Japan će uložiti 7 milijardi dolara u opremu za proizvodnju čipova, više nego bilo koja druga država na svetu

Japan se sprema da potroši 7 milijardi dolara na opremu za proizvodnju čipova, jer država želi da se pozicionira bolje na globalnom tržištu poluprovodnika

Japan će uložiti 7 milijardi dolara u opremu za proizvodnju čipova, više nego bilo koja druga država na svetu

Japan je najavio da će za opremu za proizvodnju čipova potrošiti čak 82% više novca nego do sada, odnosno 7 milijardi dolara. Iako Tajvan sveukupno i dalje najviše troši na ovu opremu, japansko povećanje je veće od bilo kog na kineskom, evropskom ili bliskoistočnom tržištu, javlja Bloomberg.

Povećanje potrošnje Japana dolazi ubrzo nakon što je nacija objavila zvanične planove da ograniči izvoz 23 vrste opreme za proizvodnju poluprovodnika. Taj potez je bio deo trilateralnog sporazuma sa SAD i Holandijom koji ima za cilj da značajno smanji sposobnost Kine da uvozi opremu koja se koristi za proizvodnju najnaprednijih čipova.

Kina je pokušala da odvrati Japan od uvođenja velikih ograničenja na izvoz opreme za proizvodnju poluprovodnika, kao deo geopolitičke bitke koja se brzo razvija oko pristupa najnaprednijim svetskim čipovima.

Taj potez kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga usledio je tokom posete japanskog kolege Jošimase Hajašija Pekingu, prvog takvog putovanja jednog visokog japanskog diplomate u glavni grad Kine u više od tri godine.

Ćin je rekao Hajašiju da su SAD u prošlosti pokušavale da “brutalno potisnu” japansku industriju poluprovodnika i da sada “ponavljaju svoje stare trikove” ​​protiv Kine. “Blokada bi samo stimulisala odlučnost Kine da postane samodovoljna”, dodao je on.

Komentari signaliziraju da Peking preuzima aktivniju ulogu u suočavanju sa američkim režimom sankcija koji od kraja prošle godine pokušava da ograniči globalni izvoz poluprovodnika u Kinu, pošto se odnosi između dve sile naglo pogoršavaju.

Po svemu sudeći, značajno povećanje potrošnje Japana na opremu za proizvodnju čipova zapravo će pomoći SAD-u da rekonfiguriše globalne rute i izvore snabdevanja čipovima.

Japan je dugo bio vodeći proizvođač opreme i materijala neophodnih za proizvodnju čipova, a sada koristi svoju poziciju da privuče velike proizvođače kao što su Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) i južnokorejski Samsung Electronics.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Cineman

    Sve samo da se TSMC uguši koliko je moguće i fokus sa Tajvana prebaci na više zemalja.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi