Budite pažljivi, Google snima i čuva na serverima sve što izgovorite u telefon

Govorne komande su sjajna stvar, ali imaju i svoju negativnu stranu jer Google snima sve što izgovorite. Pogledajte kako da isključite ovu opciju na Android i Apple telefonima

Budite pažljivi, Google snima i čuva na serverima sve što izgovorite u telefon

Google servisi su svuda oko nas i gotovo da ne možemo zamisliti jedan dan bez njihove asistencije. Bilo da ste korisnik Android ili iPhone telefona, gotovo je sigurno da ih koristite nekoliko puta dnevno.

Uprkos tome što su veoma korisni nije na odmet biti oprezan u vezi nekih detalja njihovog korišćenja. Servisi kao što su Google pretraga, Google mape, pametni asistenti itd. će zadržati uključenu opciju izdavanja glasovnih komandi od strane korisnika čak i kada ih ne koristite. Dakle, slušaće i snimaće sve što izgovorite.

Iako je primarna svrha ove funkcije da se poboljša tehnologija prepoznavanja zvuka tj glasa, ona takođe predstavlja ozbiljnu brigu u pogledu vaše privatnosti. U stvari, sa samo nekoliko jednostavnih koraka, možete isključiti ovu funkciju i time u potpunosti zaštititi svoju privatnost.

Google pruža funkciju „prepoznavanje glasa“ u mnogim svojim servisima, što vam omogućava da izdajete komande direktno, putem govora Bez sumnje u pitanju je veoma zgodna i krajnje korisna funkcija.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ono što mnogim korisnicima prođe mimo pažnje je da u napomeni Google uslova korišćenja, objašnjeno da će ovi snimljeni fajlovi biti poslati na Google servere, uglavnom radi „razvoja i unapređenja“ tehnologije prepoznavanja zvuka i Google funkcija koje koriste takvu tehnologiju.

Google vas snima pomoću vašeg telefona

Naravno, oni su takođe naglasili da će biti preduzete odgovarajuće mere za zaštitu vaše privatnosti, kao što je odvajanje vaših informacija od vašeg naloga, pre nego što ih detaljno analiziraju”.

Uprkos tome, pojedini strani mediji kao što je britanski „Daily Mail” doveo je u sumnju ovkavu praksu obrazlažući to činjenicom, da sve dok hakeri kradu naloge korisnika, postoji rizik od curenja vaših osetljivih informacija.

Razlog zbog koga Google čuva vaše snimke, bio je kontroverzan u prošlosti i slučaju Amazon Alexa i Apple Siri glasovnih servisa. Upravo zbog toga, navodimo način na koji se korisnik može zaštiti tako što će isključiti funkciju snimanja glasovnih komandi na svom nalogu.

Ako ste korisnik Android telefona ili tablet računara, pronađite: “Data and Privacy” stranu sa podešavanjima u okviru menija “Settings” – “Google” – “Manage your Google Account” i uđite na “Logging Settings” – “Web and App Activity”, zatim isključite (odčekirajte) opciju “Include voice and audio activity”.

Što se tiče korisnika iPhone i iPad uređaja, možete da koristite Gmail aplikaciju, tako što ćete kliknuti na sliku profila u gornjem desnom uglu. Zatim, izaberite opciju “Manage your Google Account” i potom pratite prethodno navedene korake koji vas vode do mogućnosti isključivanja opcije “Include voice and audio activity”.

Međutim, imajte na umu da time što ste isključili ovu opciju, stare datoteke nisu izbrisane. Ukoliko želite da izbrišete sve što ste do tada izgovorili tj snimljeni sadržaj sačuvan u prošlosti, sve aktivnosti naloga možete videti u “Record Settings” – “Network and App Activity” – “Manage Activities”. Pronađite stavku sa ikonom zvuka pored nje, a koja zapravo čuva vaše glasovne poruke i možete ih obrisati jednu po jednu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Zato je i Windows Phone/Mobile sistematski eliminisan, jer nije omogućavao aplikacijama kroz Microsoft nalog da čitaju aktivnosti i kretanje krajnjih korisnika, a backup telefona je bio enkriptovan, što su bili dovoljni razlozi da se obustavi dalji razvoj aplikacija uz ukidanje podrške za poslednje dostupne verzije.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi