Cooler Master Oracle Air test – eksterno USB-C kućište za NVMe M.2 SSD

Cooler Master Oracle Air test – eksterno USB-C kućište za NVMe M.2 SSD

Sa Oracle Air eksternim kućištem za M.2 SSD najbrže možete prebaciti podatke sa jednog na drugi uređaj: računar, laptop, telefon ili gejming konzola, svejedno

  Sadržaj
   Cooler Master Oracle Air test – eksterno USB-C kućište za NVMe M.2 SSD

   Pozitivne ocene

   • Laka i jednostavna upotreba
   • Brza izmena M.2 NVMe SSD uređaja
   • Šaržer mehanizam otvaranja kućišta bez upotrebe alata
   • USB-C 3.2 Gen2
   • Kompatibilnost sa velikim brojem uređaja i operativnih sistema
   • Pristupačna cena
   • Podiže Windows operativni sistem

   Negativne ocene

   • Ne podržava M.2 SATA SSD uređaje

   Odličan i veoma upotrebljiv deo opreme koji bi svako morao da poseduje u svom aksesoaru, naročito ukoliko posedujete veliki broj uređja poput, računara, laptop, mobilnog telefona, pametnog televizora, gejming konzole i sličnih. Uz jednostavno rukovanje i brzu izmenu SSD uređaja, na najlakši i najbrži način ćete razmenjivati podatke između nabrojanih uređaja…

   Danas vam predstavljamo jedno zanimljivo eksterno  USB-C kućište – fioku za M.2 SSD uređaje. Cooler Master Oracle Air. Pa dobro šta je sad tu novo i spektakularno? Mnogi će prvo pomisliti da je Cooler Master malo zakasnio sa ovom vrstom hardvera. Zapravo, ako malo bolje razmislite, da li je baš tako?

   Na tržištu već postoje USB fioke za eksterne M.2 SSD uređaje, međutim mnoge od njih su problematične kompatibilnosti pogotovo neki od prvih modela koji su koristili egzotične USB kontrolere, pa se dešavalo da ih različiti uređaji ili računari, jednostavno ne prepoznaju ili čak kada ih prepoznaju, rade na nekim neočekivano malim brzinama za iole komforan rad.

   Oracle Air – kompatibilnost je njegova jača strana

   Kompatibilnost je upravo od presudne važnosti za ovakvu vrstu prenosnih uređaja. Jer kada jednom krenete na put sa ovakvim eksternim diskom, sigurno je zadnja stvar koju želite problem sa pravilnim prepoznavanjem i radom uređaja. Ovakav tip univerzalne SSD fioke je prilično nezahvalan za proizvođače jer treba računati na rad najrazličitije kombinacije NAND memorija i kontrolera sa jedne strane i isto tako mnogobrojnih tipova USB kontrolera i standarda sa druge strane.

   Upravo je to jača strana ovog Oracle Air modela. Jer gde god smo ga probali i na bilo kom laptop ili desktop računaru iole novije generacije, tokom testova je bez problema radio. Kažem namerno novije generacije koji imaju USB portove sa mogućnošću isporuke dovoljne vrednosti napona za rad eksternog SSD uređaja.

   U kontekstu kompatibilnosti ništa manje važno je pomenuti da Oracle Air radi sa svim aktuelnim platformama i operativnim sistemima, poput: Windows, Mac OS, iOS, Android, Linux operativnih sistema, ali ga bez problema možete koristiti i na konzolama kao što je Sony Play Station ili EMUI Huawei telefonima.

   Neko će reći… joj USB-C, nema problema možete nabaviti odgovarajući kabl USB-C na USB-A i radiće bez poteškoća iako na nekim stranim sajtovima možete pronaći suprotnu informaciju – istina je da radi jer nema razloga za drugačije ukoliko je ispoštovana specifikacija USB portova i odgovarajućeg napona. Dakle, samo malo domišljatosti, ali i zamerka Cooler Masteru što nije pored USB-C u pakovanju isporučio USB-A kablić.

   USB 3.2 Gen2 interfejs – garant brzog transfera podataka

   Kad već pričamo o USB interfejsu, Oracle Air koristi USB 3.2 Gen2 interfejs sa maksimalnim protokom od 10 Gbps. Ništa novo jer već postoje USB 3.2 2×2 od 20 Gbps, ali takva kućišta fioke su po mom iskustvu, previše osetljive po pitanju kompatibilnosti i prijave uređaja na računar u nastojanju da uspostave bržu vezu i isporuče obećane performanse. Praktično, zahtevajući prisustvo USB 3.2 Gen 2×2 porta, a koji je još uvek egzotičan na većini uređaja. Jednom rečju nije standard, pa nije ni toliko rasprostranjen kao USB 3.2 Gen 2 od 10 Gbps.

   Uglavnom tih maksimalni 1 GB ili 1000 MB u sekundi koliko isporučuje Oracle Air je sasvim dovoljno za brzo prebacivanje podataka, ali i podizanje operativnog sistema sa ovog eksternog diska. Praktično nećete osetiti nikakvu razliku kada podižete sistem na laptop računaru sa ugrađenog SSD-a ili onog koji je u Oracle Air kućištu. Pri tome će isto tako ukoliko na računaru posedujete USB 3.2 prve generacije prilagoditi brzini tog standarda i spustiti transfer na maksimalnih 500 MB/s koliko dopušta pomenuti standard.

   Okej, ali već ima takvih brzih USB SSD uređaja brendiranih proizvođača, poput Kingston XS2000 koji prilično lepo rade i imaju visok stepen kompatibilnosti sa uređajima. Da, ali pate od jednog bitnog nedostatka koji je kod ovakvih fioka velika prednost – M.2 SSD uređaji se mogu menjati i za tili čas od diska koji ima sistem može se pretvoriti u „storidž“ sa ogromnom bazom igara koje samo treba prijaviti na odgovarajući gejming servis poput Steam-a, Ubisofta ili sličnih i odmah se početi igrati. To je velika prednost.

   Oracle Air – jednostavna upotreba…

   Takođe, možete pokretati operativni sistem i praktično imati svoje poznato radno okruženje na bilo kom mestu gde imate pristup nekom računaru. Povežete ga i podignete OS sa kompletnim arsenalom svojih aplikacija. Ja sam bukvalno iz desktop računara izvadio M.2 SSD i ubacio u Oracle Air i „butovao“ sistem na drugom laptop računaru, uradio „update“ sistema i prijavio uređaje u Windows 11 sa Oracle Air-a, nakon čega je radio apsolutno bez ikakvih problema. Doduše, ako ćemo iskreno poželjna je internet veza kako bi se uređaji prijavili i skinuli potrebni drajveri za novi hardver na drugom računaru.

   Uglavnom poenta je kako je moguće za kratko vreme dobiti svoje Windows 11 okruženje. Jednostavno sa F12 prijavite sa kog diska dižete operativni sistem, izaberete Oracle Air UEFI u prvom koraku, nakon prijave drajvera i restarta Windows Boot Oracle Air i to je to – uživate oslobođeni obaveze da na odmor nosite svaki od porodičnih notebookova.

   Neverovatno koristan i jednostavan, toliko da je skoro obavezan deo opreme za svakog savremenog korisnika sa velikim brojem današnjih uređaja, zbog brze međusobne razmene podataka

   I na kraju vrlo važan detalj. Da bi ste na Oracle Air modelu eksternog kućišta fioke instalirali ili promenili M.2 SSD uređaj ne treba vam ni jedan jedini odvijač ili šraf. Apsolutno sjajno.

   Pokušali sam da ga dešifrujemo kako se otvara, onako na prvu, ali nismo uspeli. U prvi mah, nismo ni pretpostavili da je tako jednostavan za upotrebu. U kompaniji Cooler Master su genijalno odradili taj vrlo bitan detalj upotrebe. Dok kod ostalih fioka ovog tipa, morate da se čačkate oko izvlačenja ležišta i malih šrafova sa specijalno malim i tankim šrafcigerima, ovde toga nema – bukvalno.

   … i brza zamena SSD uređaja

   Kućište radi po principu okvira koji ima oprugicu, pritisnete je i izvučete uložak. Ovaj okvir je zapravo ukrasno telo, a ispod njega je glavno ležište, fioka koja je ujedno i hladnjak uređaja. U potpunosti je izrađeno od legure aluminijuma. Zbog toga i veoma izdržljivo i robusno.

   Pritisnete mehanizam sa oprugom i oslobodite fioku i izvučete je napolje iz ukrasnog okvira. I to samo palcem jedne ruke. Fioka se otvara krajnje lako jer je u pitanju sendvič profil bez šrafova. Rebra za hlađenja koja su profilisani deo uloška i zapravo su šine tj igraju ulogu uvodnika u ukrasni okvir. Dakle jednostavno i lako.

   Oracle Air – obavezan za korisnike računara, telefona i ostalih pametnih uređaja

   Zgodan detalj mobilnosti je prisustvo MOLE zakačke za profi korisnika poput fotografa ili snimatelja koji stalno vuku neku opremu, a disk treba da im je uvek pri ruci. Takođe ovu opciju će znati da cene i korisnika koji su aktivni, pa dosta vremena provode napolju van radnih prostorija.

   Na kraju kada sve sumirate Cooler Master Oracle Air je lep i zgodan dodatak za vaš svakodnevni rad. Veoma lako se nosi zahvaljujući malim dimenzijama od svega 13 cm dužine x 4 cm širine i debeo je nepunih 2 centimetara i težak stotinak grama.

   Radi sa različitim uređajima kod kojih je potrebno brzo i jednostavno prebaciti i podeliti podatke. Uređaj košta oko 60-ak evra i ako vam klikne ideja gde ga sve možete iskoristiti, biće zaista koristan dodatak posebno u današnje vreme kada je cena M.2 SSD uređaja, nikad manja.

   Došli smo i do samog kraja prikaza ovog sjajnog, malog dodatka. Cooler Master Oracle Air mnogima može biti od velike pomoći. Takođe, sjajan je kao poklon ako vam ponestane ideja kako da obradujete prijatelja, jer danas svakome treba baš jedan ovakav dodatak.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi