su se BMW i Mercedes grohotom smejali kada su krenuli da prave automobile, pa sada traze od EU da ih spasava...
    Ko bi tamo nekih 2000-tih mislio da ce Huawei, ZTE, OPPO, Xaiomi i ekipa za 20-tak godina od jeftinih kopija dogurati gde su sada.
    Ima jos mnogo toga, ovo onako na prvu, ne treba nikoga potcenjivati kada je tehnologija u pitanju...

  4. Marti Misterija

    Nisam pro kineski nastrojen, upravo suprotno,

    Rece covek koji ima kinesku zastavu za avatar!
    Jel ovo neka skrivena kamera ili sta? Nisam obavesten!

  5. veljkoka

    Ta zastava mi je jos od one teme "kineski manje poznati brendovi" kada smo narucivali one colpad f1, zte 967s i ostalu tada egzotiku. Nisam nesto opterecen tim avatarima, iskreno i zaboravio sam sta mi je avatar. Uostalom, i ja i ti smo dugo na forumu, i "verovatno" cemo jos dugo biti, pa cemo pratiti situaciju, a ja cu te podsetiti kada dodje vreme, ako dodje naravno, mozda ces ti biti u pravu, ne znam.

  6. Marti Misterija

    Ja mogu da ti objasnim zasto to vreme nece doci tako skoro, ako ikad i dodje, ali u zasedi me cekaju neki momci sa perm banom pa ne bih da "pijem pre nego sednem za volan" ;)

  7. veljkoka

    Ja mogu da ti objasnim zasto to vreme nece doci tako skoro, ako ikad i dodje, ali u zasedi me cekaju neki momci sa perm banom pa ne bih da "pijem pre nego sednem za volan" ;)

    Zbog cega ne mozes, mene bas zanima da cujem? Iskreno mene za politiku zabole, ja navijam da Kinezi uspeju samo zbog konkurencije i boljih cena za nas potrosace. Ne znam zbog cega bih te neko banovao zbog konstruktivne rasprave. Ja svoje misljenje temeljim na razvoju Kineske drzave od 90-tih pa na ovamo. Oni su od obicnih plagijatora svega i svacega i jeftine radne snage dosli za 30 godina do toga da ih se jedna SAD plasi i pokusava sankcijama da zadrzi primat. Uostalom ovo isto moze da se kaze za Juznu Koreju i Tajvan. Pa to su bile obicne "selendre" 70-tih i 80-tih proslog veka.
    Azijati su generalno jako vredni, radni i strpljivi. Taj njihov mentalitet ih gura napred. Kod njih nema sramota me da radim ovo ono. Rade sve i uce. Jedan neuspeo pokusaj, ok teraj dalje. Sasvim suprotno od nas nazalost. Ne pricam na pamet da se razumemo, pricam iz iskustva...

  8. Ja mislim da ćemo doživeti kinesku premoć.

    Takođe mislim da to neće naročito dobro da bude ni za svet ni nas.

  9. illidan

    pa vec nije dobro za vecinu kineza, a mi se jos kao razmisljamo... ned'o bog da CCP mindset ovlada

  10. veljkoka

    Ja mislim da ćemo doživeti kinesku premoć.

    Takođe mislim da to neće naročito dobro da bude ni za svet ni nas.

    Najbolja je ravnoteza moci. Kinu nismo videli u poziciji da bude najveca svetska sila, mada ni to iskreno ne verujem da bi bilo narocito dobro, ali SAD smo videli i ne znam sta je to ovom svetu donelo osim gomile ratova koji su vodili po citavom svetu.
    Ali to je vec politika i najbolje je da se ogranicimo na cipove. A tu ce tek po meni da bude problema ako Kina rokne zabranu izvoza retkih metala koji se koriste u ovoj industriji a sto se polako najavljuje. SAD sve vise poostrava sankcije i ne verujem da ce Kinezi jos dugo vagati, a to ce da bude katastrofa za nas potrosace.

  11. kinezer

    Ta zastava mi je jos od one teme "kineski manje poznati brendovi" kada smo narucivali one colpad f1, zte 967s i ostalu tada egzotiku.

    Iz istih razloga je moj nick nastao, kada sam se zezao sa Huawei telefonom 2012-e, a poznanici gledali ispod oka :D . Takodje, do skoro sam imao istu zastavu na avataru kao i ti, iz istih razloga!

    Kad vec pisem na temi, aj da pomenem malo i Intel, kineze i procesore. Ciji je kraci?

    Prvo, svi proizvodjaci, pa i TSMC nisu pouzdani kada oznacavaju. Uspeli su da smisle marketinsku metriku :love:

    In 2020, Samsung and TSMC entered volume production of 5 nm chips, manufactured for companies including Apple, Marvell, Huawei and Qualcomm. The term "5 nm" has no relation to any actual physical feature (such as gate length, metal pitch or gate pitch) of the transistors being 5 nanometers in size.


    5 nm process - Wikipedia


    View image at the forums

    en.wikipedia.org

    Dalje, koliko je komplexno smanjenje gejtova, je najbolje videti na primeru Intela, koji ne uspeva nista po tom pitanju, nego se vodi optimizacijom postojeceg 10nm procesa, pa ga reklamira kao 7nm, i tvrde da je njihovih 10nm efikasno kaoa da je 7nm :love:.

    Kupio sam laptop sa Intel core 13gen procesorom P serije, nasvirana mu je snaga, kroz optimizaciju, povecani broj tranzistora, kesh. Sto je lepo, ali se procesor toliko greje, da je neophodan kuler da se vrti stalno, cak i u idle. Jeste brz procesor, ali u momentu pokretanja YT ilil nekog "zahtevnog" taska, kuleri pocnu u fulu da rade i prave buku kao da sedim kod zubara, i sve to dok brauzujem net. Resenje mi je da sam setovao procesor na 50% snage, da se ne bi grejao! U serija koja je stedljiva se manje greje i bolje je stanje po pitanju kulera, pa savetujem svima da obrate paznju i taj aspekt prilikom kupovine laptopa. Znam samo da cu preskociti Intel neko vreme, nakon 15 godina Intela.

    Ovo gore opisano je sve posledica Intelove nemoci da se izbori za bolje preformanse putem kvalitetnijeg procesa proizvodnje, a onda ce njihov direktor nesto da prigovara kinezima. Bolje bi bilo da se zabavi svojim preduzecem, umesto sto se bavi politikom.

    Sto se tice kineza, pitanje je dokle su stigli, ipak je sve to novo za njih. Obzirom da su kupili sve moguce polovne litografske masine na svetu pre par godina, izgleda da rade vredno da se koliko toliko ukljuce u trku i osamostale. I ovo sto su sami razvili taj neki procesor, od valjda 14nm, je veliki uspeh za SMIC i Huavei. Prvo je uspeh za SMIC, da zameni ASLM za litografiju, a onda za Huavei za dizajnira cip, mada su i pre radili sa Hisilicon modelima u TSMC.

    Takodje je prisutno i pitanje licence arhitekture procesora, ako ce kinezi procesore da izvoze na "zapad". Na konto licence je Qualcom obeshrabio Samsungove napore da pravi procesore, sve su im pare uzeli.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi