Windows 11 2024 Update - Top 5 novih funkcija koje dolaze u verziji 24H2

Sledeća verzija Windows 11 OS-a donosi preko potrebna poboljšanja koja će vam unaprediti komfor svakodnevnog rada i učiniti život lakšim

Windows 11 2024 Update - Top 5 novih funkcija koje dolaze u verziji 24H2

Sledeća verzija Windowsa 11 uskoro stiže, a već znamo šta možemo očekivati u vezi sa novim funkcijama i promenama koje dolaze u ovom izdanju poznatom kao ažuriranje za 2024. godinu ili verzija 24H2. Fokus za ovo sledeće ažuriranje je na poboljšanjima platforme i opštim unapređenjima kvaliteta svakodnevnog rada, manje na velikim novim površinskim funkcijama (osim ako nemate Copilot+ PC).

Mnogo toga dolazi u novom izdanju, ali smo ovom prilikom želeli da istaknemo pet najznačajnijih novih funkcija koje dolaze sa verzijom 24H2 kasnije ove godine.

Ažuriranja za Windows 11 File Explorer i Context Menu

Kada je Windows 11 prvi put predstavljen, uveo je novi moderan kontekstualni meni koji je pojednostavio raspored i opcije. Izgledao je odlično, ali je bio funkcionalni korak unazad u poređenju sa prethodnim verzijama Windows OS-a. Najveći problem bio je činjenica da su uobičajene akcije kao što su Cut, Copy i Paste, bile premeštene u horizontalni red na dnu menija bez oznaka, što je otežavalo prepoznavanje koja ikona predstavlja koju akciju.

Sa verzijom 24H2, Microsoft je ponovo razmotrio ovaj moderan kontekstualni meni i ažurirao ga kako bi olakšao pregled i pristup tim uobičajenim akcijama. Sada će Cut, Copy i Paste biti prikazani na samom vrhu kontekstualnog menija i imaće oznake, tako da lako možete prepoznati koji taster šta radi.

Microsoft je takođe unapredio samu aplikaciju File Explorer sa verzijom 24H2. Počevši od ovog izdanja, File Explorer sada podržava mogućnost kreiranja različitih tipova kompresovanih datoteka kao što su .7z i .TAR. Do sada je već mogao da čita i raspakuje te tipove arhiva, ali nije bio u mogućnosti da ih kreira.

Takođe, dodaje se novi pogled na deljene datoteke na početnoj stranici File Explorer-a, koji će grupisati sve datoteke koje su deljene između vas i drugih ljudi, bilo da su to kolege ili prijatelji i porodica. Ovaj pogled će prikazivati nedavne aktivnosti unutar tih datoteka, kao i ko ih je podelio sa vama.

Poboljšane performanse na Windows on ARM računarima

Za one koji koriste Windows 11 na uređaju sa ARM procesorom, Microsoft navodi da je operativni sistem potpuno rekonstruisan za procesore zasnovane na ARM arhitekturi. Ovo donosi ukupno bolje sistemske performanse i novu x86 emulaciju aplikacija nazvanu PRISM na starijim Windows on ARM uređajima kao što su Surface Pro X i ThinkPad X13s.

Učinjena poboljšanja performansi biće najprimetnija kod emuliranih aplikacija, koje sada mogu raditi do 10% brže pod novim PRISM emulatorom u poređenju sa prethodnim verzijama Windows 11. Ovo neće biti značajno poboljšanje za svaku aplikaciju, ali biste trebali primetiti mala poboljšanja tu i tamo, kada nadogradite na  24H2 verziju na svom starijem Windows on ARM uređaju.

Redizajn Quick Settings panela

Microsoft je redizajnirao Quick Settings panel na Taskbaru kako bi ga bilo lakše prilagoditi sa verzijom 24H2. Sada su sve brze akcije dostupne zahvaljujući novom uređenom rasporedu kroz koji možete skrolovati, a možete lako prilagoditi redosled svake akcije povlačenjem i premeštanjem ikone.

Live Captions su od sada prisutni u Quick Settings panelu, što vam omogućava da brzo uključite ili isključite ovu funkciju jednim klikom. Lista Wi-Fi mreža je takođe ažurirana sa dugmetom za osvežavanje, a VPN meni je pojednostavljen.

Pored toga, Microsoft navodi da je novi Quick Settings panel mnogo brži i efikasniji, što znači da više neće biti potrebno jednu do dve sekunde da se pojavi kada kliknete na dugme na Taskbaru da biste ga otvorili.

Čistiji i razumljiviji glas

Voice Clarity je funkcija poboljšanja rada sa mikrofonima koja koristi veštačku inteligenciju za uklanjanje pozadinske buke tokom poziva ili snimanja. Dizajnirana je da olakša čujnost vašeg glasa u bučnom okruženju, kao što su kancelarije ili kafići, filtrirajući pozadinske zvuke poput razgovora ili buke ventilatora.

Ova funkcija je prethodno bila ekskluzivna za Surface računare sa ugrađenim NPU hardverom, ali će sada biti dostupna na svim Windows 11 računarima. Automatski radi u bilo kojoj aplikaciji koja koristi Communications Signal Processing Mode.

Novi Energy Saver režim

Microsoft je unapredio funkciju za uštedu baterije u Windows 11, koja se sada zove Energy Saver i odnosi se prevashodno na laptop računare. Može se brzo uključiti ili isključiti pomoću Quick Settings panela, i podesiti da se automatski aktivira kada baterija dostigne određeni procenat kapaciteta.

Ono što je drugačije kod Energy Saver-a je to što dodatno smanjuje performanse sistema i servise/procese kako bi produžio trajanje baterije. Takođe se primenjuje i na desktop uređaje i laptopove/tablete kada su priključeni, što je korisno za ljude koji su svesni količine energije koju troše iz zidne utičnice.

Generalno poliranje Windows 11 sistema

Kao šesto poboljšanje, želimo da istaknemo generalno poliranje operativnog sistema, osećaj koji je opšte prisutan u ovom sledećem ažuriranju. Microsoft je posvetio vreme malim detaljima na različitim mestima, kao što je Taskbar, gde će Wi-Fi ikona sada animirati kada pokušava da se poveže na mrežu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Iskustvo podešavanja Windowsa (OOBE) takođe je ažurirano kako bi uključilo opciju za instalaciju drajvera direktno sa ekrana za odabir Wi-Fi mreže, što je korisno za one koji sklapaju računare i instaliraju čistu verziju Windows-a, pa im treba brz i jednostavan način za instalaciju i aktiviranje Wi-Fi konekcije.

Microsoft je takođe uklonio nekoliko starijih aplikacija koje više ne podržava. WordPad, Mail, Calendar, Cortana, Maps i People više nisu instalirani prilikom ažuriranja na ovu novu verziju, čime se oslobađa dragoceni prostor na disku.

Windows Update takođe dobija neka poboljšanja sa verzijom 24H2, uključujući novu funkciju „hot patching“ koja će omogućiti Microsoftu da napravi kritična poboljšanja i ispravke za OS bez potrebe da korisnik restartuje računar. Uvode se i checkpoint ažuriranja, koja će smanjiti ukupnu veličinu mesečnih kumulativnih ažuriranja.

Ažuriranje za 2024. godinu stiže uskoro

Microsoft još nije najavio zvanični datum izlaska sledeće verzije Windowsa 11, ali naši izvori kažu da kompanija planira da počne sa uvođenjem verzije 24H2, tokom septembra ili oktobra, što se poklapa sa prethodnim planom godišnjih ažuriranja, prenosi Windows Central.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi