Stigao do samog kraja – GeForce GTX odlazi u istoriju

Nvidia više ne dostavlja svoje GeForce GTX 16 grafičke karte partnerima, čime GTX era odlazi u istoriju, pošto je serija 16 bila poslednja u ovoj liniji grafika

Stigao do samog kraja – GeForce GTX odlazi u istoriju

Od sada će sve biti „RTX“, pošto Nvidia okončava distribuciju svojih GeForce GTX 16 grafičkih karti, čime one postaju poslednja serija GTX linije koja postoji već više od jedne decenije. Još u decembru smo čuli da jedan od najpoznatijih dizajnera grafičkih karti planira da pošalje ovu liniju grafika „za mase“ u istoriju do prvog kvartala ove godine, a to već sada izgleda postaje realnost.

Nvidia je navodno obustavila isporuke svojih Geforce GTX: 1660 Super, 1660 Ti, 1650 Ti, 1650, 1650 Super i 1630 modela grafičkih karti, piše Wccftech.

GTX brendiranje postoji već dugo vremena unazad, a prve grafičke karte koje koriste ovu oznaku datiraju još iz GeForce 7 i GeForce 8 ere, kao što su 7800 GTX i 8800 GTX. Nvidia je počela da koristi ovu oznaku nešto pravilnije sa svojim GTX 200 i GTX 400 serijama grafika koje su starije  od jedne decenije. Ove grafičke karte postojale su uz GeForce GTS i GT serije koje su odavno napuštene, pri čemu je GT neko vreme služio tržištu niskog nivoa.

Kako piše više različitih medija, Nvidia GPU mapa proizvoda je potpuno izostavila GeForce GTX 16 seriju odmah na početku prvog godišnjeg kvartala ove godine. Trenutno su navodno preostale zalihe grafičkih procesora dodeljene proizvođačima brenda AIC, dok se njihove zalihe ne isprazne. Preostale zalihe na tržištu bi tako trebalo da nestanu u periodu od jedan do tri naredna meseca.

Doviđenja GeForce GTX i „hvala za sve ribe“

Kao što se delfini u „Autostoperskom vodiču kroz galaksiju“ pozdravljaju sa ljudima na Zemlji zahvaljujući im se na svim ribama, tako i mi možemo da se zahvalimo GeForce GTX seriji grafičkih karti za sve pogodnosti u gejmingu i drugim opcijama koje nam je pružala.

Ovo brendiranje tako je živelo do GeForce GTX 10 serije, nakon čega je postepeno počelo da biva zamenjeno novom „RTX“ oznakom u nomenklaturi, pri čemu šesnaesta GTX serija označava definitivni kraj.

Nvidia GeForce RTX 20 serija donela je eru RayTracing tehnologije i veštačke inteligencije, što predstavlja neku vrstu prekretnice za kompaniju u smislu proizvoda namenjenim široj publici. Uz ove grafičke karte, paralelno je objavljena i, sad očito poslednja, GeForce GTX 16 serija i služila je za masovni segment tržišta, čija se era 2024. okončava.

Videli smo neke sjajne proizvode unutar GTX linije kao što su legendarne GTX 680, GTX 980, GTX 1080 Ti, pa čak i GTX Titan serije koje su bile odlične GPU ponude u svojim sferama.

Porodice koje su činile ovu liniju proizvoda su sledeće:

  • GTX 200 serija: Tesla
  • GTX 400 serija: Fermi
  • GTX 500 serija: Fermi Refresh
  • GTX 600 serija: Kepler
  • GTX 700 serija: Kepler Refresh
  • GTX 900 serija: Maxwell
  • GTX 10 serija: Pascal
  • GTX 16 serija: Turing

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi