Južnokorejski proizvođači opreme za pravljenje čipova povećavaju prodaju u Kini, unovčavajući američke sankcije

Južnokorejski proizvođači opreme za pravljenje čipova uspevaju da unovče američke sankcije prema Kini, povećavajući prodaju svojih alata u ovoj državi

Južnokorejski proizvođači opreme za pravljenje čipova povećavaju prodaju u Kini, unovčavajući američke sankcije

Iako Kina više ne može da nabavlja napredne alate za proizvodnju čipova od američkih, japanskih ili holandskih kompanija, još uvek može da ih kupuje iz Južne Koreje odnosno njenih proizvođača. Na taj način, južnokorejski proizvođači opreme za pravljenje čipova uspevaju unovče američke sankcije prema Kini, proširujući svoje prisustvo na kineskom tržištu poluprovodnika povećavanjem prodaje svojih alata.

Primer za to je kompanija Nextin, južnokorejski proizvođač opreme za inspekciju optičkih vafera, koja širi svoje prisustvo u Kini, prenose azijski portali DigiTimes i The Elec.

Nextin je navodno potpisao ugovor sa neotkrivenim kineskim klijentom, vredan sedam milijardi južnokorejskih vona što je u konverziji nešto manje od pet miliona evra samo za jednu Aegis 3 mašinu, tvrde portali. Ovaj model alata navodno nudi brzinu inspekcije 30 posto veću u poređenju sa Aegis 2, i računarske perfromanse od 1,47 TFLOPS.

Izvori tvrde da Nextin isporučuje svoje alate ne samo za SK Hynix, već i kompanijama Yangtze Memory Technologies (YMTC) i Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) koje se nalaze na američkoj „crnoj listi“. Crna lista američkog Ministarstva trgovine u ovom slučaju podrazumeva da pomenute kompanije ne mogu da dobiju alate američkog porekla. Trenutno, međutim, i dalje nije jasno da li južnokorejski Nextin i dalje koristi tehnologiju iz SAD u svojim proizvodima koje prodaje Kini.

Alati za optičku inspekciju namenjeni su brzom otkrivanju problema na vaferima koji koriste režime „svetlog polja“ (bright-field – dobijanje slika kroz reflektovanu svetlost) i/ili „tamnog polja“ (dark field – upotreba raspršene svetlosti za detekciju). Nextin Aegis oprema može da kontroliše i 200 i 300 mm vafera, ali i da radi u oba pomenuta režima. Metod svetlog polja, koristi reflektovanu svetlost, i može da otkrije defekte veličine od 15 nm. S druge strane, metod tamnog polja, koji se oslanja na raspršenu svetlost, može da detektuje defekte do 30 nm.

Iako rezolucije Nextin Aegis alata možda ne zvuče impresivno s obzirom na današnje standarde, defekti ne moraju da budu u veličini karakterističnoj za strukturu kako bi uticali na funkcionalnost uređaja. Defekt veličine od 15 nm može značajno da poremeti ili ošteti rad struktura u proizvodnom procesu od 14 ili 7 nm, što njegovo otkrivanje čini ključnim. Imajući u vidu da su optički detekcioni alati brži od „e-beam“ ili „multi e-beam“ alata, oni se danas široko koriste.

Uz to, postoje naznake da Nextin takođe ulaže više u kinesko tržište uopšte. Navodno je oko 185 miliona evra namenjeno za projekat u kineskoj nacionalnoj industriji Wuxi High-tech Zone, kao i za kompaniju Wuxi Industrial Development Group u svrhu stvaranja napredne baze za razvoj proizvodnje i istraživanje opreme za inspekciju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi