Hisense U7HQ test - Potencijal visok, a realizacija?

Hisense U7HQ test - Potencijal visok, a realizacija?

Hisense U7HQ je u obogaćen sa 120Hz, sjajnim gaming mogućnostima i drugačijim tipom panela zbog kog je potencijalno mogao da ozbiljno ugrozi skuplji U8HQ model.

  Sadržaj

   Hisense U7HQ je u odnosu na prethodne modele U7 serije obogaćen sa 120Hz, sjajnim gaming mogućnostima i drugačijim tipom panela zbog kog je potencijalno mogao da ozbiljno ugrozi skuplji U8HQ model.

   Hisense U7HQ test – Potencijal visok, a realizacija?

   Pozitivne ocene

   • Quantum Dot VA panel sa lokalnim zatamnjivanjem
   • Osvežavanje panela od 120Hz
   • Odlične gaming mogućnosti (G-Sync i Freesync)
   • Odlična kalibracija slike u SDR modu

    

   Negativne ocene

   • Svega 32 zone lokalnog zatamnjivanja
   • Prosečan zvuk
   • Vidaa U OS i dalje zaostaje za vodećim rešenjima

   U7HQ je korak u pravom smeru u odnosu na modele iz prethodne godine, ali ne i sve ono što smo očekivali od njega.

   Hisense U7HQ – Bitna unapređenja

   Pre nego što vas upoznamo sa Hisense U7HQ, vredi pomenuti da je pre dve godine, ovaj proizvođač svojim U8QF i U7QF modelima postavio nove standarde po pitanju kvaliteta slike i onoga što je moguće dobiti od TV-a u srednjoj klasi. Zapravo, ta dva modela su bila, a i dalje su toliko dobra kupovina da je i samom Hisense-u bilo teško da ih nasledi na pravi način novim modelima. Prošlogodišnji modeli sa GQ sufiksom su bili daleko od tog nivoa, a ove godine ste imali prilike da vidite našu recenziju U8HQ TV-a koji je uz Mini LED i neke korisne dodatke već bio daleko dostojniji naslednik.

   Pomenuti modeli od pre 2 godine su i pored razlike u ceni imali dosta toga zajedničkog, pa je možda i najznačajnija razlika zapravo bila u osvežavanju, koje je kod U7QF bilo 60 umesto 120Hz. Ove godine je Hisense malo promešao karte, pa je razlika između U7 i U8 čini se nikad veća, toliko da imaju vrlo malo dodirnih tačaka. Ipak, ovo nisu loše vesti za one koje zanima jeftiniji model, jer on na papiru zapravo deluje vrlo interesantno, pa potencijalno i bolje u određenim aspektima od U8HQ, što je zaista neuobičajeno i neočekivano.

   Ovog puta je 120Hz osvežavanje tu i na U7HQ, što je videćemo vrlo korisno unapređenje, ali umesto IPS panela sa Mini LED osvetljenjem, ovaj TV koristi VA panel sa Direct LED osvetljenjem i lokalnim zatamnjivanjem – kombinacija koja se kod Hisense-a tradicionalno pokazala veoma dobro. Dakle, potencijal U7HQ modela je veoma visok, pa hajde da vidimo kako on zapravo radi i da li je Hisense uspeo da prevaziđe sopstveni skuplji model.

   Dizajn

   Krećemo kao i uvek od dizajna, koji se takođe prilično razlikuje od U8HQ, pa i od prethodnih Hisense modela. Okvir panela je izrađen od metala i veoma je tanak, praktično poput onoga što viđamo na OLED televizorima, što izgleda vrlo dobro. Zaštitno staklo panela se nalazi malo ispred okvira, što takođe deluje vrlo moderno i doprinosi utisku da je TV tanji nego što jeste – ukupan profil je realno oko 3.5cm u gornjem delu, što je i dalje solidno tanko za jedan LED LCD bazirani TV.

   Duž donje ivice panela je tu preko samog okvira ukrasna lajsna od crne polirane plastike sa dve linije koje podsećaju na metal, a na kojoj se nalaze i Hisense logotip na sredini, kao i Dolby oznake na kraju desne strane. Što se postolja tiče, ono je izrađeno od kombinacije metala u bazi i plastične maske preko nje, koja je tu da mu da vrlo specifičan oblik.

   Naime, postolje je izrađeno iz komada koji se prostire sa zadnje strane u vidu nožice, ka prednjoj strani u vidu zaobljenog profila, a koji pritom nije ravne površine, već blago uvrnut i nejednake širine, što mu daje premijum izgled i pored toga što je plastika u pitanju. Poleđina je od metala u gornjem delu, sa zanimljivim konturama nalik slovu M koje su tu možda da poboljšaju čvrstinu, dok je u donjem delu uobičajen dodatak za elektroniku i konektore, od plastike sa teksturom koja je prepoznatljiva i sa ranijih Hisense modela.

   Konektori i gaming mogućnosti

   Prepoznatljive su i dve sekcije sa konektorima, minijaturna sa zadnje strane sa LAN portom, USB konektorom i optičkim audio izlazom i velika dostupna sa boka u kojoj vas očekuju 3.5mm izlaz za slušalice, kompozitni audio video putem 3.5mm adaptera, antenski i satelitski konektori, CI+ slot, još jedan USB sa napajanjem od 1A, kao i četiri HDMI porta. Od ova 4 porta, prva dva su u verziji 2.0b, a druga dva u verziji 2.1, sa podrškom za sve dobre stvari koje ovaj standard donosi, poput eARC-a, Auto Low Latency moda i varijabilnog osvežavanja, sa sve povezivanjem u 4K sa osvežavanjem od 120Hz.

   Činjenica da je podržano visoko osvežavanje i tehnologije varijabilnog osvežavanja poput G-Synca i Freesynca čine ovaj model veoma dobrim rešenjem i za gaming, bilo za povezivanje poslednje generacije konzola ili PC-a. Hisense je znamo kasnio sa implementacijom ovoga, ali je ove godine najzad sve došlo na svoje mesto, pa je pogotovo ovaj model vrlo primamljiv za HDR gaming na velikom ekranu, svakako jedan od najboljih u svojoj klasi.

   Slika

   Ono što nas je najviše zanimalo kod ovog modela je slika, jer je ovo jedan od retkih Hisense modela u poslednje dve godine koji dolazi sa VA panelom, Quantum Dot filterskim slojem i lokalnim zatamnjivanjem, pa u tom pogledu po specifikacijama vrlo podseća na U7QF i U8QF.
   Sam panel pruža veoma dobar statički kontrast koji smo izmerili na 5322:1, što je svakako prednost u odnosu na bilo koji IPS bazirani TV i to se odmah primeti.

   Quantum Dot u kombinaciji sa panelom visokog kontrasta pruža na oko veoma prijatan prikaz sa vrlo dobrim zasićenjem boja. Panel poput većine aktuelnih postiže desetobitni prikaz uz upotrebu FRC-a i prema našim merenjima je u stanju da pokrije 90.5% DCI-P3 spektra, što je cifra koju i očekujemo od dobrog Quantum Dot panela.

   Ono što nas je posebno impresioniralo je preciznost prikaza, jer smo na U7HQ u Filmmaker modu izmerili zaista izvanredno Delta E odstupanje od svega 1.5, što odavno nismo videli na nekom TV-u. Preciznost je zapravo u više SDR modova veoma dobra, mada u HDR modovima nije na tom nivou – najbolji je HDR Night sa visokim odstupanjem od 9.5.

   Što se performansi pozadinskog osvetljenja tiče, maksimalnu svetlinu smo izmerili na 607 nita u HDR modu i 450 u SDR modu, što je solidno, mada ne na nivou U7QF i naravno dosta manje od ovogodišnjeg U8HQ. Zahvaljujući lokalnom zatamnjivanju koje određene zone može i u potpunosti ugasiti, efektivni kontrast koji ovaj model može da postigne je i dalje veoma visok, pa je U7HQ u stanju da pruži dobar doživljaj pri gledanju HDR sadržaja. Za razliku od modela od pre 2 godine, ovaj podržava i praktično sve aktuelne HDR formate, HLG, HDR10 i HDR10+, Dolby Vision i Dolby Vision IQ.

   Ono što nas je razočaralo kod ovog modela je broj zona – svega 32, što je značajna razlika u odnosu na 96 zona kod U7QF. Još veći problem je njihov raspored, pa je daleko više vertikalnih od horizontalnih, što uzrokuje da četiri zone pokrivaju čitavu širinu 65” ekrana, pa je blooming oko objekata lakše uočiti jer jedna zona pokriva priličnu površinu. Ovakav raspored je verovatno odabran kako bi blooming bio manje uočljiv oko titlova, što ima smisla, ali i dalje mislimo da je horizontalnih zona moralo biti makar duplo više.

   Srećom, kako VA panel ima prilično nizak nivo crne, blooming i nije tako uočljiv kada TV posmatrate direktno pod pravim uglom. Kao i kod svih modela sa lokalnim zatamnjivanjem, uključujući i one sa IPS panelima i Mini LED osvetljenjem, blooming je dosta vidljiviji kada se ekran posmatra pod uglom, pa to treba imati u vidu.

   Kad pominjemo uglove gledanja, oni su standardni za VA. Uniformnost osvetljenja je izuzev minimalno tamnijih delova uz sam okvir veoma dobra i nema ni dirty screen efekta niti vidljivih paterna osvetljenja.

   A po pitanju procesiranja U7HQ donosi ono najbolje što Hisense trenutno ima u arsenalu, t.j iste algoritme koje smo viđali i na modelima viših serija. Tu najpre mislimo na Smart Scene opciju koja suptilno prilagođava prikaz konkretnoj sceni koja se prikazuje, što u većini slučajeva i nećete primetiti, kao i na procesiranje kretanja koje je više nego solidno. Hisense jeste unapredio MEMC u odnosu na neke ranije modele, pogotovo u ovom slučaju sa osvežavanjem od 120Hz, pa iako nije baš na nivou Panasonica, LG-a, Philipsa, Sony-a ili Samsunga, rekli bismo da se više nego dobro nosi sa ostatkom ponude.

   Za podešavanje MEMC-a su vam na raspolaganju dva slajdera za redukciju trzanja i zamućenja kojima je moguće doterati prikaz kretanja po vašem ukusu, plus predefinisani profili poput Smooth, Clear, Film i sl. Ono što će najpre biti od koristi ljubiteljima sporta i gamerima je i Clear Motion opcija koja aktivira strobovanje pozadinskog osvetljenja radi poboljšanja odziva panela, što nudi jasniji prikaz brzih objekata na ekranu, a može biti korisna za gledanje utakmica u kombinaciji sa MEMC-om podešenim na Clear.

   Ukupno, vrlo dobra slika, čak i ako smo možda na osnovu specifikacija očekivali i više. Valjda nas je Hisense razmazio ranijim modelima, pa su očekivanja visoka, no dobro. U7HQ razmenjuje udarce sa U8HQ po određenim aspektima kvaliteta slike, ali ukupno skuplji model ipak verovatno ipak opravdava to što je skuplji. Da je U7HQ došao sa više zona ugrozio bi prodaju U8HQ, pa je to verovatno i razlog zbog čega su ga ograničili.

   Zvuk

   Što se zvuka tiče, on osim glasnoće koje ima na pretek nema baš nekih naročito jakih aduta. Frekventni balans je korektan, mada ne možemo reći da TV zvuči baš rafinirano, otprilike na nivou proseka srednje klase. Bas frekvencije se prostiru tek do 60Hz, mada ispod 120Hz kriva glasnoće baš naglo opada, pa iako TV ne zvuči tanko, nema baš ni dovoljno basa za naročito ubedljiv utisak.

   Srećom, na raspolaganju vam je sedmopojasni ekvilajzer kojim je moguće dosta poboljšati stvari, pa ako krenete od Music moda koji u startu zvuči najbolje i dodate malo niskih frekvencija, utisak se popravlja. U7HQ podržava i Dolby Atmos procesiranje, automatsku kontrolu glasnoće, kao i korekciju odziva pri montaži na zid.

   Smart mogućnosti

   A po pitanju SMART mogućnosti, Hisense se i na ovom modelu, kao i na većini svojih televizora, oslanja na Vidaa U platformu, u najnovijoj verziji 6, koja je možemo reći jedan od najlepših sistema ove vrste na tržištu. Interfejs izgleda zaista dobro, vrlo čisto i lepog dizajna, a uz to je trenutno ukrašen i banerima za svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru, čiji je Hisense sponzor.

   Pomenuti baneri su vezani za Fifa aplikaciju koja nudi lakše praćenje rezultata i svega što se dešava na prvenstvu, a uz nju je tu još i selekcija najbitnijih video i muzičkih streaming servisa od kojih nedostaje jedino HBO Go, kao i aplikacije nekih domaćih kablovskih provajdera, mada ćete njih verovatno pratiti putem STB uređaja, kao mi putem Hipernet TV Box-a.

   Na početnom ekranu se nalazi i puno predloga sadržaja za gledanje iz instaliranih servisa, a ono što želite da gledate možete i pretraživati tekstualno i glasovno, putem integrisane Vidaa U pretrage, koja je vrlo brza, ali ne podržava naš jezik, već neki od 17 od kojih ćete valjda naći neki kojim baratate.

   Kontrola TV-a je poverena daljincu kakav smo videli i na U8HQ, koji je redizajniran u odnosu na one od prethodnih godina, ne baš jednakog kvaliteta, ali sa puno korisnih prečica, što u praksi nadoknađuje tu razliku. Tasteri koji se nalaze ispod sekcije sa direkcionim su gumeni, ne baš naročito precizni, ali su direkcioni i svi iznad njih vrlo kvalitetni, sa kratkim preciznim hodom, a njih ćete mahom i koristiti za sve najbitnije operacije. Naravno, moguća je kontrola i mobilnim telefonom putem Vidaa aplikacije koja nudi sve što i daljinski, plus lako deljenje sadržaja na veliki ekran.

   Kad smo kod deljenja, podržano je naravno bežično povezivanje sa mobilnim uređajima i računarima radi projektovanja slike na TV, a kada ne gledate ništa TV može puštati slike iz Vidaa Art galerije, koja je napravljena u saradnji sa Deviant Art sajtom i nudi zaista zanimljivu selekciju slika, fotografija i digitalne umetnosti.

   Zaključak

   Ukupno, u odnosu na prošlu godinu Hisense je ove svakako napravio korak u pravom smeru, kako U8HQ, tako i U7HQ modelom. Ono što nam se dopalo kod U7HQ je svakako povratak VA panela, odlična kalibracija slike u SDR modu, kao i dodatak osvežavanja od 120Hz i modernih gaming funkcija koje su ovu klasu podigle na novi nivo. Ostaje žal što se Hisense nije odlučio za više zona lokalnog zatamnjivanja kako bi makar izjednačio performanse U7QF modela, pa ovako onima koji su u potrazi za novim TV-om i razmatraju jedan od ova dva ostaje da vagaju između realno bolje slike ili gaming funkcija.

   Što se cene tiče, 65” verzija U7HQ trenutno na domaćem tržištu košta oko 120.000 dinara, t.j. nešto malo preko 1000€. Najveći problem ovog modela su trenutno akcije starih modela, uključujući i Hisense-ove, koji često nude više za malo više para, ili sličan kvalitet slike za manje. Kada se ti stari modeli rasprodaju, a čudo je da do sada i nisu, U7HQ će biti sasvim validan izbor za one koji žele moderan HDR TV za ne previše para, a pogotovo TV za 4K HDR gaming. Pomenimo da i ovaj, kao i ostali Hisense modeli dolazi sa 5 godina garancije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi