SK Hynix počinje isporuku LPDDR5T čipova proizvođačima telefona

Južnokorejski proizvođač poluprovodnika SK Hynix počinje isporuku svoje nove LPDDR5T DRAM čipove proizvođačima pametnih telefona, gde T označava „Turbo“

SK Hynix počinje isporuku LPDDR5T čipova proizvođačima telefona

Slovo T u LPDDR5 čipovima, odnosno na kraju njihovog imena treba da označi još jedno poboljšanje „Low Power Double Data Rate 5“ (LPDDR5) DRAM standarda i u stvari znači „Turbo“ performanse koje idu do 9,6 gigabita u sekundi. Njihov proizvođač, južnokorejski SK Hynix počinje isporuku LPDDR5T čipova proizvođačima pametnih telefona, a tvrdi da su oni bolji nego LPDDR5X čija je brzina obrade podataka ograničena na 8,5 Gbps.

To znači da je južnokorejski proizvođač uspešno izvršio najbržu implementaciju LPDDR5 memorijskih čipova, i da će „Turbo“ potencijalno biti i poslednja iteracija ove vrste memorije pre nego što u uređajima naširoko počnemo da srećemo LPDDR6.

SK Hynix tvrdi da su LPDDR5T čipovi u stvari nadograđeni projekat sedme generacije (5X) koja je bila na redu pre početka razvoja osme, LPDDR6 generacije. Sa maksimalnih 16 GB LPDDR5T, ovaj čip može obraditi navodno 77 GB svake sekunde, dok ujedno ostaje u opsegu napona od 1,01, di 1,12 V. To je malo iznad maksimalnog napona jezgra od 1,1 V koji je postavio JEDEC savet (Joint Electron Device Engineering Council) za LPDDR5 i 5X, ali je i dalje u opsegu „Low Power“ memorije.

Trenutno, jedina potvrđena implementacija novih SK Hynix čipova u predstojeće telefone stiže od kompanije Vivo i to za sveže predstavljenu X100 seriju telefona. Tako X100 i X100 Pro uz MediaTek Dimensity 9300 procesor imaju i SK Hynix LPDDR5T DRAM čip uparen sa njim.

Pametni telefoni postaju suštinski uređaji za implementaciju AI tehnologije na uređaju, pa tako postoji i rastuća potražnja za mobilnim DRAM čipovima visokih performansi i velikog kapaciteta, koju, tvdi SK Hynix, zadovoljava upravo njegov LPDDR5T.

Međutim, ovaj čip neće biti ekskluzivno dostupan za uređaje koje pokreće najnoviji MediaTek mobilni procesor, jer je on navodno prošao i proveru kompatibilnosti sa Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čipsetom. Ukoliko se to ispostavi kao tačno, znači da će najnoviji SK Hynix proizvod biti mnogo rašireniji na tržištu, s obzirom na veći tržišni udeo kompanije Qualcomm u odnosu na MediaTek. Ipak, s obzirom na to da SK Hynix počinje isporuku ovih čipova svim svojim globalnim partnerima, to znači da će LPDDR5T najverovatnije ipak biti u većini vodećih pametnih telefona sledeće generacije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi