SAD tvrde da sankcionisana oprema za proizvodnju čipova i dalje završava u Kini

Vlasti SAD tvrde da oprema za proizvodnju čipova američkog porekla čiji su izvoz zabranile u određene istočne zemlje i dalje završava u Kini uprkos sankcijama

SAD tvrde da sankcionisana oprema za proizvodnju čipova i dalje završava u Kini

Izgleda da kineski proizvođači čipova i dalje mogu da nabavljaju američke fabričke alate, iako je ova oprema za proizvodnju čipova na listi proizvoda čiji je izvoz za Kinu i pojedine zemlje Bliskog istoka zabranjen. SAD tvrde da uprkos sankcijama alati za proizvodnju čipova i dalje završavaju u Kini, jer njihove kompanije koriste „rupe“ u pravilima, otkriva izveštaj američko-kinske Komisije za ekonomski i bezbednosni pregled.

Vlasti SAD tvrde da primer proizvodnje naprednih 7 nm čipova od strane kineske kompanije SMIC „ilustruje“ situaciju u kojoj kompanije iz ove azijske države definitvno mogu da prevaziđu američke sankcije. Administracija Sjedinjenih Američkih Država je inače, uvela opsežna trgovinska ograničenja protiv kineske industrije visoke tehnologije, kako bi sprečila ovu državu da nabavlja i pravi, kako čipove, tako i opremu za njihovu proizvodnju.

Sankcije su dodatno pooštrene u oktobru ove godine, kada su se na meti ograničenja za istočna tržišta, među kojima je i Kina, našli brojni grafički procesori. Među njima je Nvidia GeForce RTX 4090, ali i GPU-ovi koji su bili specijalno napravljeni za kinesko tržište zbog prethodnih ograničenja, kao što su A800 i H800.

Međutim, uprkos tome, rupe u pravilima i kineske adaptivne strategije umanjile su ukupnu efikasnost sankcija, piše The Register.

Pravila o izvozu nametnuta prošle godine zahtevaju od američkih kompanija i pojedinaca da obezbede posebne dozvole za prodaju opreme i tehnologija koji se koriste u proizvodnji tranzistorskih logičkih čipova na 14 i 16 nm proizvodnim procesima, kao i na onim naprednijim. Takođe, dozvole američkih vlasti potrebne su i za prodaju 3D NAND čipova sa 128 „slojeva“ ili više, dok je za DRAM memorijske čipova potrebna dozvola za one nastale u 18 nm ili naprednijem procesu proizvodnje. Ova pravila, ne odnose se, međutim, samo na američke firme, već i na druge poluprovodničke kompanije u svetu koje se služe komponentama poreklom iz SAD. Jedna od njih je tajvanska fabrika TSMC, ali i južnokorejski Samsung.

Ipak, alati koji se koriste za pravljenje 28 nm čipova, takođe mogu da se koriste u proizvodnji 5 nm električnih kola, a ni proizvođači opreme, ni američka administracija ne mogu da kontrolišu na koji način se oprema za proizvodnju čipova koristi.

Uvoznici su često u mogućnosti da kupe opremu, ukoliko tvrde da se koristi na starijoj proizvodnoj liniji, a sa ograničenim kapacitetom za inspekcije krajnje upotrebe, teško je potvrditi da se oprema za proizvodnju čipova ne koristi i za pravljenje naprednijih poluprovodnika“, piše u izveštaju.

Drugi način na koji su kineske kompanije uspele da nastave sa proizvodnjom naprednih čipova je i nabavka alata iz zemalja koje nisu SAD, pre nego što je i njihova prodaja postala ograničena. Kina je bila u mogućnosti da kupuje napredne alate od holandskih i japanskih kompanija dodatnih godinu dana nakon što je SAD prvi put uvela ograničenja, i nakon što su joj se Japan i Holandija pridružile.

Jedan od možda najboljih primera za prevazilaženje SAD sankcija u Kini je proizvodnja naprednog Huawei HiSilicon Kirin 9000s čipseta, koji je nastao u Huawei – SMIC saradnji i to na 7 nm procesnoj tehnologiji. Međutim, nije jasno da li je Kina to uspela da uradi zaobilazeći sankcije i koristeći „zabranjenu“ opremu ili je uspela da napravi sopstvenu ili čak da se služi starijom opremom koju je posedovala pre sankcija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Prodaju oružje celom svetu a kao se čude što oprema završava tamo gde ne treba ... licemerje ne na kvadrat nego na n-ti

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi