Twitter (X) bi uskoro mogao da uvede obavezno plaćanje pretplate za sve korisnike

Od nedavno mreža X, bivši Twitter, možda dobije konačan korak ka propasti: vlasnik Ilon Mask najavio potencijalno obavezno plaćanje pretplate za sve korisnike

Twitter (X) bi uskoro mogao da uvede obavezno plaćanje pretplate za sve korisnike

Navodno jedini održivi način da se društvena mreža X – bivši Twitter izbori sa problemom botova bilo bi da svi koji ga koriste moraju da plate pretplatu za to. Tako barem tvrdi njen vlasnik i kontroverzni milijarder Ilon Mask, koji je mogućnost prelaska na obavezno plaćanje pretplate za sve korisnike ove mreže najavio u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

To bi značilo da čak i ako niste Blue pretplatnik (koji već plaća pretplatu za određene funkcije u ovoj aplikaciji) morate da plaćate izvesnu naknadu kako biste uopšte mogli da koristite svoj Twitter, odnosno X nalog. Ovo na jedan način zapravo poništava svrhu Blue pretplate koja obezbeđuje izvesne beneficije u korišćenju, ali to i dalje ne mora nužno biti slučaj, piše Wccftech.

Društvena mreža koja bi morala da se plaća za bilo kakvo korišćenje ne samo da bi mogla da našteti njenoj popularnosti i osvajanju novih korisnika, već bi to moglo da se odrazi i na zadržavanje starih. Naposletku, to je može navesti na put ka propasti, iako Mask planira da je transformiše u „aplikaciju za sve“.

„Mala mesečna uplata za korišćenje X sistema“ je prema Masku u stvari put napred ukoliko „želimo da se pozabavimo ogromnim armijama botova“.

Kako tvrdi, ukoliko bot košta delić novčića, i čak ako proizvođači botova moraju da plate samo malu svotu novca – kada je pomnože sa velikim brojem ovakvih naloga, njihova cena će biti veoma visoka.

Vlasnik ove mreže nije konkretizovao eventualnu cenu za njeno korišćenje i da li bi ta cena bila manja od one koju plaćaju Blue pretplatnici. Ipak, napomenuo je da će „proizvođači botova“ morati da registruju novu uplatu za svakog bota kojeg prave, što će ih sprečiti da se oni naveliko množe.

Konkretnija vremenska odrednica takođe nije najavljena, ali s obzirom na to da je Mask od kupovine ove mreže uveo ogroman broj promena na aplikaciju u kratkom vremenskom periodu, to bi čak od sada moglo da se desi u bilo kom trenutku.

Uzevši u obzir da Mask živi veoma kapitalističkim životom, najavljena promena ne iznenađuje preterano, ali definitivno da budi razočarenje. Čak i uprkos mnogim (ne)popularnim promenama na mreži i razvitkom njene direktne konkurencije, ona i dalje zadržava veliku bazu korisnika koji je rado koriste. Međutim, to u budućnosti možda više ne bude slučaj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (9)
  1. Odlično. Taman sam arhivirao ceo profil na vreme i obrisao sve objave, a ako treba, lako ću i da gasim nalog. Instagram s druge strane verifikuje razne anonimuse koji imaju barem 10k pratioca pa je stvar i više nego jasna.

  2. Mladja996

    "...šeta za tolku alvu, mame mislim si ja. Dva groša? Pa nesu za bacanje. Tate, mame, s'd su skupe pare, s'd je oskudacija...".

    :)

  3. Cineman

    Odlično. Nisam do sada koristio X, a nema ništa od toga ni u budućnosti. 😂

  4. Ako bude pretplate preko Turske, verovatno ću da napravim familiju.

  5. Da mu je zaista cilj uklanjanje botova mogao bi kao pay pal da verifikuje sa 1.5dolar plaćanjem i refundacijom celog iznosa. Pošto nije...šta da mu radim. Neka radi šta hoće sa svojom mrežom. Postala je nečitljiva od kada je uzeo tako da sumnjam da će mu neko ostati nakon uvodjenja pretplate.

  6. Cineman

    X.

  7. RingeRaja

    Bio, video, probao, ugasio...još dok se mreža zvala Tweeter.
    Što se mene tiče, neka radi šta hoće.

  8. +1

  9. Elon vise ne zna gde udara, gramzivo govece

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi