Samsung predstavio najbrži LPDDR5X RAM na tržištu za mobilne i serverske AI aplikacije

Novi standard radne mobilne memorije postavlja Samsung LPDDR5X RAM koji ostvaruje brzine od 10,7 Gbps nadmašujući 9,6 Gbps LPDDR5T verziju kompanije SK Hynix

Samsung predstavio najbrži LPDDR5X RAM na tržištu za mobilne i serverske AI aplikacije

Iako je Samsung pre nekoliko godina najavio LPDDR5X RAM sa tada revolucionarnom brzinom od 8,5 Gbps, napredak tehnologije ide dalje, pa je tako južnokorejski gigant juče predstavio još bržu radnu memoriju za mobilne i serverske AI aplikacije sa brzinom obrade informacija od 10,7 Gb/s.

Nova Samsung memorija tako nadmašuje LPDDR5T DRAM memorijske čipove konkurentske kompanije SK Hynix koji rade na 9,6 Gbps koji su predstavljeni prošle godine, a proizvođač ih je reklamirao kao bolje nego LPDDR5X, čija je brzina obrade podataka u to vreme iznosila 8,5 Gbps.

Međutim, novi LPDDR5X RAM sada radi na brzini većoj od svoje prethodne verzije, pri čemu ostvaruje povaćanje performansi od 25 posto u odnosu na prethodne X varijante RAM memorije. Takođe, brzina nije jedino unapređenje novog memorijskog čipa.

Samsung novu LPDDR5X memoriju pravi na 12 nm proizvodnom procesu, što znači da su ovi čipovi manji, a kompaniji je omogućilo da poveća kapacitet za 30 posto pa će sada biti dostupne verzije sa 32 GB.

Ovaj proizvod namenjen je aplikacijama veštačke inteligencije,  a ako pratite ovu temu, znate da veliki jezički modeli zahtevaju tonu memorije – čak i vrhunske grafičke karte kao što je Nvidia RTX 4090, ograničene su u tome šta mogu da pokrenu sa svojih 24 GB VRAM-a. Nvidia nudi profesionalne grafičke sa mnogo više VRAM-a, ali to naravno nije namenjeno nama „običnim smrtnicima“.

U svakom slučaju, Samsung LPDDR5X RAM čipovi sa novom tehnologijom za uštedu energije, mogu da smanje potrošnju energije za 25 posto i da uđu u režim niske potrošnje energije tokom dužih perioda, tvrdi Samsung. Ovo je velika prednost za mobilne uređaje na baterije, ali i za servere, pošto je račun za struju veliki deo troškova rada servera.

Masovna proizvodnja nove memorije počeće u drugoj polovini ove godine, nakon što novi DRAM čipovi prođu testiranja sa čipovima koji pokreću telefone. Iako je ovo poboljšanje za industriju, nadamo se, međutim, da do izlaska sledeće, šeste LPDDR generacije nećemo videti još jednu iteraciju pete, koja na taj način samo prolongira LPDDR6 RAM.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi