Zakerberg: Meta Quest 3 naočare su bolje od Apple Vision Pro dok su ujedno i sedam puta jeftinije

Vlasnik kompanije Meta Mark Zakerberg tvrdi da su naočare virtualne realnosti njegove kompanije Meta Quest 3 bolje od Apple Vision Pro, po sedam puta nižoj ceni

Zakerberg: Meta Quest 3 naočare su bolje od Apple Vision Pro dok su ujedno i sedam puta jeftinije

Mark Zakerberg, vlasnik kompanije Meta, očekivano je stao na stranu proizvoda virtualne, odnosno proširene realnosti (VR/AR) svoje kompanije, u takmičenju između njega i konkurentskog Apple uređaja. On tvrdi da su Meta Quest 3 naočare bolje nego Apple Vision Pro, a ujedno se i osvrnuo na skoro apsurdno visoku cenu konkurenta, rekavši da naočare njegove kompanije mogu obavljati mnoštvo stvari po sedam puta nižoj ceni nego rival.

U video snimku koji je objavio na društvenoj mreži Instagram, koju njegova kompanija takođe poseduje, Zakerberg kaže da je konačno dobio priliku da isproba Apple Vision Pro i da koristi priliku da podeli svoje utiske. Na snimku, on je eksperimentisao sa Apple Vision Pro i smatra da iako Meta Quest 3 ne odiše boljom vrednošću, ukupno gledano je „bolji proizvod, tačka“.

Apple je zvanično najavio svoj prvi uređaj mešovite realnosti, odnosno AR/VR naočare tokom WWDC 2023 konferencije, a Meta je samo tri dana ranije zvanično predstavila svoje Quest 3 naočare, verovatno pretpostavljajući da će kupertinska kompanija doneti snažnu konkurenciju u ovom polju.

S tim u skladu, po zvaničnom lansiranju oba proizvoda, takmičenje se nastavlja, a Zakerberg u videu kritikuje Apple ljubitelje, govoreći da neki od njih „postaju uznemireni kad god neko dovede u pitanje da li će Apple biti lider u novoj kategoriji uređaja“. Istini za volju, tu velikim delom ima pravo, dok o pitanju kvaliteta uređaja ova dva proizvoda bez konkretnog testa ne možemo tek tako reći koja strana je u pravu.

Zakerberg takođe dodaje da će Meta Quest 3 biti tzv. otvoreni model, dok za Apple to i dalje ne znamo. Dok može postojati mnoštvo rasprava o onom boljem između dva konkurenta, činjenica koja čvrsto stoji u sučeljavanju je da su oba proizvoda napravljena za malo drugačija tržišta i kupce.

Meta Quest 3 cilja većinu korisnika svojom pristupačnom cenom od 499 dolara, dok Apple Vision Pro cilja bogate pojedince i entuzijaste, pošto ovaj uređaj košta čak 3.499 dolara, pri čemu ta cena važi samo za varijantu sa 256 GB prostora za skladištenje podataka.

Postoje glasine o tome da Apple navodno planira da lansira i jeftiniju verziju svojih naočara, ali to se verovatno neće desiti pre 2025. godine.

Kada je u pitanju Zakerbergovo mišljenje o Apple konkurentu, on je pohvalio neke aspekte ovih naočara, pominjući da su ekrani visoke rezolucije i sezori praćenja očiju „vrlo dobri“, ali da to ipak dolazi na štetu ergonomije i udobnosti uređaja. On je govoreći o tome, ujedno i najavio da će njegova kompanija uvesti senzore praćenja oka u buduće Quest proizvode, nakon čega ćemo moći da vidimo da li i u tom slučaju, po njegovom mišljenju, ovakva tehnologija dolazi na štetu udobnosti samog uređaja.

Koji se vama proizvod više dopada i da li mislite da je, barem prema prezentovanim specifikacijama, bolji Meta Quest 3 ili Apple Vision Pro uređaj?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. DeonTuck

    Koristio sam Quest 2 i Quest 3, odličan je uređaj, ali ne odiše nekim kvalitetom. Apple-ov se vidi i na ekranu da je fensi i bolje izrađen ali definitivno da u odnosu na Quest 3 nije ni duplo bolji a kamoli 7 puta.
    No, ovce su za šišanje, a ovce vole da se zna da imaju pare za šišanje, što je sa Applem to slučaj u jedno 80% korisnika. (U mojoj okolini 90+ al ajde)

  2. Poznavalac

    Naravno da je Quest 3 bolji a uz to i 7 puta jeftiniji.Svaka cast Meti koja je VR naocari omogucila dostupnim za siroke mase.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi